Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A gyanúsítottak környezete nem vette észre a jeleket

Értetlenül áll a romák elleni gyilkosságsorozat elkövetésével gyanúsított férfiak környezetének "közömbössége" előtt az a neve elhallgatását kérő, nagy tapasztalattal rendelkező kriminológus, aki néhány hete már beszélt az MTI-nek a vélhető tettesek személyiségéről.
Az életellenes ügyeket jól ismerő kriminológus hétfőn úgy nyilatkozott az MTI-nek: elgondolkodtató, hogy noha többen tudtak a Debrecen egyik nagy sörözőjében-bárjában dolgozó biztonsági őrök rasszista nézeteiről, mégsem tettek bejelentést. A sorozatgyilkossággal gyanúsított férfiak gondolkodásmódjából és munkaköréből adódóan elképzelhetetlen - fűzte hozzá -, hogy sohasem kerültek összetűzésbe a szórakozóhely vendégeivel, főképp a romákkal. A nagy valószínűséggel etnikai gyökerű nézeteltéréseket többeknek látniuk, hallaniuk kellett, mint ahogy az elfogott férfiak környezetében élőknek más, a rendőrség által folyamatosan közzétett jelekre is "fel kellett volna kapniuk a fejüket". Ilyen jel egyebek mellett a kigyúrt testalkat, a rasszista eszméket sugalló tetoválás, a két letartóztatott közötti rokoni kapcsolat, a fegyverek és terepjárók birtoklása, a koszovói magyar KFOR-misszióban huzamosabb ideig teljesített szolgálat.

A szakember hangsúlyozta: noha ezek a gyanújelek régóta ismertek, s ráillenek a debreceni gyanúsítottakra, információi szerint a városból senki sem tett érdemi bejelentést, mellyel a sorozattámadások mielőbbi felgöngyölítését segítette volna. Ezt a tényt támasztja alá, hogy a rendőrség visszavonta a 100 milliós nyomravezetői díjat, vagyis a nyomozók "a saját munkájuk gyümölcsét arathatják le". (A kriminológus kételkedik az egyik napilapban információjában, miszerint az FBI adatelemző szoftvere "dobta ki", merre keressék a tetteseket a kommandósok). Az MTI-nek nyilatkozó kriminológus elképzelhetőnek tartja, hogy egyfajta "cinkos hallgatás" tett lakatot többek szájára, mivel Magyarországon és a térségben is sajnálatosan terjednek a szélsőjobbos nézetek, illetve viszonylag sokan osztják ezeket az eszméket.

A romákat ért támadások mozzanatait összerakva a kriminológus még augusztus elején azt mondta az MTI-nek, hogy ideológiai alapon támadó, mindenre elszánt, legalább két-, de inkább három-négytagú csoport követhette el a bűncselekményeket a kelet- magyarországi cigánysorok szélső házai, illetve annak lakói ellen. Jól ismerik a fegyvereket, s van közöttük olyan is, aki valamilyen fegyveres alakulat keretein belül szolgálhatott, illetve kaphatott kiképzést - közölte akkor.

A kriminológus hétfőn utalt arra a korábbi megjegyzésére is, miszerint az elkövetők biztosan nem "visszahúzódó könyvelők, vagy csendes könyvtárosok", hanem erős fizikumú, jól lövő, vadász- vagy hasonló jártasságú emberek. Valószínűleg azért a Dunától keletre támadnak romákat, mert arrafelé élhetnek, tehát könnyen kiigazodnak az ismerős terepen, másrészt úgy gondolják, hogy ott van szükség az "ellencsapásra", ahol a legtöbb, felfogásuk szerint "bűnöző roma" lakik.

Különösnek tartja a kriminológus, hogy a közvélemény egy része ahelyett, hogy az elfogás alapján végre bízna a nyomozók hozzáértésében, a szabadlábon lévő további tettesekről szóló feltételezésekkel tartósítja a cigánytelepeken még el sem csitult rettegést.
Péntekre virradóra debreceni szórakozóhelyeken, illetve egy magánlakásban hat embert fogtak el, közülük négyet vasárnap előzetes letartóztatásba helyeztek. A rendőrség gyanúja szerint ők követték el tavaly nyár óta a romák elleni kilenc támadást, amelyekben hatan haltak meg. Az egyik gyanúsított, Cs. István az MTI információja szerint korábban szerződéses katona volt és a koszovói KFOR-misszióban is teljesített szolgálatot. A gyanúsítottak köre egyes rendőrségi nyilatkozatok szerint még bővülhet.

Olvasóink írták

 • 6. lótusz 2009. augusztus 25. 16:01
  „még annyit hogy az emberek 85% a nem szereti a cigányokat. ez nem azt jelenti hogy meg ölnék őket.bármi lehet de tessék bizonyítani.”
 • 5. lótusz 2009. augusztus 25. 15:59
  „ha lesz bizonyíték vagy vallomás majd elhiszem és kapják meg méltó büntetésüket. de egyáltalán nem hisznek már az emberek a draskovics féle mesékben főleg a hamis bombabizonyíték után. lehet hogy csak bűnbakot kerestek a titkosszolgálatok egy jó rasszista mesével. mert ez a sláger a kisalföldben is.”
 • 4. Goldmund 2009. augusztus 25. 10:22
  „Miféle gyanús jelekről károg a kriminológus?

  Utálják a cigányokat? Hehe, több millió magyar rögtön gyanússá válhat.

  Rokoni kapcsolat? Az, hogy két testvér hasonlóan vélekedik a valakikről, nem különleges.

  Kigyúrt testalkat, jó fizikum? Hát ez sem túl nagy információ.

  Fegyverek, terepjárók birtoklása. jártasság a fegyverek kezelésében? Ha kiegészítjük azzal, hogy sörétes puskájuk van, akkor leginkább vadászokra illene a leírás, márpedig NEM AZOK VOLTAK.

  Az, hogy a szórakozóhelyen kidobóemberként valószínűleg összetűzésbe kerültek romákkal, szintén nem túl sokatmondó. Ha a romák csoportosan jöttek, hozták szokásos formájukat, minden kidobóember összetűzésbe került volna velük.

  De nézzük csak a többi kriminológusi "szakvéleményt"! Ami most nem hangzott el, de internetes újságban olvasható volt:
  Lehet, hogy egy házaspár, a férj vállalkozó, a feleség szociális munkás, aki bejáratos a romák közé és ő derítette fel a terepet. - Ez abszolút vakvágánynak bizonyult.
  Cigányok (is) benne vannak, ők derítették fel a terepet, mert nem ők szúrtak szemet (ez esetben rasszista indíték kilőve). - Valószínű ez is vakvágány, habár a terepfelderítés még nem világos, hogyan történhetett.

  Aztán voltunk sokan (én is), akik titkosszolgálati provokációra gyanakodtunk. Bár ennek most kevesebb esélyt adnék, de még most sem zárnám ki teljesen.

  Nem közömbösek a debreceniek, inkább arról van szó, hogy valaki utólag roppant okosnak akar látszani!”
 • 3. Piskota 2009. augusztus 25. 05:39
  „Én is utálom a cigányokat már gyerekkorom óta.
  Akkor most én is gyanús vagyok? Nevetséges...”
 • 2. fortuna54 2009. augusztus 24. 20:14
  „A nagy tapasztalattal rendelkezö kriminológusnak,gyanussak debrecen polgárai. Ö TALÁN TETT VOLNA BEJELENTÉST.”
 • 1. ti-a-bi 2009. augusztus 24. 16:54
  „Érdekes lett volna észrevenni azt ami nem történt meg!
  Ilyenre csak a komcsik,-libsik képesek! -Lásd drazsé, robbantós képét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdővendégeket loptak meg Cserkeszőlőn

Tizenkilenc fürdővendégtől összesen mintegy másfél millió forintnyi értéket loptak el ismeretlenek… Tovább olvasom