Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A főigazgató lemondását követelik a tűzoltók

Orbán Viktor kormányfőnek és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett nyílt levelükben követelik a tűzoltók Bakondi György, katasztrófavédelmi főigazgató lemondását.
"Mivel szakmailag és emberileg egyaránt alkalmatlannak tartjuk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetői tisztségének betöltésére, a továbbiakban nem kívánunk együtt dolgozni vele, illetve nem kívánunk az alárendeltségébe tartozni"- áll a Magyarország hivatásos állományú tűzoltói és a "velük egyetértő magyar polgárok" nevében megfogalmazott levélben.

Mint írták, Bakondi György semmilyen tűzoltósághoz, polgári védelemhez illetve katasztrófavédelemhez köthető szakirányú végzettséggel nem rendelkezik. A tűzoltók meglátása szerint – az egyszerű vonulós tűzoltótól a legmagasabb szakmai képesítésű főtisztig - az általa irányított átalakítások kifejezetten károsak, szakmaiatlanok, esetenként a teljes dilettantizmust feltételezik.

Hasonló „dilettáns" döntésként említették meg, hogy a beavatkozói állomány - a tűzoltásban, a műszaki mentésben és egyéb kárelhárításban aktívan résztvevő beosztottak - létszámát csaknem 20 százalékkal csökkentették, miközben az adminisztratív személyzetet kétszeresére duzzasztották. A levélben a riasztás segítő rendszer pontatlanságára, szakmaiatlanságára is felhívták a figyelmet, aminek az állampolgárok élet és vagyonvédelme látja kárát.

A főigazgató lemondását követelik a tűzoltók. Fotó: Hornyák Dániel
A főigazgató lemondását követelik a tűzoltók. Fotó: Hornyák Dániel

Felháborítónak tartják, hogy egy 12 éves múltra visszatekintő, tapasztalatlan "műintézmény" (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - a szerk.) irányíthat egy csaknem 150 éves múlttal és gyakorlattal rendelkező, kipróbált, kifejezetten hatékony, és a társadalom által megbecsült szervezetet, miközben mindez az adófizetőknek többe kerül, mint korábban.

Kiemelték: úgy érzik, Bakondi György ki akarja törölni a tűzoltó szót a köztudatból. „Szerényen megjegyeznénk, hogy minket már jóval azelőtt is tűzoltónak hívtak, hogy a katasztrófavédelem „megszületett" volna, és valószínűleg akkor is annak fognak hívni, amikor a „katasztrófavédelem" szóra már senki sem fog emlékezni. " – áll a levélben.

A tűzoltók szerint a testület mintegy 30 százaléka hagyta el a tűzolóságot, és a leszerelési hullámnak még nincs vége: "a legtapasztaltabb kollégák hagyják el a pályát, mondván, nem erre esküdtek fel". Levelükben a tűzoltók emlékeztettek: a civil életben is megállnák helyüket, így ha Bakondi nem, akkor ők hagynák el a testületet.

Olvasóink írták

 • 3. hős 2012. november 21. 08:42
  „Ébred a magyar,de még sok a "csipa"!!!!”
 • 2. kerteszb 2012. november 20. 10:33
  „Nem tetszik a nyakukra ültetett fityisz csinovnyik mekk-mester? Mily meglepő...szurkolok a tűzoltóknak.”
 • 1. háté 2012. november 19. 18:10
  „Tisztelt tűzoltók! - igazatok van, hiszen az összes kinevezett "vezető" - egyaránt szakmailag, erkölcsileg alkalmatlan!
  Zorbánviktorostól el kel zavarni ezeket/ akik 1945-óta hatalmon voltak!/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zaklatásért egy év próbaidő a Jobbikos képviselőnek

Zaklatás miatt egy év próbára bocsátották első fokon Zagyva György Gyulát. Tovább olvasom