Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A Fidesz-frakció tévedésből a polgármester javaslatát szavazta meg Esztergomban

Az esztergomi Fidesz-frakció tévedésből csütörtökön este Tétényi Éva polgármester javaslatát szavazta meg.
Az esztergomi Fidesz-frakció tévedésből csütörtökön este Tétényi Éva polgármester javaslatát szavazta meg, amely szerint nem adják át az államnak az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció városban található részét, csupán a másolatkészítést engedélyezik. Több képviselő és az aljegyző kérése ellenére a polgármester nem rendelt el új szavazást.

Tétényi Éva (független) a szavazatok leadása előtt felolvasta, hogy a testület az általa beterjesztett módosító indítványról határoz, miszerint a Magvető szoborként ismert alkotás maradjon a városban, és arról csak másolat készüljön a Budapestre szánt szoborhoz. Az indítványt a 11 tagú testület többségét adó Fidesz-frakció hét igen szavazattal támogatta.

Ezt követően Steindl Balázs frakcióvezető, valamint a testület több tagja azonnali újraszavazást kért. Indoklásként elmondták, abban a tudatban nyomták meg az igen gombot, hogy a polgármester Zoltai Dániel képviselő indítványát teszi fel szavazásra, mely szerint a város ajánlja fel az államnak a Magvető szobrot, és cserébe megkapja a Parlament előtt álló Kossuth-szobrot.

A fideszes képviselő korábban a cserét megtárgyalta az Országgyűlés Hivatalával, és már az előző testületi ülésre is kidolgozott szerződést terjesztette elő, a tárgyalásra a polgármester felkérése alapján hatalmazta fel a testület.

A város aljegyzője, Balla Sándor felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy a kérdésben új szavazást kell elrendelnie. A polgármester azonban közölte; "világosan elmondtam, miről szavazunk. Legközelebb figyeljenek jobban oda, a következő testületi ülésen, szeptemberben visszatérhetünk a kérdésre".

Zoltai Dániel ezután azt kérdezte az aljegyzőtől, hogy törvényes volt-e ez a szavazás, mert véleménye szerint Tétényi Évának a szobrot átadó és a Kossuth-szobrot elfogadó javaslathoz kellett volna a képviselők hozzájárulását kérni. Meggyes Tamás volt fideszes polgármester pedig kijelentette, hogy ebben a kérdésben "Tétényi Évának nincs mérlegelési joga, a testület kérésére el kell rendelni az újbóli szavazást".

A polgármester viszont kijelentette; "ebben a kérdésben nem adok szót az aljegyzőnek, a napirend lezárult. Tegyék meg törvényességi észrevételüket a kormányhivatalnál, a város lakossága pedig örüljön, hogy Önök véletlenül jól döntöttek".

A polgármester május 24-én már megvétózta az Országház elé szánt szobor átadását az államnak, arra hivatkozva, hogy csaknem 1500 lakossági aláírás gyűlt össze azért, hogy a szobor maradjon a helyén, arról csak másolat készüljön.

Akkor Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a szoborcseréről szóló megállapodás ügyében eljáró képviselő elmondta, hogy a Magvető szoborként ismert alkotás 65 éve került a városba, és nagyon rossz állapotban van. Zoltai Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a szobor felajánlása és Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kossuth Lajost ábrázoló szobrának a Prímás-sziget csúcsán való felállítása a városnak nem kerülne pénzébe, mert tárgyalásai eredményeképpen a tervezett megállapodásban minden költséget az Országgyűlés Hivatala vállal.

Olvasóink írták

 • 8. oxana 2013. június 21. 14:42
  „Még a halálos itéletükre is igennel szavaznának.”
 • 7. embertelen 2013. június 21. 10:01
  „Hát így jártunk, megint leszerepelt a fidesz. Teljesen mindegy, hogy mi van előterjesztve, ha azt mondták, hogy igent kell nyomni, akkor észnélkül igent nyomnak! Szánalmas egy társaság.”
 • 6. dödike 2013. június 21. 09:35
  „Amit a fideszesek Esztergomban csinálnak az már vérlázító.Nagyon sajnálom Tétényi Évát hogy ilyen <moderálva> kell dolgoznia.Amiket a fityiszesek ott tesznek ugyanez jellemző az országgyűlésre is.”
 • 5. Madarász 2013. június 21. 08:07
  „Mi van, a fidesznek nincs pénze új szobrokat csináltatni? Ez olyan, mint mikor a gyárvárosi gyerekektől elrabolták a játszóterüket és átvitték a belvárosba. Szánalmasak...”
 • 4. Gőcze_László 2013. június 21. 07:52
  „Nézzük más oldalról a kérdést.
  Miféle gondolkodásmód az, amely egy tér névadójának szobrát ellenszolgáltatásként átadná a kiszemelt szoborért cserébe? Avagy, a térnek már a neve is meg fog változni?”
 • 3. vienna 2013. június 21. 01:25
  „Hehe:)
  Itt csak egy ember tévedett.
  Kiadták nekik, hogy "igennel kő szavazni", ezek meg igennel szavaztak.
  Gépek.
  Ha úgy szavaznak ahogy kő, akkor jön a juss, ha nem akkor meg a bünti.
  Érdekli is ezeket a város.
  Meg pláne a legjobb tudás és lelkiismeret.”
 • 2. háté 2013. június 20. 23:05
  „Nyomják, mint süket a csengőt!- néha jól. -”
 • 1. magzol 2013. június 20. 22:44
  „Ennyire készülnek a munkára a fideszes képviselők... szánalmas!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-Együtt-PM: egy nappal később kezdődik az egyeztetés

Egy nappal később, szombaton kezdődnek meg a tárgyalások a választási együttműködésről az MSZP és az… Tovább olvasom