Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A férfiak még egyenlőbbek

Magyarország - A nők egyenjogúságáért másfél évszázada folyó küzdelem ellenére még mindig igaz George Orwell klasszikus idézetének átirata: minden ember egyenlő, de a férfiak egyenlőbbek. A nők az élet majd minden területén hátrányban vannak a másik nemhez képest, s ez alól Magyarország sem kivétel.
A Központi Statisztikai Hivatal 2007 végi adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében a férfiak bruttó átlagfizetése 177.600, a nőké 147.600 forint volt. A különbség kereken 30 ezer forintot tett ki. Az eltérés az élet alkonyára is megmarad.

A Nyugat-dunántúli régióban az erősebbik nem átlagosan 15 ezer forinttal több öregségi, és 9 ezer forinttal magasabb rokkantnyugdíjat kap havonta.

Mindez nem meglepetés, mert a nőknek rövidebb a szolgálati idejük, munkában töltött éveik alatt kevesebbet keresnek, miközben egyes – az átlagosnál alacsonyabb jövedelmet biztosító szakmák – elnőiesedtek.

Tény az is, hogy a hölgyek ritkábban töltenek be – jobb anyagi megbecsülést biztosító – magasabb beosztásokat, vezetői munkaköröket. Az élet- és munkakörülményekkel foglalkozó európai uniós szervezet, a Eurofound adatai szerint a magyar vállalkozások 29 százalékát vezetik nők – a szám alacsony, ha a rekorder franciákéhoz (39 százalék) hasonlítjuk, viszont 2 százalékkal haladja meg az európai átlagot. Az osztrák adat 32, a szlovák 30 százalék. Ugyanakkor a tőzsdén jegyzett legnagyobb hazai vállalatok közül egy élén sem áll nő, míg vezetőtestületeikben részarányuk 16 százalék.


Hasonló kép tárul elénk, ha az állami szférát nézzük. Magyarországon a parlamenti képviselők 11, a kormánytagok 12, az államtitkárok 13 százaléka nő. Férfi a kormányfő, a köztársasági elnök és az összes ombudsman, férfi vezeti az Alkotmánybíróságot, a Legfelsőbb Bíróságot, a Legfőbb Ügyészséget, az Állami Számvevőszéket – az egyedüli kivétel a T. Ház. A minisztériumokban ugyanakkor a miniszter alatt egy, illetve két szinttel lévő alkalmazottak 39, illetve 47 százaléka hölgy.

Konczosné dr. Szombathelyi Márta, a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa elmondta: „nem látja szélsőségesen" a mostani helyzetet, és szerinte van esély arra, hogy később a férfiak és a nők valóban egyenlők legyenek. A jelen azonban nem ez, amihez a kutató újabb adalékkal szolgált: hiába minden harmadik cégvezető nő, ha a legtöbbjük mikro- és kisvállalkozásokat irányít. „Fejvadászoktól tudom, hogy szívesebben közvetítenek ki vezetőknek férfiakat, mert abban kisebb a rizikó. Az ilyen beidegződések rontják elsősorban a nők esélyeit, és nem az, hogy nehéz összeegyeztetni a munkát és a családot" – fogalmazott az egyetemi oktató.

Olvasóink írták

  • 1. Judytka 2009. március 07. 19:32
    „Kevés olyat ismerek,akinek ennyi a fizetése...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom Lászlót nem várják a Vajdaságba március 15-én

A VMSZ azért döntött úgy, hogy egyedül ünnepelnek, mert a magyar államfő lerövidítette eredeti… Tovább olvasom