Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A ceglédi polgármester szerint az ünnepre időzített, felfújt akcióról van szó

Cegléd polgármestere szerint hamis információk alapján, kifejezetten Szent István ünnepére időzítették megmozdulásukat minden valószínűség szerint Jobbik-szimpatizáns körök a város magyar-roma lakta külterületére; Földi László (Fidesz-KDNP) erről a Pest megyei településen vasárnap éjszaka történt demonstráció kapcsán nyilatkozott hétfő délelőtt az MTI-nek.
Becslések szerint mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este Cegléd külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől - számolt be éjszaka a helyszínről az MTI tudósítója.

A konfliktus előzményeiről szólva helybeliek az MTI munkatársának azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét azt követően, hogy a rendőrök, illetve a város vezetői "nem tettek lépéseket".

A gárdisták egy kisebb csoportja múlt hét kedd óta rövid megszakításokkal a településrészen volt. Szombat este "rendfenntartó sétára" indultak a Kékkő utca térségében, amikor - állításuk szerint - mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 "járőrözőre".

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) korábban azt közölte az MTI-vel, Cegléden és környékén fokozott rendőri jelenlét lesz a hosszú hétvégén, miután szombat este bejelentés érkezett a Ceglédi Rendőrkapitányság ügyeletére arról, hogy egy 20-30 főből álló csoport a város belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A bejelentést követően néhány percen belül megérkeztek a helyszínre a rendőrök, de már nem találták ott a bejelentésekben szereplő csoport tagjait.

Földi László polgármester hétfő délelőtt - a városi ünnepségre igyekezve - azt mondta: tudomása szerint a Puttony és a Kékkő utca környékén jelenleg 50-60 ember gyülekezik. Hozzátette: nincs információja, hogy pontosan kik ők, ám szerinte sokatmondó, hogy a vasárnap esti megmozduláson - az ország minden területéről Ceglédre "citált" demonstrálók között - jobbikos parlamenti képviselőket is láttak.

A polgármester beszélt arról is, hogy a külvárosban lakó körülbelül húsz cigány család tagjai között "akadnak problémásak" is, ám a városvezetés a jogszabályok alapján, a helyi rendőrökkel szoros kapcsolatban állva mindent elkövet, hogy betartassa velük a rendet, segélyt például csak a portájukat rendezetten tartók kaphatnak.

Földi László a most kirobbant konfliktus előzményeit boncolgatva úgy fogalmazott: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt "csípi" egyesek szemét.

"Nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták" - fogalmazott Földi László, majd megismételte: a romákat, illetve a kifogásolható életvitelt folytató városlakókat csakis a jogszabályok betartásával lehet a helyes útra terelni.

A Szent István-napra időzített megmozdulás békés kezelése érdekében "forró dróton" jönnek-mennek az információk a városvezetés és a helyi rendőrkapitány között, a rendőrség teszi a dolgát - mondta Földi László.

Olvasóink írták

  • 1. gonzo 2012. augusztus 20. 20:13
    „Annyira elegem van már ebből a politikusi maszatolásból....!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa Lajos: Szent István unortodox módszereket alkalmazott

Kósa Lajos szerint unortodox módszerek jellemezték a Szent István-i államalapítást. Tovább olvasom