Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A bíróság döntött: nem szólhat a Neo FM

A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint végrehajtható a Médiatanács azon határozata, amelyben felmondta a Neo FM-et működtető FM 1 Zrt. médiaszolgáltatási szerződését.
A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint végrehajtható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának azon határozata, amelyben felmondta a Neo FM-et működtető FM 1 Zrt. médiaszolgáltatási szerződését.

Az ítélőtábla végzéséről szerdán tájékoztatta az MTI-t a hatóság.

A médiatanács június 20-án határozott arról, hogy súlyos és tartós szerződésszegés miatt felmondja a médiaszolgáltatási díjat sem fizető Neo FM médiaszolgáltatási engedélyét. A hatóság közlése szerint a médiavállalkozás tartozása azóta megközelítette az egymilliárd forintot.

Bár a rádiót működtető FM 1 Zrt. a döntést a bíróságon megtámadta, a bíróság pedig az eljárás kezdetekor annak végéig a hatósági határozat végrehajtását felfüggesztette, a Fővárosi Ítélőtábla végzésében az szerepel, hogy a médiatanácsi határozatba foglalt következmény érvényesítése nem odázható el.

A bíróság ezt azzal indokolta: a határozat végrehajtásának felfüggesztése a törvény szerinti közérdek érvényesülésének, valamint a műsorszolgáltatói piaci versenynek a csorbulásával járna, amelyeket súlyosabb következménynek kell értékelni, mint a műsorszolgáltató bevételszerző érdekét.

A szóvivői iroda a közleményben emlékeztet arra, hogy a médiatanács többször próbált mentőövet nyújtani a fizetési nehézségekkel küzdő rádiónak. Utolsó lehetőségként a hatóság egy mentőcsomagot dolgozott ki a Neo FM számára, amely "kedvező részletfizetési lehetőséget és a 40 millió forintos késedelmi kamat elengedését tartalmazta" - idézte fel a hatóság.

A rádiót üzemeltető vállalkozás tulajdonosai továbbra sem fizettek díjat, nem biztosítottak bankgaranciát, a megállapodásokat nem tartották be és az utolsó mentőcsomaggal sem éltek.

"Az üzleti vállalkozás folytatólagos szerződésszegő magatartását a hatóság nem tudta másként értelmezni, mint hogy a rádió vezetése lemondott a csatornáról és maga kívánja bezárni a rádiót. A tulajdonosok voltaképpen maguk mondták fel médiaszolgáltatási szerződésüket" - olvasható a közleményben. Ezek után a rádió csődeljárást kért saját maga ellen és bírósági eljárás indított a médiatanács szerződésbontása miatt - fűzték hozzá.

A Fővárosi Ítélőtábla a végzésében - amelyből a hatóság közleménye idéz - az szerepel: az FM 1 Zrt. a részletfizetési kedvezmény dacára nem tett eleget a díjfizetésnek, bankgarancia állítási kötelezettségének, és olyan csődeljárás alatt áll, amelyet maga kezdeményezett. "Ez a helyzete nem rajta kívül álló okra vezethető vissza, hanem arra, hogy kötelezettségeinek nemcsak az állammal, hanem másokkal szemben sem képes eleget tenni. Maga volt az előidézője tehát annak, hogy a műsorszolgáltatókkal szemben támasztott törvényi kritériumoknak nem felel meg" - szerepel a végzésben, azzal együtt, hogy az ilyen szervezetnek a törvény szerint a műsorszolgáltatási piacon nincs helye.

Olvasóink írták

 • 15. Láng_Vince 2012. november 10. 14:33
  „Jó volt a tulajdonosváltás óta? Na ne vicceljünk! Pont akkor vált hallgathatatlanná.”
 • 14. Mankapunka 2012. november 08. 16:49
  „A teherautóban hogyan hallgassam? Sunshinelive.de,én is tudok neteset,de nekem FM sávon kellene.

  Rise FM sincs már a nagy pesten. Balatoni székhely megmaradt.”
 • 13. Pedró 2012. november 08. 11:54
  „11. Manka:
  www.tranceradio.ch”
 • 12. Pretorianus 2012. november 08. 11:38
  „11. Mankapunka 2012.11.08. 11:32
  millioradio.hu”
 • 11. Mankapunka 2012. november 08. 11:32
  „Valami jó kis trance-techno rádió jöhetne a helyükre. Olyan jó kis rádiók vannak Németországban is,nálunk ilyen miért nincs?

  Tudom,hogy nálunk elég alacsony a színvonal,de valamit akkor is tehetnének.”
 • 10. szabadságharcos 2012. november 08. 10:49
  „9. prakker 2012.11.08. 10:24
  Korrekt! Én is mint tény ismertettem a dolgot.”
 • 9. prakker 2012. november 08. 10:24
  „Igazán nem az lényeg hogy a rádió tulajdonosai kikkel kötött reklám időkre szerződést, hanem az a lényeges, hogy kötöttek egy műsor szolgáltatási szerződést, és az abban leírtakkal egyet értettek, aláírásukkal érvényesítették. Ezután a szerződésben foglaltak szerint szolgáltathattak, aztán a szerződés bizonyos pontjában rögzített fizetési kötelezettséget nem teljesítették, vagyis megszegték. Véleményem szerint az ítélet elsősorban arra mutat rá, hogy a szerződést megszegni, vagy nem az abban leírtak szerint működni jogkövetkezmény nélkül nem lehet. Egyébként nem volt ez annyira rossz műsor szerkezettel bíró adó, javítani lehetett volna, de ilyen volt. Szerintem a Class Fm sem különb a Neo Fm - nél, talán az utóbbi időben történt változások jobbították a Neo Fm -t. A Neo - t a tulajdonosai egyszerűen a vágóhídra küldték.”
 • 8. szabadságharcos 2012. november 08. 09:27
  „Tényleg nagyon jó, mióta új csapat van. Különbség annyi a class fm és neo között. Az állami cégek tényleg ott hirdettek. 2 év alatt 80 millió és 2 milllárd. Na ennyi volt a az állami cégek hirdetés különbsége.”
 • 7. meksz 2012. november 08. 09:08
  „A Class FM sem jobb.Sőt mióta új csapat van a Neo-nál nagyon jó.Valószinűleg az állami cégek a Class FM-nél hírdetnek.Na így könnyű.”
 • 6. RickCartman 2012. november 08. 01:06
  „4. széchenyi12 2012.11.07. 22:37
  hallgassa a turulmadár! meg a fiókái...”
 • 5. kuller 2012. november 07. 22:42
  „hála Isten! Amilyen rossz volt csoda hogy eddig mehetett. Én indoklásként azt mondtam volna a bíró helyében hogy ilyen a társadalomra rendkívül veszélyes rádióadót nem hagyhat a lelkiismeretem tovább működni ezért beszüntetem a szellemi kútmérgezést!”
 • 4. széchenyi12 2012. november 07. 22:37
  „tela vivba szóljon ne itt!”
 • 3. BudaiKr 2012. november 07. 21:41
  „végre egy jó itéllet!”
 • 2. Lacika62 2012. november 07. 20:34
  „Vissza a SLÁGER RÁDIÓ-T............ És ki fizeti vissza a sarat??????”
 • 1. ekkenekepen 2012. november 07. 20:11
  „halleluja, egy szemétkupaccal kevesebb a közmédiában, köszi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-prognózis: így látják a parlamenti pártok

A Fidesz üdvözli, hogy az Európai Bizottság visszaigazolta a kormány hatékony gazdaságpolitikáját. Tovább olvasom