Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A bérlista végén vagyunk

Magyarország csak a balti államoknál és Szlovákiánál áll jobban, ami az átlagkereseteket illeti.
Magyarország az átlagkeresetekben csak a balti államoknál és Szlovákiánál áll jobban az Európai Unióban. Ha a vásárlóerőt is figyelembe vesszük, északi szomszédunk is megelőz bennünket.
Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nemrégiben tette közzé a tagállamok 2002-es éves átlagkeresetek alapján készített listáját; figyelembe csak az ipari és a szolgáltatási szektor fizetéseit vette, a közszféráét nem.

Angolok 9 millióval

Az élmezőnyben a nyugati országok sorjáznak. A legtöbb pénzt a britek vitték haza (36.180 eurót, hozzávetőlegesen 9 millió forintot), utána nem sokkal lemaradva, valamennyien 30 ezer euró feletti összeggel a luxemburgiak, a németek, az írek, a svédek és a hollandok következnek.
Magyarország a lajstrom végén szerepel 5910 euróval, azaz nem egészen másfél millió forinttal. Mögöttünk csak Szlovákia, valamint a három balti állam található.

Csehország mellett 560, Lengyelország mellett 1160 euróval (140 ezer, illetve 290 ezer forinttal) nagyobb összeg szerepel. Nálunk a diplomások is csak feleannyit visznek haza, mint például a svédeknél a legalacsonyabb végzettségűek. Az EU-ban egyébként az átlagkereset 26.800 euró (6,7 millió forint) volt 2002-ben.

Ötszörös különbség

Ezek a számok szemléletesek, de összehasonlításra alkalmasabbak azok, amelyek már az egyes országok vásárlóerejét is tükrözik. A különbségek itt jóval kisebbek. Az előző listán a leggazdagabb ország tízszer jobban áll a legszegényebbnél, ennél a differencia „csupán" ötszörös. Ebben az összevetésben ugyanakkor már északi szomszédunk is előttünk jár valamivel. Az élmezőny szintén más: a legjobb Luxemburg, aztán Németország, Nagy-Britannia, Hollandia és Belgium jön.
Viszonylag jó női bérek

Az Eurostat felmérése számos érdekességre rámutat. Az EU-ban a nők bére csak háromnegyede a férfiakénak. A különbség a legnagyobb a briteknél, a dánoknál és Cipruson (több mint 30 százalék), a legkisebb Szlovéniában, Magyarországon, Lengyelországban, Litvániában, Belgiumban, Svédországban és Finnországban (nem éri el a 20 százalékot).

Végzettség: megduplázza

A legalacsonyabb végzettségűek 20.400 (5,1 millió forint), a legképzettebbek 41.100 eurót (10,3 millió forintot) kerestek átlagosan 2002-ben az EU-ban. A legjobban a német diplomások éltek: ők 61.520 euróra (15,4 millió forintra) tettek szert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kör 2

A történet fél évvel azután folytatódik, hogy Rachellel és kisfiával, Aidannel megmagyarázhatatlan… Tovább olvasom