Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Zöld és szocialista EP-reakciók, a bizottság nem kommentál

Hátralépésnek minősítették a demokrácia szempontjából a hétfőn elfogadott új magyar alkotmányt az Európai Parlament Zöld frakciójának vezetői és az MSZP EP-delegációja.
Daniel Cohn-Bendit és Rebecca Harms, a Zöldek képviselőcsoportjának társelnökei közös közleményükben úgy vélték, az új alkotmány visszafelé tett lépés a pluralizmus és a demokrácia számára.

Conh-Bendit szerint "ahelyett, hogy a magyar társadalom minden szekcióját megpróbálták volna egyesíteni, Orbán Viktor és középjobb többsége áthengerelték ezt az alapvető reformot a parlamenten... Nem meglepő, hogy a végkifejlet egy lépés hátrafelé a pluralizmus és a kisebbségi képviselet szempontjából, de zavaró, különös tekintettel arra, hogy jelenleg Magyarország látja el az EU elnökségét."

Harms úgy fogalmazott, hogy "ez az alkotmány hadilábon áll azokkal az alapértékekkel, amelyekre az EU-t alapozták".

Szerinte "elfogadhatatlan az, hogy az Európai Bizottság és az EU tagországai ... úgy tesznek, mintha nem vennék észre hogy az EU ezen lényeges értékeit éri fenyegetés".

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető múlt heti közleményére reagálva a magyar néppárti (Fidesz-KDNP) EP-delegáció már jelezte: az új alkotmány "a közös európai hagyományokon és értékeken, az emberi méltóság és szabadságjogok tiszteletén, a demokrácia és jogállamiság elvein alapul". "Alapjogi katalógusa az Európai Unió Alapjogi Chartájára épül, ugyanakkor egyes jogok még a Chartában előírtaknál is erősebb védelemben részesülnek" - szögezte la Fidesz, kiemelve: "a tervezet választ ad a XXI. századi kihívásokra és iránymutató szabályokat tartalmaz a környezetvédelem, a kisebbségi jogok valamint az állami eladósodottság féken tartása terén".

"A tervezet egy európai elkötelezettségű dokumentum" - húzta alá a magyar néppárti közlemény.
Verhofstadt hétfőn felszólította az Európai Bizottságot, hogy tanulmányozza át az alkotmány szövegét az uniós értékek szempontjából. Úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor már jelezte készségét arra, hogy a szöveget erre a célra rendelkezésre bocsátja. Az MSZP-delegáció az EP többi képviselőjének hétfőn küldött levélben emlékeztetett arra, hogy "az alkotmányt a mai napon kizárólag egyetlen párt, a kormányzó Fidesz képviselőinek szavazataival fogadták el".

Úgy vélték, hogy az alaptörvényben az EU közösen vallott értékei "több ponton nem érvényesülnek".

A delegáció megismételte, hogy a szocialista párt az LMP-vel együtt milyen hivatkozással nem vett részt az alkotmányozás folyamatában, és újra jelezte az alkotmánnyal szembeni tartalmi kifogásait is.

A levél szerint "a demokratikus ellenzék a Magyar Országgyűlésben olyan jogi garanciákat kért, amelyek biztosíthatták volna, hogy az új alkotmány széles politikai konszenzuson alapuljon, demokratikus módon megvitatásra kerüljön, és jelentős támogatást élvezzen az állampolgárok részéről". A Fidesz elutasította ezt a javaslatot - tették hozzá.

A szocialista képviselők levele szerint "a kormánykoalíciónak az új alkotmány előkészítése során tanúsított eljárása és az alaptörvény tartalma alapján úgy tűnik, hogy az alkotmányozás egyetlen célja, hogy bebetonozza az Orbán Viktor miniszterelnök által gyakran emlegetett ícentrális politikai erőteretí”.

A levélre a néppárti EP-delegáció úgy reagált, hogy "az MSZP a médiatörvénnyel kapcsolatos rágalomhadjárat kifulladása után most újra hazugságokkal teli körlevelekben hangolja hazánk ellen az uniós intézményeket". "A magyar alkotmányról a szocialista EP-delegáció által az Európai Parlamentben köröztetett levél hazugságokat és súlyos csúsztatásokat tartalmaz" - szögezte le a válasz.

"Kétszínű és elfogadhatatlan magatartás, hogy míg az MSZP nemzetközi fórumokon az országot és a magyar kormányt lejárató, hazugságokkal teli körleveleket terjeszt, a választóit nem képviselte az alaptörvénnyel kapcsolatos országgyűlési vitában" - emelte ki a néppárti delegáció.

Az Európai Bizottság szóvivője az MTI megkeresésére hétfőn elmondta, hogy a testület egyelőre semmit nem tud hozzátenni korábbi kommentárjaihoz az alkotmánnyal kapcsolatban, mert az elfogadott pontos szöveget még nem ismeri. Így továbbra is José Manuel Durao Barroso elnök korábbi nyilatkozata van érvényben, amelyben az elnök azt jelezte, hogy az Európai Unióban teljes egészében egy-egy ország lakosságára és intézményeire tartozik az alkotmányozás folyamata, továbbá reményét fejezte ki, hogy a törvény azokat az értékeket tükrözi majd vissza, amelyeken az EU alapszik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor a Munkástanácsok elnökével tárgyalt

Orbán Viktor kormányfő Palkovics Imrével, a Munkástanácsok elnökével tárgyalt hétfőn; a felek a… Tovább olvasom