Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Oszkó Péter: csak később jöhet az adócsökkentés

Magyarország - A pénzügyminiszter egyelőre nem ígéri, hogy ősszel bejelenti az euró céldátumát, ahogyan azt korábban elődje, Veres János tervezte.
Oszkó Péter kedd reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerda reggel azt mondta, hogy ő az elért munkával szeretne piaci bizalmat kialakítani, az előremutató ígéreteknek kicsi ugyanis az értéke, részben a gyorsan változó körülmények miatt.

Így nem az a fontos, hogy konkrét dátumot ígérjen, csak az, hogy mindent megtegyenek annak érdekében - fogalmazott.

Az adóváltozásokkal kapcsolatban Oszkó Péter arról beszélt, hogy nagyságrendileg igyekeztek a jövő évre is adótáblát hirdetni, és abban már 4-5 milliós szja-sávhatárral számolnak. Elsőként valóban a már meghirdetett idei programot igyekezni átvinni a parlamenten - például az szja alsó sávhatárának 1,7 millióról 1,9 millióra emelését -, ezután viszont azonnal nekilátnak a munkának, mert nagyobb átalakításra van szükség - mondta.

A pénzügyminiszter szerint már idén olyan adópályát kell tervezni, ami a növekedést garantálja. Ha később ehhez igazítás kell, akkor azt az államháztartás rendbetételével, az állami kiadások lefaragásával lehet megvalósítani.

Azt mondta, hogy már vannak a jövő évre költségvetési főszámok, és ha igazítás kell, akkor nem az adóoldalon szeretnének igazítani, hanem a költségvetés kiadási oldalán. Oszkó Péter meglátása szerint bizalomépítő, ha több évre előre meg tudják tervezni az adóátrendezést. Szerinte a gazdasági visszaesés miatt olyan erős kiadásoldali vágás kell most, ami később, ha a gazdaság növekedő pályára áll, könnyű teret ad majd az adócsökkentésnek.

Ehhez akár tervezhetnek adócsökkentési menetet is. A pénzügyminiszter megfogalmazása szerint: "lehet, hogy nekem nincs más dolgom, mint elolvasni azokat a szakértői anyagokat, amik a fideszesek tollából láttak napvilágot - egyébként meg is tettem - és azt látom, hogy szinte ugyanazok az elképzelések, mint amit mi is gondolunk".

Azt feltételezi tehát, hogyha többéves programot készítenek, akkor a Fidesz sem fog változtatni rajta, ha jövőre kormányra kerülnek - tette hozzá. Oszkó Péter a műsorban egy esetleges újabb IMF-hitellel kapcsolatban azt mondta, hogy tárgyalni fognak az IMF-fel, ez azonban egyelőre "ismerkedő tárgyalás" lesz.

Később alakul ki, hogy egyáltalán mi az, amit fel lehet majd tenni ezeken az egyeztetéseken kérdésként. A pénzügyminiszter leszögezte, hogy az ország finanszírozását biztosítani kell, és a jelenleg prognosztizált visszaesés mellett ez biztosított is.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e szükség pótköltségvetésre, úgy felelt: önmagában a jelenlegi helyzet ezt nem indokolná. Oszkó Péter a műsorban megerősítette: egy évre tervez miniszterként, se többre, se kevesebbre.

Olvasóink írták

 • 18. Zaraki_Kenpachi 2009. április 24. 17:26
  „Kami, ez szép amit leírtál, csak pont fordítva létezik, de ezt úgyse fogod észrevenni. Mindenki tudja, hogy hibás a szoci párt, csak egyedül az Orbán tünteti fel magát tökéletesen hibátlannak. Akkor mondtál most volna igazat, ha fordítva írod le és a második mondatot elhagyod.

  Valahogy úgy hangzana a jó mondatod : "Senki nem jön rá még véletlenül sem, hogy az Orbán is ugyanolyan felelős mint a szoci banda". Nem hőzöngeni kell, meg választásokat követelni, hogy hatalomra tegyenek szert. Úgyse fognak utána semmit csinálni. Ha most nem tudnak mit felmutatni később se fog nekik menni.”
 • 17. Kami45 2009. április 23. 19:16
  „Itt sok agyament szerint, még mindig a Zorbán és a nép a felelős minden ért!!!
  Véletlenül sem az a tolvaj MSZP-és banda!!”
 • 16. s.margit 2009. április 23. 12:52
  „LOBBO---Biztosan felvettem a 13 havinak az első nyugdíjam részét ezért én dolgoztam 33 évet.Hogy ide jutott az ország biztosan nem én tehetek róla . Tőlem levontak annak idején mindent amit a törvény előírt.Nehogy én vagy a hozzám hasonló ember legyen a felelős. hogy ide jutott az ország.Különben én kapok 63 ezret a MINISZTEREK biztosan nem ennyit vesznek fel és az ország itt van .”
 • 15. Becsület 2009. április 23. 11:41
  „11. hozzászólás Lobbo71 2009.04.23. 08:02

  Becsület, nem a nép a felelős? Ki vette fel a 13 havi nyugdíjat? Hányan tiltakoztak, hogy ne adjanak, mert csődbe megy az ország? Hányan játszották ki a rendszert és mentek el rokkantnyugdíjasnak, miközben az osztrákoknál dolgoznak? Hányan csalnak adót, hányan dolgoznak minimálbérért és közben kapják zsebbe a fizetést? És még sorolhatnám. A nép legalább annyira felelős, ha nem jobban, mint a politikusok.
  ****
  Kedves Lobbo!
  Némi igazsága vagyon e tekintetben, de(!) ugye azt nem mondja, hogy a nép vette fel a milliárdos kölcsönöket, nem a nép adta el az ország bizonyos ingatlanait, objektumait! No és miért nincs joga egy olyan munkahelyet keresni ahol relatív tisztességgel megfizetik? Mert ugye Magyarországon a bérek a béke se..e alatt! Persze a vezetők és preferál divat szakmákról nem beszélek! A rokkan nyugdíjasokról nekem is van véleményem, természetesen nem a sajnálatos tényleges rokkantakról írok, hanem a sumákokról. Szóval ne hárítsunk kedves LOBBO!”
 • 14. itapa 2009. április 23. 10:11
  „Lobbo71! Azt meg elfelejtetted megkérdezni, hogy hányan vették fel a költségtérítésüket számla nélkül! Bemondásra!! És hányan tiltakoztak ellene?”
 • 13. Primax 2009. április 23. 09:37
  „Szerintem meg : irány a kocsma, osz´t jól rúgjunk be !
  1980 óta hallgatom, hogy : "már csak 1-2-3 nehéz év", aztán...
  Aztán ?
  Teljesen felesleges ilyen baromságokkal felizgatnunk magunkat, megszokhattuk már az elmúlt évtizedekben, hogy politikus igazat sohasem mond.”
 • 12. miamanó 2009. április 23. 09:26
  „Lobbo71: Te hova sorolod magad???

  Akár hiszed, akár nem, élnek még ebben az orszégban becsületes, munkából élő emberek, akiktől ezek a megszorítások már túl sokat követelnek. Nyilván nem azok járnak ide, meg ki tudja hova feleslegesen "szájat tépni", akiknek vaj van a füle mögött. Amúgy meg a rendszer hibája, hogy erre lehetőség van. Ha nem lenne ilyen mérvű a korrupció, és mindenki tenné a dolgát úgy, ahogy kell, nem lenne ilyen helyzet sem.

  Egy olyan országban, ahol egy bizonyos réteg által fizetett adókból, járulékokból próbálják az egész lakosságot, meg minden egyebet eltartani, szerintem nem lehet csak megszorításokkal válságot kezelni. Talán valamit adni is kellene, hogy érezhessük, hogy étünk IS van... De én ebből semmi mást nem érzek, csak azt, hogy húsz éve tököm tudja hanyadszor már megint engem, és a hozzám hasonlókat szívatják halálra!

  Kösz az ilyen reformokból...”
 • 11. Lobbo71 2009. április 23. 08:02
  „Becsület, nem a nép a felelős? Ki vette fel a 13 havi nyugdíjat? Hányan tiltakoztak, hogy ne adjanak, mert csődbe megy az ország? Hányan játszották ki a rendszert és mentek el rokkantnyugdíjasnak, miközben az osztrákoknál dolgoznak? Hányan csalnak adót, hányan dolgoznak minimálbérért és közben kapják zsebbe a fizetést? És még sorolhatnám. A nép legalább annyira felelős, ha nem jobban, mint a politikusok.”
 • 10. Becsület 2009. április 23. 07:56
  „Oszkó Úr! Ön mennyi fizetésből él? Mennyi összegből tartja el a családját? Tisztában van avval, hogy a nép nagy többsége mennyi összeggel rendelkezik melyből közüzemi és egyéb számlát kell rendeznie és még a megélhetést is fedezni! Állítón, hogy maguk közül senki nincs tisztában az emberek egészségi és reális anyagi helyzetével. Viszont könnyen vagdalóznak bizonyos megszorító intézkedésekkel. A jelenlegi és a korábbi helyzetért abszolút nem a nép a felelős, még is a néppel óhajtják megfizettetni a dilettantizmust, korrupciót! Gyomor forgató!”
 • 9. comet 2009. április 22. 21:53
  „2.-Zaraki_Kenpachi- nálam mellé lőttél mert én Orbánékat is hibáztatom legfőképp azért, mert a jelenlegi nemzetpusztító társaság ellen tehetetlenek. Legsürgősebbnek a demokrácia helyreállítását tartom azaz az előrehozott választások megtartását, mert ez kéynszerítené valamennyire a silány politikai elitet hogy tudomást vegyen a lakosságról. Ehhez kell eltakarítani a kormányt. Aztán döntse el a nép hogy ki alakítson kormányt és milyen programmal. Orbánnal az ország azért jobban járna, bár a kivonulgatásai és tehetetlensége miatt nem érdemelné meg ő sem a miniszterelnöki széket, de ő a kisebb rossz. Jelenleg nincs más. Ideje lenne hogy létrejöjjön egy tiszta rivális nagy párt, addig is el kell mozdulni a holtpontról, mert nagyon már nincs lejjebb.”
 • 8. Zaraki_Kenpachi 2009. április 22. 20:46
  „Totya, tudom, hogy csak azt az elvet ismeritek, aki nem tartja a száját a viktornak az tuti komcsi :) Ez valami beteges nálatok :)”
 • 7. zotyo 2009. április 22. 19:29
  „Elnézést de inkább ne is válaszoljon!Köszönöm!”
 • 6. zotyo 2009. április 22. 19:27
  „Totya!Miért kell a nem önnel egyetértőkről ilyen megalázó véleményt írni?Én nem értek eggyet önnel mert utálom a Viktort, akkor én most nem vagyok hazafi?A komcsi rendszerből mentette valószínü át ezt a stílust mert ott voltak ilyen eggy fele nézők!Én még emlékszem rá!És ön?”
 • 5. Totya 2009. április 22. 16:20
  „Zaraki, ne tegyél úgy, mintha nem szoci lennél, amúgy a szocik általában úgy tesznek. :)”
 • 4. load 2009. április 22. 14:05
  „Egy vacsorát megspórolnál.
  A nyúlét.”
 • 3. pampus 2009. április 22. 13:13
  „Mi lenne a séf is előbb megnyúznám a nyulat és csak utána adnák neki enni?”
 • 2. Zaraki_Kenpachi 2009. április 22. 13:07
  „Bölcsebb lettél volna, ha a teljes politikai elitet írod oldal nélkül. Ugyanis ismerjük már a jobbosokat annyira, hogy ha nem a szocik lennének hatalmon, hanem egy teljesen más párt, és jól menne az ország, ők akkor is élből lesöpörnének mindent.

  Élő példa Sopron. Az önkormányzat nem csinált mást sok időn át, csak az elődök munkáját dolgozta újra, csakhogy hibát találjon a vezetőjének és tudjon anyázni. Oszkónak a megállapításaival egyetértek teljesen. De a jobb oldal nem fogja ezt így hagyni, még ha be is válik, mert "szoci-termék" és nem fideszes.”
 • 1. comet 2009. április 22. 12:52
  „"Oszkó Péter: csak később jöhet az adócsökkentés"- tudjuk. Az adócsökkenés és talpraállás csak a jelenleg uralmon levő söpredék eltakarítása után jöhet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félidőben a Bringázz a Munkába! című akció

Eddig 20 ezren regisztráltak a Bringázz a Munkába! nevű akcióban, amely április 6-ától május 8-ig… Tovább olvasom