Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Befejeződött a Liga Szakszervezetek demonstrációja

Befejeződött a Liga Szakszervezetek demonstrációja pénteken nem sokkal déli tizenkét óra után az Alkotmány utcában. A rendezvényt az érdekképviselet a megfelelő válságkezelés érdekében szervezte.

A demonstráción Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke arról beszélt, hogy egy éve cselekvőképtelen kormánya van Magyarországnak, jelenleg pedig bizalmi válság van.

Egy olyan válságkezelést tartana megfelelőnek, amely gazdaságpolitikai fordulatra épül és a legfőbb célja a munkahelyek megőrzése, valamint a foglalkoztatás bővítése. Az érdekképviseleti elnök hangsúlyozta, hogy mindemellett szükség volna a korrupció visszaszorítására, hiszen egyre több hír érkezik arról, hogy politikusok vagy vezető tisztségviselők ellen indítanak a hatóságok eljárást. A demonstráción néhány százan gyűltek össze, a többség a Liga Szakszervezetek logójával ellátott pólót viselte. Képviseltette magát - mások mellett - a Független Rendőr Szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége és a Vasúti Dolgozók Szabad Szervezete is. Az emberek az Alkotmány utcában felállított színpad előtt hallgatták a felszólalókat, Gaskó István mellett beszédet mondott még Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének vezetője és Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A rendőrség korábban az Alkotmány utca Kossuth tér felőli részét kordonokkal zárta le és vasrácsok álltak az Alkotmány utcára merőleges utcákban is. Bár a demonstrálók a Parlament épületéhez csak több utcányi kerülővel juthattak volna el, a rendőrök kordonokkal vették körül az Országházat is. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendezvény befejezése után a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy rendbontás nem volt, a rendőröknek nem kellett intézkedniük.

Megkezdődött a Liga Szakszervezetek demonstrációja

Néhány százan gyűltek össze pénteken délelőtt 11 órára a Kossuth tér és az Alkotmány utca kereszteződésénél a Liga Szakszervezetek demonstrációjára, amit a megfelelő válságkezelésért rendeztek.

A szervezők az Alkotmány utcában, nem messze a Kossuth tértől állították fel a színpadot, ahol a rendezvény megkezdése után szónokok - köztük Gaskó István, az érdekképviselet elnöke - mondanak majd beszédet. A demonstrálók többségén a Liga Szakszervezetek pólója van, és a tömegben rengeteg érdekképviseleti zászlót látni.

A rendőrség az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végénél kordonokat állított fel és vasrácsok vannak az Alkotmány utcára merőleges utcáknál is. A rendőrség az Országház épületét szintén kordonokkal vette körül. A demonstráción képviseltette magát mások mellett a Független Rendőr Szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége és a Vasúti Dolgozók Szabad Szervezete. A Liga Szakszervezetek szerint a legsürgetőbb tennivaló most az adósságspirálból való kikerülés. A belső, de különösen a külső adósság ugyanis az elmúlt években kritikus szintre emelkedett.

Az érdekképviseleti konföderáció javasolja, hogy az állam hozzon létre egy állami szociális bankot, amely a kereskedelmi bankoktól átveszi a háztartások jelzálogalapú hitelezését, azt méltányos, kiszámítható és a lakosság számára kockázatmentes alapokra helyezi. Az "adósságcsere" árát a szereplőknek együttesen - de leginkább a bankoknak - kell viselniük.

A Liga Szakszervezetek szerint nyilvánvaló, hogy az elkövetkező időszakban az állam nem tud több segítséget nyújtani a társadalom szegényebb rétegeinek, de az is világos, hogy abból elvenni sem lehet. Ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy a költségvetés kiadásaiból jelentős összeget megtakarítsunk anélkül, hogy a szociális támogatások jelentősen csökkennének. Ez lehetséges a mainál átláthatóbb és ésszerűbb gazdálkodással, a pazarlás megszüntetésével, illetve az államadósságot terhelő kamatfelár csökkentésével. Az érdekképviselet továbbá elutasítja az adó- és járulékcsökkentést, mert - különösen a ami helyzetben - nem biztosítja sem a magyar gazdaság versenyképességének javulását, sem a foglalkoztatás bővülését, ugyanakkor veszélyezteti az állami feladatok fedezetét.


Korábban

Elsősorban olyan gazdaságpolitikai fordulatra várnak, amelyben a legfontosabb a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás növelése.

A kormány válságkezelő programja ellen demonstrál a LIGA Szakszervezetek péntek délelőtt Budapesten az Alkotmány utcában. Gaskó István, az érdekvédelmi szervezet elnöke korábban azt mondta: minden törvényes eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák a Bajnai-csomag életbe lépését. A rendezvényen ismertetik a sztrájkköveteléseket és egy alternatív gazdasági programot is.

Elsősorban olyan gazdaságpolitikai fordulatra várnak, amelyben a legfontosabb a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás növelése - olvasható a szakszervezet honlapján. A LIGA a magyar nemzetgazdaság növekedését is ebben látja, ugyanakkor figyelmeztet: meg kell állítani a társadalom kettészakadását is.

Legsürgetőbb tennivalók közt említik az adósságspirálból való kikerülést, amit csak hiteles programokkal lehet elképzelni. Az érdekvédelmi szervezet egy állami szociális bank létrehozását is javasolja, ami a kereskedelmi bankoktól venné át a háztartások jelzálogalapú hitelezését, és kiszámítható, kockázatmentes lenne a lakosság számára. Kiemelik, hogy a költségvetési egyenlegnek mindenképpen pozitívnak kell lenni, ugyanakkor nem lehet csökkenteni a szociális kiadásokon. A LIGA a pazarlás megszüntetésével és az államadósságot terhelő kamatfelár csökkentésével teremtene plusz forrásokat. Azt is kérik, hogy az adórendszer ne adjon indokolatlan előnyöket és kedvezményeket a tőkének, különösen a multinacionális nagyvállalatoknak. A LIGA rendezvényét a rendőrség biztosítja. A zárások miatt az Alkotmány utca Bajcsy-Zsilinszky út felé eső vége felől közelíthető meg, a keresztutcák pedig a Szemere utcától lesznek nyitva.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 01. 14:50
    „Elkezdeni is felesleges volt! Gyurcsány megmondotta majd hazamennek megunják és hazamennek! Ez történik minden demonstráció után. A hatalom az eszükhöz érti és jót röhög rajtuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon: Magyarországnak van jövője

Magyarország stabil alapokra építkezhet, ezért van jövője is - mondta az MSZP majálisán a… Tovább olvasom