Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

330 lakásban nincs fűtés Székesfehérváron

Nincs fűtés Székesfehérvár Vásárhelyi úti lakótelepén, a volt szovjet laktanyából átalakított öt épület 330 otthonában

Ahőszolgáltató Stopping Hungária Kft. képviselője szerint azért, mert a lakók tartozásai miatt nem tudnak fizetnek a gázszolgáltatásért.

Az önkormányzat segíteni akar a probléma megoldásában: október 29-én a közgyűlés dönt arról, hogy a város, átvállalva a lakók tartozását, 7,82 millió forintot juttat a gázszolgáltatónak.

Mint Kucsera Róbert, a fűtésirendszer-tulajdonos cég képviselője vasárnap az MTI-nek elmondta, a lakók mintegy 70- 80 százaléka rövidebb, hosszabb ideje adós a fűtési díjjal.

A díjhátralékok halmozódása akkor kezdődött, amikor a szolgáltató 2004-ben megvásárolta a fűtési rendszert a lakások átalakítását, felújítását végző cégtől, amelyről csak a vétel után derült ki, hogy felszámolás alatt van.

Mindaddig, míg az azzal kapcsolatos peres eljárás le nem zárult, a Stopping Kft. nem tudott jogilag eljárni a nem fizető lakók ellen, s nagyrészt ennek következményeként, 20 millió forint veszteséget halmozott fel.

Az ügy lezárulta és rendezése után a cég tavaly arra kérte a lakókat, hogy hitelesíttessék saját mérőóráikat, a vállalat pedig minden háztömbbe hiteles főmérő órát szereltetett fel.

A lakók többsége ezt megtette, s az épületekben tavaly volt is fűtés. A tavaszi elszámoláskor azonban kiderült, hogy a főmérők és a lakók mérőberendezései az öt épületnél együttesen mintegy 6 millió forint különbséget mutattak.

Annak kiderítésére, hogy "hova tűnik a hő?", független igazságügyi szakértőt fogadott mind a szolgáltató cég, mind a közös képviselők. A szakértői vélemények szerint a mérőórák nem megfelelő beépítése okozza a problémát.

A helyzet megoldására Brájer Éva, a választókerület önkormányzati képviselője a héten lakossági fórumot hívott össze, ahol ő és Bóka Viktor, a város jegyzője is elmondta: amennyiben az október 29-i közgyűlés igent mond a javaslatra , a város 7,82 millió forintot juttat a gázszolgáltatónak.

A gyorssegélyt a lakásokra terhelnék rá, de a ráeső részt a lakó csak akkor törlesztené, ha eladná az otthonát.

Ha a lakótelepen élők elfogadják ezt a megoldást, s a közgyűlés is a pénz biztosítása mellett dönt, a város távhőszolgáltató cége venné át a szükséges intézkedések megtétele után a lakótelepen a fűtés szolgáltatását. A lakossági fórumon az ott élők egy része azonban azt javasolta, hogy inkább a lakók vásárolják meg a kazánokat.

Kucsera Róbert tájékoztatása szerint ha a közgyűlési döntés kedvezőtlen lenne, a kft. nem tudja elindítani a fűtést, mert nincs pénze arra, hogy kiegyenlítse a gázszolgáltatónak a tartozást, s hitelt sem tud felvenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozmetikum helyett teljesítményfokozó volt a csomagban

Tízezer ampulla hamisított teljesítményfokozó szert találtak egy postai csomagban a vámosok a gyulai… Tovább olvasom