Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 1.

A 2010. év hazai és magyar vonatkozású legfontosabb eseményei röviden

2010. január 8. - A Fővárosi Bíróság első fokú ítélete (amelyet április 9-én hagyott jóvá a Fővárosi Ítélőtábla) a Baumag-ügyben az elsőrendű vádlottra szabadságvesztés büntetést szabott ki. (A 2003 októberében fizetésképtelenséget jelentett Baumag szövetkezet befektetői hűtlen kezelés miatt vesztették el pénzüket.)

2010. január 10. - Pécsett megrendezték az Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat hivatalos megnyitóját.

2010. január 12-17. - Sztrájkolt a BKV 26 szakszervezetéből 14, mert nem tudtak megállapodni a vállalat vezetésével a kollektív szerződés ügyében.

2010. január 13. - A kormány úgy döntött, hogy a parlamenti választások előtti 4-6 hétben már nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket.

2010. január 17. - Sólyom László államfő Fehérgyarmaton felavatta az ország ötödik natúrparkját.

2010. január 25. - Boross Péter volt miniszterelnök megerősítette: kilépett a Magyar Demokrata Fórumból.

2010. január 26. - Az Alkotmánybíróság alkotmányellenessé nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót.
2010. január 28. - Magyarország bejelentette az Európai Unió illetékeseinek, hogy 2010-ben nem vezetik be az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert (SPS).

2010. január 29. - Budapesten aláírták a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi projekttársaságának alapító okiratát. (A Déli Áramlat a Fekete-tenger alatt szállítana orosz földgázt Európába.)

2010. február 3. - Andorra kiadta Magyarországnak Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót, aki kábítószer-ügyének büntetőperének ítélethirdetése közben szökött meg 2008 novemberében.

2010. február 5. - Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 12. alkalommal értékelte az ország helyzetét, s bejelentette: ő és pártja készen áll a nemzeti ügyek kormányának vezetésére.

2010. február 9. - A magyar állam véglegesen elvesztette a Postabank könyvvizsgálói ellen indított pert, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasította felülvizsgálati kérelmét.

2010. február 10. - A magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei egy chicagói bíróságon beperelték a Magyar Államvasutakat (MÁV), amiért a vállalat a II. világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

2010. február 11. - A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében jelentősen súlyosította a Globex-ügyben a két egykori cégvezetőre első fokon kiszabott büntetéseket. (A vádlottak az 1990-es évek második felében több mint hatmilliárd forintos kárt okoztak sok száz kisbefektetőnek és önkormányzatoknak.)

2010. február 16. - A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) befolyással üzérkedés gyanúja miatt tartott házkutatást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben.

2010. február 17. - A Nagyítás című kulturális-közéleti hetilap közreadta Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének 2009 szeptemberében Kötcsén a polgári pikniken elhangzott beszédét, amely "koncepció, vízió, sőt stratégia a kultúra jövőbeli szerepéről".

2010. február 19. - Az amerikai Exxon Mobil olajvállalat a kiábrándítónak minősített kútfúrási teszteredmények miatt felfüggesztette a gázkutatási műveleteket a Makói árokban.

2010. február 22. - Az Országgyűlés a 2006-2010-es parlamenti ciklus utolsó ülésén elfogadta a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló Btk. módosítást. Június 6-án a Btk. újabb módosítása a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetni rendelte.
2010. február 24. - Budapesten rendezték meg a visegrádi országok kibővített csúcstalálkozóját.

2010. február 25-26. - Budapesten az Európai Bizottság szervezésében, 11 ország részvételével rendeztek a Dunával kapcsolatos csúcstalálkozót.
2010. február 26. - Ismét állami tulajdonba került a Malév az orosz tulajdonos és a magyar állam megállapodásának értelmében, majd március 11-én tőkeemeléssel a magyar állam lett a nemzeti légitársaság 95 százalékos tulajdonosa.

2010. március 2. - A magyar állam, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megkapta az elővásárlási jogot az E.ON Földgáz Trade-re, így a jövőben megakadályozhatja, hogy a stratégiai jelentőségű szolgáltatás nem kívánt kezekbe kerüljön.

2010. március 8. - Egy leendő Fidesz-kormány több gazdaságpolitikai lépését ismertette Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének budapesti fórumán. A pártelnök vállalást tett az adópolitika, a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások fellendítése kapcsán.

2010. március 12. - A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) úgy döntött: nem köt szerződést a Sávolyra tervezett magyarországi Moto GP-pálya megépítésére, mert nem kapott a beruházótól megnyugtató javaslatokat a kockázatok kezelésére.

2010. március 17. - A Legfelsőbb Bíróság új eljárás lefolytatására kötelezte a Pécshez közeli Tubesre tervezett NATO-radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium építési hatósági osztályát. Július 16-án a HM hivatalosan elállt attól, hogy a Tubesen építsék fel a harmadik magyarországi NATO-lokátort.

2010. március 17-20. - Magyarországon tett hivatalos látogatást Károly herceg, brit trónörökös és felesége, Camilla hercegnő.

2010. március 18. - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság jogszerűnek találta a Pécsi Vízmű Zrt. üzemeltetési szerződésének felbontását. (Az önkormányzati többségi tulajdonú, de a Suez Environnement révén francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt. és a pécsi önkormányzat szerződését a város vezetése bontotta fel, s miután a felek nem tudtak megegyezni a kisebbségi részvénycsomag visszavásárlásáról. A pécsi közgyűlés saját céget hozott létre a vízközművek átvételére, majd 2009 októberében ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik kizárta Pősze Lajost a frakcióból

Kizárta tagjai sorából a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja Pősze Lajost hétfőn - tájékoztatta… Tovább olvasom