Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

125 éves fennállását ünnepli a Nyírő Gyula Kórház

A Nyírő Gyula Kórház volt az egyik intézmény, amely feladatokat vett át a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettől, amelyben már nem lehetett emberhez méltó körülmények között ellátni a betegeket - mondta Székely Tamás az angyalföldi intézményben tartott pénteki rendezvényen, amelyen a kórház 125 éves fennállását ünnepelték.

Az egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, a bezárt intézmény feladatait átvevők központi forrásokat kaptak a fejlesztésre, így a Nyírő Gyula Kórház 187 millió forinthoz jutott. Ebből a pénzből, illetve az intézmény saját megtakarításaiból újították fel a belgyógyászati részleget, illetve a C épület ambulanciáit, amelyeket pénteken adtak át.Az Angyalföldi Magyar Királyi Elmebeteg Ápoldában 1884-ben kezdték kezelni a pszichiátriai ellátásra szorulókat. Sokáig börtönjellegű intézmény volt, de a kórház élére 1939-ben kerülő Nyírő Gyula úgy döntött: megnyitja az intézetet.

Az új igazgató ugyanis úgy vélte: a lelki bajokban szenvedők ugyanolyan bánásmódot érdemelnek, mint bármelyik másik beteg. Szintén Nyírő Gyula volt az, aki a II. világháború kényszere miatt kibővítette a kórház profilját, a pszichiátriai ellátás mellett sebészeti, szülészeti, belgyógyászati osztályokat is felállított. Az utóbbi 20 évben is tovább bővült a főváros egyik legrégebbi kórházának ellátási köre: az itt megnyílt meddőségi centrumban született meg az ország első lombikbébije 1989-ben. Az intézményben detoxikáló, alkohológiai osztály, valamint drogambulancia is nyílt, ez utóbbi bonyolítja le az országban a legnagyobb forgalmat. A pénteki ünnepségen Vadnai Marianna, a Nyírő Gyula Kórház megbízott főigazgatója elmondta: a 2007-es kórházi struktúra-átalakítás miatt az intézményben megszűnt a sebészeti és szülészeti-nőgyágyászati aktív ellátás, viszont a bezárt osztályok orvosai kft-t alakítva tovább dolgoznak a kórházban.

Ezen kívül egynapos sebészeti ellátás keretében továbbra is tudnak kisebb, tb-finanszírozott beavatkozásokat végezni. Hozzátette: az átalakítás során kibővült krónikus és rehabilitációs ellátást, valamint az átvett feladatokat a fejlesztéseknek köszönhetően korszerű körülmények között tudják elvégezni. A kórház rendezvénysorozattal ünnepli a 125 éves évfordulót: a pénteki ünnepség után szombaton a lakosságnak nyitják meg a kapukat. A reggel 8 órától délután 2-ig tartó nyílt napon ingyen szűrővizsgálatok, személyre szabott tanácsadás és gyógytorna is lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos betegségeket okozhatnak a kullancsok

Mostanában egyre több a veszélyes kullancs. A vérszívók súlyos betegségeket terjeszthetnek,… Tovább olvasom