Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Új CLS a Mercedes-Benztől

A CLS-el 2003-ban új járműkategóriát hozott létre a Mercedes-Benz, a kupék eleganciáját és dinamikáját ötvözve a limuzinok komfortjával és funkcionalitásával. A CLS évekig az egyetlen négyajtós kupé maradt a kategóriában, és 2004 októbere óta kereken 170 ezer vásárlóra talált.
Az új CLS, amely a Párizsi Autószalonon (2010. október 2-17.) ünnepli világpremierjét, folytatja úttörő szerepet játszó elődjének sikerét, ugyanakkor abszolút új autónak számít. „Felkiáltójelként irányítja rá a figyelmet a Mercedes-Benz jövőbeli, érzékekre ható formanyelvére" – mondja Prof. h.c Gorden Wagener, a Mercedes-Benz design-főnöke. „Eközben a kulturált sportosság azon nagyszerű hagyományán nyugszik, amely mindig is kiemelte a Mercedes-kupékat."


Klasszikus kupé-karakter, kifejező front

Arányai, akárcsak eddig, megragadják a tekintetet: hosszú motorház, karcsú ablak-grafika, keret nélküli oldalüvegekkel, dinamikusan hátrafelé lejtő tető. A Mercedes-Benz négyajtós kupéja 2003-ban azonnal stílus-ikonná lett. Az arányok megmaradtak, mégis más lett minden: a trendformáló autó második nemzedéke tökéletesen megújulva lép elénk.
Rögtön feltűnik az innovatív frontdesign, amely a Mercedes-Benz SLS AMG-t idézi. A hűtőmaszkot nem integrálták optikailag a motorháztetőbe, hanem önálló elemmé formálták. Ezáltal még jobban érvényesül a sportosan hosszú géptető. A hűtőmaszkot a nagy, központi Csillag uralja, hangsúlyozva a rokonságot a márka egyéb kupéival, és erősítve a márkaidentitást. Atlétikusak a nagy, széles, fekete ráccsal ellátott légbeömlők is.

Új CLS a Mercedes-Benztől

Design teszi élménnyé

Újabb felkiáltójel a teljesen fénydiódás fényszóró, amely világelsőként valósítja meg az összes dinamikus világítási funkciót LED-technikával. Látványos is ez az innováció: a lámpa belsejét felülről lefelé három, nyilazott szintre tagolták. A felsőben van az irányjelző, alatta a helyzetlámpa és a tompított fényszóró, amelyek közül az előbbi együtt világít a tompítottal, sajátos éjszakai ismertető jegyként. Az alsó szintre a távfény és a Nightview éjjellátó került. Összesen 71 darab fénydióda gondoskodik összetéveszthetetlen látványról és jelentősen jobb látásról.

Az elegánsan nyúlánk új modell meghatározó jellemzője a CLS-körvonal. Dinamikus, atlétikus alakját a vonalak és felületek játéka emeli ki. Az első karakter-él a sárvédőtől indulva hátrafelé lejt – ennek neve a design-zsargonban „Dropping Line" – ami egyrészt új elem, másrészt utal a historikus Mercedes-sportkocsik gazdag formakincsére.

A hátsó tengely fölött domborodó váll hangsúlyozza az atlétikus karaktert, a domborodó kerékívek pedig az ugrásra készülő párduc combizmát idézik.

Az oldalnézetet a sarkokon beforduló fénydiódás hátsó lámpa teszi teljessé, összekötő elemet képezve a farral. Hátulról is jól érvényesül a széles váll, amelyen a lapos kupé-tető támaszkodik. Széles díszléc ad látványos hangsúlyt a hátsó résznek.
 

Érzékelhető minőség
 
Kortalan design, cicomátlan elegancia, innovatív részletek és tökéletes kidolgozás adja meg a CLS utasterének hangulatát. Feltűnő a vezetőhely körülölelő jellege: egy magasan húzódó vonal egyöntetűen ível az ajtótól a műszerfalon keresztül az utas ajtajáig. A központi képernyőt harmonikusan illesztették be a műszerfal felső részébe. Az ajtók lejtős oldalvonala belül ismétli meg a küllem dinamikus „Dropping Line" formaelemét.

A design-trendformáló CLS utasterében sokféle testre szabási lehetőség helyezi magasra a mércét. Ötféle szín, ötféle dekoráció és háromféle bőrminőség áll rendelkezésre. Így minden egyes CLS egyedi darab, amelyet a barátságos természetességtől a hűvös modernségig lehet a személyes ízlés szerint kiképezni. Megfelel a CLS design-ikon szerepének az anyagok innovatív kivitele is, akárcsak a selymes matt és a fényesen csillogó fémes felületek érdekes játéka. Fénypontnak számítanak a mattra galvanizált szellőzők, amelyek a csillogó keretű mutatós órát fogják közre.
 

Sportosság és kultúra
 
Mestermunka a steppelt üléshuzat és a műszerfal bőrborítása, amelyet több órányi kézi munkával varrnak össze, majd formába helyezve habosítják ki a hátoldalról. Eközben a hőtől kissé zsugorodik a bőr, így a legerősebb napsütésben is megőrzi majd a formáját. Egy-egy CLS-hez kereken négy állatbőrt használnak fel. A legmagasabb látvány- és tapintási igényeket kielégítő PASSION kivitel különlegesen finom, 1,6 milliméter vastag anilinbőrből készül. Csak enyhe pigmentálás védi, úgyhogy megmarad a természetes pórus-struktúra, különösen meleg és puha fogású a bőr. Mivel a természetes jellemzők jórészt láthatók maradnak, nagyon alapos válogató munkára van szükség, ennek megfelelően sok nyers bőr felhasználásával.

Kulturált sportosságot közvetítenek a CLS utasterének nagyvonalú, nemes dekorációi is a műszerfalon, a középkonzolon és az ajtóborításokon. Barna diófa, feketén csillogó tölgyfa és világosbarna nyárfa borítások közül lehet választani. A természetes anyagot mesteri munkával illesztették rá erősen domború felületekre is, és gondos válogatással biztosítják, hogy az egyes részeken megfeleljen egymásnak a fa erezete.

Még progresszívebb hatású a zongoralakk, illetve karbon díszítés. A gyártástechnológia középpontjában ilyenkor is a kiváló kézműves munka áll. A zongoralakkot például hét rétegben viszik fel és csiszolják, mire elérik a kívánt ragyogást.

Olvasóink írták

  • 2. Voyager 2010. november 21. 12:36
    „"csillagos" ötös!”
  • 1. intruder 2010. november 20. 21:02
    „Ez a legszebb Merci,szivesen kiprobálnám. Biztos oriási élmény!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volkswagen-show Párizsban

A hagyományoknak megfelelően a Párizsi Autókiállítás sajtónapjait megelőző estén hatalmas show… Tovább olvasom