Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Törvényellenes fűtőolaj-turizmus

A gázolaj ára egyes mo- torbenzinekét is megha- ladja. A fuvarosok egy része ezért Ausztriába jár át tankolni.
Ott ugyanis a benzinkutaknál kannában fűtőolajat is lehet vásárolni. A „piros" átszámítva 142 forintba kerül. Mindez persze veszélyes, hisz jövedékiadó-csalásnak minősül, a járművet is elkobozhatják és több százezer forint bírság lehet a vége.

Marmonkannák a csomagtartóban és az ülés alatt, s irány a határ: Ausztriában ugyanis a dízelautókban használható fűtőolajat is lehet vásárolni a töltőállomásoknál. Méghozzá az itthoni gázolaj majd feléért. A nagy tételben vásárlók, vagyis a fuvarozók és teherszállítók egy része ki is használja ezt a – lebukás veszélyével is járó – lehetőséget. A mobil jövedéki csoportok ugyanis a határ 50 kilométeres körzetében szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Információink szerint ha valakinek a tartályában fűtőolajat találnak, ellene jövedékiadó-csalás miatt indulhat eljárás.

Fűtőolaj fél áron

Piros gázolaj. Így nevezik a feketézők egymás között azt az Ausztriában kapható fűtőolajat, mellyel működnek a hazai dízelautók. A határszéli osztrák kutaknál ugyanis – kizárólag persze fémkannákban – lehet ilyet vásárolni. A fűtőolaj literje 0,57 euróba kerül, vagyis közel 142 forintba. Aki ügyes – s tud „hazai" üzemanyagszámlát szerezni –, az 30–40 forintot vissza is igényel ebből, tehát körülbelül 100 forintért tankolt. Csak összehasonlításképp: itthon a gázolaj tegnap 235 forintba került (szerdától 6 forinttal csökken az ára), már drágább, mint a 95-ös keverék benzin.

Jövedékiadó-csalás

A tavaly májusi uniós csatlakozásunk óta a határállomásokról – így Hegyeshalomból is – eltűntek a vámosok. Emiatt viszonylag egyszerűen be lehet hozni az időközben a kannákból a benzintankba töltött fűtőolajat. A mobil ellenőrző csoportok azonban ötven kilométeres körzetben ellenőrizhetnek: akár az üzemanyagtartály tartalmát is. Úgy tudjuk, ha valakinél „piros gázolajat" találnak, azt jövedékiadó-csalás miatt szigorúan megbüntethetik, sőt, egy időre az autóját is lefoglalhatják. Erre azonban tavaly – információink szerint – egyelőre nem volt még példa.

Gázolaj olcsóbban

Nem kell átlépni a határt annak sem, aki – igaz, az ausztriainál jóval kisebb mértékben – olcsóbb gázolajhoz akar jutni. A magánvállalkozók, gazdálkodók és traktorosok egy része ismeri azokat a szállítókat, akiktől beszerezhetik az üzemanyagot. Húsz forinttal olcsóbban adják „háznál" a „megspórolt" gázolajat. Az ukrán határ mellett lehet a legolcsóbb üzemanyagot megvenni. Ott ugyanis több százan élnek a csempészetből. A határ szélén 120–130 forintért is alig tudják eladni a gázolajat, 50–60 kilométerrel beljebb már 160-at is adnak érte (más kérdés az ukrán üzemanyag minősége).

Több százezres bírság

A győri vámhivatal jövedéki termékekkel foglalkozó illetékesétől megtudtuk: ilyen esetben a gépjárművet rögtön lefoglalják, s jövedéki bírságot kell fizetnie a fűtőolajjal tankolónak. Ez az összeg akár a több százezer forintot is elérheti, attól függően, hogy magánszemélyről vagy gazdasági társaságról van-e szó. A mobil csoportok folyamatosan ellenőrzik a járműveket: az utóbbi három évben csak egy ilyen esettel találkoztak.

Az üzemanyagok jövedékiadó-mértékének időszaki csökkentéséről szóló jövedékiadó-kedvezménnyel kapcsolatos kormányrendelet 2004. december 31-ével hatályát vesztette, így 2005. január 1-jétől a korábban érvényben lévő adókedvezmény megszűnt, és ismét a jövedéki törvényben meghatározott, eredeti adómértékek érvényesülnek. Ennek következtében a gázolaj jövedéki adója az eredeti literenkénti 85 forintra állt vissza. A jövedékiadó-kedvezmény változása a motorbenzinek esetében nem jelent változást, itt a literenkénti 103,50 forint van érvényben.

Ukrajnában alig száz forintba kerül a gázolaj, és a benzin sem sokkal drágább, Romániában az üzemanyag negyven százalékkal olcsóbb a magyarországinál. Szlovákiában 20–25, Ausztriában 10–15 forintot takaríthatunk meg literenként egy tankoláskor. A határ menti benzinkutaknál ráadásul forintot is elfogadnak.

A Mol Rt. szerdán 0 órától 3 forinttal csökkenti a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát, a gázolaj pedig literenként 6 forinttal lesz olcsóbb. A 95-ös ólmozatlan benzinért literenként 228,5 forintot, a 95-ös keverékért 231,5 forintot, a 98-as ólmozatlan benzinért literenként 237,5 forintot kell fizetni. A gázolaj literje 229 forintba kerül az árváltozást követően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életet menthet a tigrismellény

Januártól Ausztriában kötelező az autókban az utazókéval azonos számú fényvisszaverő mellényt tartani. Kabátra is felvehető, tenyérnyire összehajtható, pár dekás fényvisszaverő ruhadarabot osztott a rendőrség az autósoknak a „látni és látszani" elv jegyében. A bőnyi háziorvos, dr. Menyhárt Miklós egy éve Olaszországban vett ilyen mellényt. Tovább olvasom