Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Tilos a kékszem az autókon

Akár vizsgára is berendelhetik azt az autót, amelyikre az újabb divat szerint elterjedt, úgynevezett „kékszem” van felszerelve. Ha a vizsgán kék színű lámpával jelenik meg a tulajdonos, érvénytelenítik a vizsgáját és szabálysértés miatt még fel is jelentik.
(illusztráció)
Divat lett a járművekre kék színnel virító lámpákat szerelni. A szakemberek szerint ezek a fények zavaróak, megtéveszthetik a többi autóst, így használóik veszélyeztetik a közlekedést. Másrészt a kék fény a megkülönböztető jelzéseket használó járműveknek van fenntartva. A divatot leszámítva semmire sem jók.
A megyei közlekedési felügyelet igazgatója, Kalincsák István több más, a járművek átalakításával, az azokon használható világítások használatával kapcsolatos jogszabályváltozásra is felhívta a figyelmet.

– A járművek berendezéseinek műszaki feltételeit rögzítő jogszabályban több változás lépett életbe az év elején. Az összeépítéssel kapcsolatos szigorítások értelmében – többek között – a különböző, meglévő alkatrészekből csak akkor szabad összeépíteni járművet, ha az egyedi célt szolgál és a kereskedelmi forgalomban nem kapható. Olyat, ami megtalálható a kereskedelemben, nem lehet összeépíteni. Ebbe a körbe tartozhatnak a pótkocsik, illetve a muzeális, s a kizárólag versenyzési célokra használt járművek. Az összeépítési engedélyben meg kell határozni azokat a feltételeket, amelyeket ilyen esetekben be kell tartani – tudtuk meg Kalincsák Istvántól.

A járművek méreteire vonatkozó előírások csak kismértékben változtak, s a lassú járművek köre kibővült. Eddig a 25 kilométeres óránként sebességnél lassabban haladók tartoztak ebbe a kategóriába, most elképzelhető, hogy egy-két munkagép is kaphat ilyen megítélést, átminősítési engedéllyel. A megkülönbözetett jelzések le- és felszerelése ezentúl nem minősül átalakításnak.

– Mostanában elterjedtek az úgynevezett „kékszemek", amelyek egyre több autó elején világítanak. A rendelet az eredeti világítóberendezéseken kívül csak olyat enged felszerelni, ami kívülről nem látható, például a csomagtérbe. Eszerint a kék lámpák használata nem megengedett, s ha a jármű tulajdonosa mégis használja azokat, szankció róható ki érte és le lehet szereltetni – magyarázta az igazgató, aki felhívta a figyelmet:
– A felügyelet ha ilyet lát, berendeli a járművet műszaki vizsgára, s ha így jelenik meg a tulajdonos, érvénytelenítjük a vizsgát és feljelentést teszünk. A közúti ellenőrzéskor ezentúl már a rendőr is feljelentheti a jármű vezetőjét, ha nem a rendeletben meghatározott világítóberendezésekkel találkozik.

A szakember hangsúlyozta, hogy olyan dolgok használata nem terjedhet el, amelyek veszélyeztetik a közlekedést. A rendeletváltozás azt is jelentheti, hogy a kék lámpa használói ellen akár közúti veszélyeztetés miatt is eljárás indulhat.
– Minden olyan világítás – így nemcsak „kékszem", hanem a szélvédő mögött világító karácsonyfa, szív vagy bármi más – használata tilos, ami nem a műszaki előírásoknak megfelelő – figyelmeztetett Kalincsák István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz van, aszfalt nincs

„Kivirágoznak” az utak a napokban: lakott területen kívül és településeken belül gyorsan… Tovább olvasom