Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hurrikán és a benzinár

Szakértők szerint a Katrina hurrikán keltette amerikai piaci viharok jó eséllyel egy-két hónap alatt elülnek.

A korábbi  tapasztalatok arra vallanak, hogy nem okoz tartós felfordulást a  piacokon a Mexikói-öblön végigsöprő Katrina hurrikán, a forgószél  keltette amerikai piaci viharok jó eséllyel egy-két hónap alatt  elülnek.

A Moody’s Investors Service gyorselemzése szerint  az Andrew, a Katrina előtti legutóbbi ötös  erősségű hurrikán, amely 1992-ben tört rá az Egyesült Államokra,  biztosított értékben hozzávetőleg 15 milliárd dollár kárt okozott,  ami inflációs kiigazítással összevethető a  trópusi viharrá  szelídült Katrina okozta, becsült kárértékkel.   

Az Andrew után a tízéves irányadó amerikai kincstárjegy hozama a  biztonságba menekülő befektetések hatására az 1992. júliusi 6,84  százalékról annak az évnek a szeptemberére 6,42 százalékig süllyedt,  de novemberre már 6,87 százalékig emelkedett vissza. Az olajár 1992.  szeptemberig 2,5 százalékkal nőtt, de novemberig ez a nyereség is  elolvadt, áll a Moody’s elemzésében. 

A tavaly szeptemberi Ivan hurrikán a Mexikói-öböl olajkitermelő berendezéseiben  okozott károkkal tavaly októberig 14 százalékkal emelte az olajárakat,  de ez a pótlólagos árnyereség egy hónap alatt eltűnt, emlékeztettek  a hitelminősítő elemzői. 

A Moody’s szerint jóllehet a fő aggodalom a mostani természeti  katasztrófa okozta energiadrágulással kapcsolatos, a forgószél  azonban csak átmenetileg feszíti tovább a már eddig is erőteljes  kereslet jellemezte piaci helyzetet. A hurrikán a globális  olajtermelés 2 százalékát érintheti, és „nem ez lesz az a sokk,  amely a fogyasztói költekezés fájdalmas lefaragását okozza" – írták a  hitelminősítő elemzői. 
A héten a londoni City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci  előrejelzéseket is közlő befektetési háza, a Barclays Capital  szintén azt jósolta, hogy a hurrikán ellenére nem emelkedik tartósan  70 dollár fölé az olajár, mert ez az árszint már éreztetné  makroszintű hatásait az amerikai gazdaságban. A bank szerint a 60  dolláros ársávig vezető úton az árugrásokat még csak enyhe  makrogazdasági reakció követte a Egyesült Államokban, amit a piac  szabad jelzésnek tekintett a következő árhatár meghaladására. 

Hazánkban felfelé kúszik a benzinár

Érdekes, hogy amíg a külföldi elemzők igazából nem tartanak attól, hogy emelkedni fog tartósan az olajár a hurrikán miatt, hazánkban már olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a benzinár karácsonyra elérheti a 300 forintos határt literenként. Ezt az ünnepi meglepetést aligha akarják megkapni az autósok, de lehet, hogy nem lesz elkerülhető, hiszen a kormány kijelentette a benzin adótartalmából nem enged, a Mol pedig szabadon emeli vagy süllyeszti az árat.

Ha igazán kukacoskodó jegyzetíró lennék, most azt mondanám, lehet, hogy a hurrikán még jól is jött a hazai benzinárért felelős vállalatnak, hiszen így van mire fogni az újabb emelést? A csoda tudja, de a környező országokban, az ottani fizetések nagysága ellenére, mégis olcsóbb az üzemanyag. Lehet, hogy ott nem voltak olyan erős utórezgései a Katrina hurrikánnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetpróba: Mazda RX-8 Revolution

A japán mérnökök szeme előtt minden bizonnyal az ősi Nippon hagyományai lebegtek, amikor megalkották a Mazda RX-8-ast. A forma lenyűgöző, az erő és a szépség a végtelen precizitással és a mesteri alaposságú kidolgozással párosul. Állíthatjuk: ami a fegyverek közt a szamurájkard, az autók világában az RX-8. Ilyen képességekről az átlagautók csak álmodnak... Tovább olvasom