Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Egy telepről huszonnégy kutyát mentettek meg Sopronban

A történet sikerrel végződött, a huszonnégy kutyából egyet sem kellett elaltatni. Az ebeket örökbe fogadták.

A sztori tavaly májusban kezdődött, amikor kiderült, hogy Sopronban, egy Pozsonyi úti ingatlanon nehéz helyzetbe kerültek a kutyák

Az ingatlan tulajdonosa, aki maga is igen kedveli az ebeket, sok kutyát befogadott, így idővel számuk meghaladta a harmincat.

A belső szaporulat mellett az is növelte a létszámot, hogy voltak emberek, akik a drótkerítésen keresztül egyszerűen bedobták megunt kutyájukat.

Félő volt, hogy az állatokat el kell altatni.

A Kisalföld és a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete ebben a helyzetben hirdette meg örökbefogadási akcióját, amelynek köszönhetően mindegyik kutya megmenekült, és többségüket örökbe fogadták.

Az eset és annak megoldása is kétségkívül tanulságos. A folyamat egyes állomásait a természetvédő egyesület szóvivőjével, Lanczkor Viktóriával tekintettük át.
- Mivel szervezetünk Sopronban sem menhellyel, sem ideiglenes befogadóval nem rendelkezik, így az egyesület az ügyek intézésében vette ki a részét, mint ernyőszervezet - kezdte Lanczkor Viktória.

A kutyák sorsa megnyugtatóan végződött. Fotó: kisalfold.hu archívum
A kutyák sorsa megnyugtatóan végződött. Fotó: kisalfold.hu archívum

 - Az információk hozzánk futottak be, és egyeztettünk az önkormányzattal. Szerződéseket készítettük, a kutyák egy részének szállítását is mi finanszíroztuk. Továbbá adománygyűjtést is szerveztünk.

A kutyák elhelyezésében számos magyarországi és külföldi állatvédő szervezet, valamint soproni magánszemélyek is közreműködtek - folytatta Lanczkor Viktória. - Nélkülünk nem sikerült volna a kutyák sorsát rendezni.

Természetesen kellett az önkormányzat megfelelő állatbarát hozzáállása is. A kutyák döntő többségét állatvédők és állatvédő szervezetek fogadták örökbe. Vannak azonban ebek, amelyek még mindig az állatvédők gondozásában vannak.

Információink szerint önkormányzati engedéllyel négy ivartalan kutya van a Pozsonyi úti gazda tulajdonában.

Lanczkor Viktória kifejtette: jelenleg nincs hasonló kaliberű ügyük, de sajnos a felelőtlen állattartás és az ivartalanítás hiánya miatt félő, hogy Sopronban bármikor kipattanhat egy újabb hasonló történet.

Általánosságban megtudtuk, az esetek nagy többségében magánszemélyek szeretnének állatot elhelyezni az egyesületnél, de ebben menhely hiányában korlátozottak a lehetőségeik - zárta a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületének szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyeli, mit kérdez a kutyája?

Velünk örül és aggódik, szeret a szemünkbe nézni, és igen: mosolyog is. De nem tudjuk, van-e hatodik érzéke. Interjú Topál József viselkedéskutatóval. Tovább olvasom