Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hoffmann: Keressük a megoldást a vidéki egyetemek megerősítésére

Hoffmann Rózsa a Magyar Hírlapnak tett nyilatkozatában elmondta, keresik a megoldást a vidéki intézmények, így a győri egyetem megerősítésére is.

Támogatja a felsőoktatás hatékonyabb működését célzó lépéseket a Magyar Rektori Konferencia. Hoffmann Rózsa a Magyar Hírlapnak azt mondta, keresik a megoldást a vidéki egyetemek megerősítésére.

Hoffmann Rózsa szerint az utóbbi években a felsőoktatási, a tudományos és a gazdasági élet minden számottevő szereplője egyetértett abban, hogy a magyar felsőoktatás szerkezete túlméretezett és elaprózott. Az oktatási államtitkár úgy fogalmazott, hogy jelenleg 210 helyen, 160 karon folyik képzés, de a kapacitásszűkítésre mindeddig nem születtek javaslatok, ezeket keresik most. "Végleges döntés akkor lesz, ha megszületik a törvény. Egyelőre a lehetőségek vizsgálata folyik a színvonalas, hatékonyan működtethető felsőoktatás megteremtése érdekében.

Keressük továbbá a megoldást, hogy miként lehet megerősíteni a vidéki, például a győri, kaposvári, dunaújvárosi, kecskeméti, szolnoki intézményeket" - mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy a rektorokkal a konzultáció a következő napokban folytatódik.

A Corvinus Egyetem esetleges bezárását firtató kérdésre hangsúlyozta, az intézmény szétdarabolása, megszüntetése csak félreértés, ugyanakkor vitathatatlan, hogy az ésszerűség néhol valóban összevonást diktál. Úgy fogalmazott, alaposan át kell vizsgálni az államilag finanszírozott képzéseket, és "bármilyen fájdalmas, lehetséges, hogy bizonyos intézményekben egyik-másik szak államilag finanszírozott formában meg fog szűnni".

Egyetért a szakok számának csökkentésével a Magyar Rektori Konferencia (MRK) is. A testület tegnapi közleményében azt írja, bár a magyar felsőoktatási intézmények száma nem különbözik a legtöbb európai országétól, a szakok száma jelentősen eltúlzott. Az MRK ezért - az értékek megtartása mellett - támogatja azon a kezdeményezéseket, amelyek azt célozzák, hogy a felsőoktatás hatékonyabban, eredményesebben működjön. Javasolják, hogy a szerkezeti átalakítást megelőzően készüljenek hatástanulmányok - olvasható a Magyar Hírlap szombati számában.

Olvasóink írták

 • 5. Hedon 2011. május 08. 08:43
  „Úgy tűnik ez a Hoffmann nem bír elnyugodni.
  Nem kell nagyon a sorok között olvasni, hogy rájöjjön
  az ember, bizony megint belerúgott a győri
  Széchenyi egyetemünkbe.
  Egy lapon említ bennünket a dunaújvárosi vagy éppen
  a szolnoki főiskolákkal azért álljon meg a menet.
  Cinikus módon a megerősítés szükségességéről beszél
  miközben valójában nagyon is tudatosan ártó és lekezelő
  szándékkal beszél rólunk.
  Borkai Úr most már lassan meg kellene szólalnia, ahogy pl.
  Szita Károly már megtette. A megyénkbeli fideszes szavazatok nélkül
  nincs kétharmad. Az ügy súlyossága miatt végső esetben
  ezt is be kell vetni.
  Most el fog dőlni hogy Borkai Zsoltot a MOB elnökséggel
  ,,megvették" kilóra vagy valóban kiáll Győr és a régió érdekeiért.
  Rá kellene jönni hogy sok az irigyünk a Dunától keletre pedig különösen

  - Audi beruházás (egy debreceni társaság, valószínűleg Kósa hátterével)
  - Iparüzési adó elvétele, ennek messze Győr lenne a legnagyobb vesztese
  - Önkorik adósságának elengedése, szintén Győr a vesztese az eddigi
  - felelős gazdálkodásunk miatt.
  Debrecen és Pécs adóssága 30 Mrd fölött van, Miskolc Szeged pedig
  25 Mrd körül. Igaz ott hitelből felépítették az uszodákat, vásárcsarnokokat
  Vagy éppen a sportcsarnokukat. Most pedig megint ki lesznek segítve, Ők járnak jól.”
 • 4. Primax 2011. május 08. 08:05
  „"Végleges döntés akkor lesz, ha megszületik a törvény. "
  Ez a - nagy - baj.
  Gombhoz a kabátot...
  Amúgy : valóban nincs szükség ennyi egyetemre, de nem politikai utasításra és nyomásra kell(ene) szelektálni.
  Főleg nem Hoffmann Rózsának, aki - jól láthatóan - a Bölcs Vezető és Csipet-Csapata utasításait próbálja lenyomni a ZEMBEREK torkán. Győr az ország egyik vezető régiója, hosszú harcok árán "jutott" egyetemhez, mindenképpen meg kell(ene) őrizni az intézmény szuverenitását. Most "öltek bele " 7-8 milliárdot, itt van az AUDI és még sok egyéb cég/vállalat a régióban, szóval "nem haszontalan" ez az egyetem...pár politikusnak "nem tetszik", de hol lesznek ezek a szakértők 2-3-4-5 év múlva...?
  A narancsosok pár éven belül levonulnak a porondról, addig viszont számtalan ilyen - és ehhez hasonlatos - ámokfutásra kell felkészülnie az országnak.”
 • 3. FREDDY/S 2011. május 08. 07:24
  „Majd ha az egyetemi képzés eredménye a gazdaságban is jelentkezik, akkor lehet értelmes képzésről beszélni, addig a hülye-gyerekek okoskodásáról magas szinten, nemde...”
 • 2. SzilasiPT 2011. május 07. 22:34
  „Az idei jelentkezési időszakban ismét rekordjelentkezést produkált a Széchenyi EGYETEM. A felvett hallgatók számának tavalyi 20%-os emelkedése után (az országos növekedés 3-4% körül volt), idén újra 20% feletti az első helyen (állami finanszírozással) a Széchenyire jelentkező hallgatók számának emelkedése (miközben a jelentkezők száma országos szinten nem változott). A fokozódó érdeklődés minden képzési területre igaz.
  Egyre többen érkeznek hozzánk az ország különböző pontjáról tanulni, és ami legalább ilyen örvendetes egyre több jó képességű győri fiatal marad itthon és folytatja tanulmányait a Széchenyin. Mert a minőségnek, a biztos elhelyezkedést biztosító diplomának híre megy. Az ilyen presztízs felépítése nem megy egyik pillanatról a másikra, hosszú, szisztematikus, kemény munka eredménye.
  Ezért különösen elszomorító, hogy egy ilyen - maga az államtitkár asszony által is a megoldás keresés csupán egy állomásának minősített - félkész anyag nyilvánosságra kerülhetett, hosszú évek tervszerű munkájának megítélését bizonytalanítva el ezzel. A most idézett nyilatkozatban elsőre akár még empatikusnak is tűnő, ártatlanul felvetett "keressük a lehetőségét pl. a győri intézmény megerősítésének" gondolat pedig egyenesen bántó.
  Példás és takarékos gazdálkodásával Magyarország talán legstabilabb intézményéről beszélünk. Gazdasági és önkormányzati kapcsolatainkat (az intézmény beágyazottságát) az egész hazai felsőoktatás irigyli, felvételi eredményeink jócskán meghaladják az egyetemi szféra átlagos növekményét, végzett hallgatóink elhelyezkedési mutatói pedig (még az általánosító módon túlképzéssel vádolt jogász képzés esetében is) kiválóak.
  Szóval miért kellene ezt az intézményt megerősíteni? Inkább hagyni kellene dolgozni, példának állítani sok lassan mozduló, a munkaerőpiac igényeit figyelembe sem vevő, vagy éppen a hallgatói létszám maximalizálása érdekében divatszakmákat preferáló nagy múltú intézmény elé.
  Hajrá Széchenyi, hajrá Győr!”
 • 1. Dirac 2011. május 07. 21:43
  „Nekem lenne pár ötletem. Nyugodtan vonják össze az NYME -t az SZE -vel, vagy fordítva, teljesen lényegtelen, egyáltalán nem a név számít, hanem az oktatás nívóssága, a tanárok hozzáállása illetve szaktekintélye, mindez pedig magába foglalja azt, hogy néhány oktatót inaktív állapotba kellene helyezni, ugyanis sokszor érződik az, hogy nem számít nekik a nagybetűs OKTATÁS, hanem kellemetlen nyűg az előadásokon való részvétel és nagyon gyakran egy unalmas, monoton hangvételű "felolvasóestté" válik az előadás. Sajnos a képzés egyes szakokon kőkorszaki szinten van (hangsúlyozom képzés (!) és nem a köré felépített technológia - lsd.: SZE), ennek pedig egyik megjelenési formája az, amit említettem, a másik pedig (néhol következik az eddig említettből), hogy el lesz bagatellizálva az adott óra, ami aztán végképp nem előnyös a versenyszférába kikerülő diákoknak. A másik pedig - bár ezen ponton látszik a fény az alagút végén -, a lehető legdrasztikusabb módon minimalizálni kell az egyetemről - addig is az állam pénzén élősködő (!) - kikerülő potenciális munkakerülőket, eltartottakat, gondolok itt: szociológusokra, filozófusokra stb. Sajnos ezek azok a területek, ahol az ember csak egyféleképpen tud érvényesülni (vagyis kettő, de ezek is szoros kölcsönhatásban vannak egymással): vagy ontja magából a delikvens az éppen aktuális politikai nézetet - jelenleg ez a liberális szófosás -, vagy valakinek jó ismerőse. Nincs szükség több ilyen emberre, aki ide akar jelentkezni az fizessen keményen. A másik pedig pedagógus képzés nívójának helyreállítása, sajnos egyre több az olyan ember, aki azért jelentkezik erre a szakra, mert máshova nem vették fel, alacsony a pontszám (gondolom ez a pedagógushiány miatt van így), ezen változtatni kell, sürgősen. Eddig az oktatásban struccpolitika folyt, vagy direkt tönkretétele (MSZP), csakúgy, mint a cigánykérdésben (MSZP,FIDESZ,LMP,SZDSZ).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: az államilag finanszírozott képzéseket is felül kell vizsgálni

Az oktatási államtitkár szerint az államilag finanszírozott képzéseket is felül kell vizsgálni, s… Tovább olvasom