Zabhegyező Olvas

2015.03.09. 12:28

L. Stipkovits Erika: Harmóniában egymással

Akad tanulnivalója azoknak is, akik még nem találták meg másik felüket, vagy már nincsenek együtt. Így lehet ez a kötet a felelős kapcsolatápolók kézikönyve.

Szerző: L. Stipkovits Erika
Cím: Harmóniában egymással
Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 408

A HVG Könyvek pszichológiai témájú köteteihez mindig nagy reményeket fűzök, de csalódnom még sosem kellett. A Feldmár András előadásaiból összeállított apró termetű könyvek után L. Stipkovits Erika is olyan színvonalon tárta elénk mondandóját, ami roppant olvasóbarát azok számára is, akik keveset tudnak a pszichológiáról. A cím miatt sok fiatal kezébe veheti ezt a vaskos kötetet, s a gondosan megszerkesztett, egyértelműsített tartalomjegyzék segítségével bizonyára haza is viszik majd.

Párkapcsolati trénerek tananyaga lehet a Harmóniában egymással, hiszen olyan kérdésekre keresi a választ, amellyel egy tréner naponta találkozhat. Az sem mellékes, hogy L. Stipkovits Erika szakpszichológus, pszichoterapeuta rengeteg gyakorlatot sorakoztat fel könyvében, amellyel előrejuthat bármely, harmonikus kapcsolatra törekvő pár. A közvetlen hangvételű, őszinte, szeretettel megírt könyv tanácsokkal lát el bennünket, párkapcsolatban élőket arról, hogyan tartsuk meg azt, ami jó, és, miként javítsuk meg, ami romlásnak indult. Játszva tanulhatunk meg rengeteg pszichológiai meghatározást érzéseinkre, aktualizálhatjuk gondolatainkat a mai trendeknek megfelelően, hiszen a párkapcsolati problémák hátterében gyakran a környezetünk hatása áll.


Tartalmát tekintve a kötet igencsak gazdag: gondolatokat tartalmaz arról, hogyan tudnánk szeretni, jól nevelni, beszél anyagi felelősségről, hűségről, hűtlenségről, önállóságról, ragaszkodásról, megismerjük a nárcisztikus személyek jellemzőit, az önzést és példákat kapunk a párkapcsolati válságok eseteire. Az említett tartalom mellett olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint hogy milyen nőre vágynak a férfiak, milyen férfira vágynak a nők, a boldog párkapcsolatban vannak-e problémák, a fogyasztói társadalom alapelvei érvényesek-e a párkapcsolatokban?, stb. Ízelítőt kapunk a vágygyilkos érzelmek sokaságából (harag, bűntudat, félelem a kudarctól, stb), s gyakorlatokat végezhetünk annak érdekében, hogy láthatóvá váljanak kapcsolataink értékei, s okosan kezeljük a stresszt.

Nem lehet egyszerre mindent “megtanulni” ebből a könyvből, nem is abból a célból íródott, gondolom, hogy bevágjuk, s gyakoroljuk, sokkal inkább a többszöri átlapozás lesz a nyerő megoldás, ha sikerre szeretnénk vinni párkapcsolatainkat. Olyan eredendő problémákat ismerhetünk meg egyszerű, de választékos nyelvezettel megfogalmazva, amelyek gyakran a konfliktusok alapjául szolgálnak. Bár párkapcsolatban élőknek íródott elsősorban, mégis, L. Stipkovits Erika könyvéből akad tanulnivalója azoknak is, akik még nem találták meg másik felüket, vagy már nincsenek együtt. Így lehet tehát ez a kötet a felelős kapcsolatápolók kézikönyve, amely úgy lesz eredményes, ha újra és újra kézbe kerül. Fejős Éva, író/újságíró és dr. Bagdy Emőke, a pszichológia professzora ezt ajánja, s nekik igazán hihetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!