Viki

2008.11.05. 16:20

Miről vakertak nekünk?

Az elmúlt néhány napban Germánia fővárosában, Berlinben voltam. Sajnos, nem volt semmire időm, mivel rögtön az első napon eladtam a vesémet, hogy maradjon pénzem kábszerre meg alkoholra. Viccet félretéve...

...mivel néhány nap után csak most jutottam újra számítógép-közelbe, örömmel nyugtáztam, van érdeklődés az irományaimra.

Miről beszélünk? A politika is bulvárosodik

Az, hogy pozitív vagy negatív - szabad véleményformálás van, s attól, hogy én nem szeretem a halat, nem esek kétségbe, ha a szomszéd megeszi. Főleg, hogy még az egyetemeken is azt tanítják, hogy olyan világban élünk, ahol a politika is bulvárosodik. Nem szeretnék példákat ragozni, aki akarja, úgy is tudja, miről beszélek. Pontosabban írok. Szeretnék elnézést kérni minden olvasómtól, aki nyelvhelyességi, helyesírási és egyéb hibát vél felfedezni a blogban. Az igazság az, hogy rendszerint ebédszünetben írom az üzeneteket, show-val előfordul, hogy három perc alatt kaparok össze valamit. Na de vissza a német élményekre.

"Ez így megy napról-napra"

Az egész kezd egyre unalmasabb lenni: rádióállomásról rádióállomásra járunk, s mindenhol ugyanazt szajkózzák: a zene így, a reklám úgy, az állam ennyit fizet, mi mindent megteszünk, miénk a leg... - és ez így megy napról-napra. Nem panaszkodni szeretnék, vagy ilyesmi, de a szemináriumban résztvevők sokszor csak néhány mondatnyi tanulságot tudnak levonni: „Ich weiss es nicht" vagy „Ich verstehe nicht" vagy „Keine Ahnung". A németül nem tudóknak: Fingom nincs róla (bocsi a kifejezésért), miről vakertak nekünk... És ezt nem lehet a nyelvtudásbeli hiányosságok számlájára írni.

Egy lengyel már bele is betegedett

Ami a nyelvtudást illeti: a velem azonos programban lévők sokszor mondják: fejet hajtanak azoknak a magyaroknak, akik több nyelven beszélnek, hisz a magyar nyelvnek olyan fonémakészlete van, ami a többi európai nyelvre aligha jellemző. Most épp az oberhauseni médiaakadémián vagyunk, kiscsoportos foglalkozáson nyomják belénk a töménytelen mennyiségű információt, ami egyébként nagyon hasznos - csak rettenetesen fárasztó. Egy lengyel lány már bele is betegedett, épp az ágyat nyomja.A város nem Berlin, nem Düsseldorf, nagyobb nyugalom, kisebb pörgés, kevesebb beképzelt ember. Lényegesen kevesebbet kell viszont küzdeni az időjárással, mint Berlinben, ahol amúgy a frizura meg mindig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!