Ügyészi perbeszéd két napon keresztül

2022.04.27. 14:03

Még mindig tart a bíróságon a szentiváni klán ügye

Kedden Dr. Takács Róbert ügyész kezdett bele a kétnaposra tervezett perbeszéd ismertetésébe, az anyag 228 oldalas.

kisalfold.hu

Illusztráció/Pixabay

Emlékeznek még a 2013-ban a médiában is nagy port kavart győrszentiváni rezes maffia elfogására, amikor kommandósokkal csapott le az adóhatóság? Nos, az országokon át­­ívelő, milliárdos adócsalás ügye azóta is tart. Tegnap a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatalmas díszterme szinte teljesen megtelt a vádlottakkal, védőikkel és hozzátartozóikkal. Dr. Takács Róbert ügyész kezdett bele a kétnaposra tervezett perbeszéd ismertetésébe, az anyag 228 oldalas.

A vádlottak mindent tagadnak, szerintük legális tevékenységet folytattak, és szó sem volt strómanokról.A lassan nyolc éve tartó pernek ma már 22 vádlottja van, egy közülük azóta elhunyt. A vádlottak nagy része a V. családhoz köthető, testvérek, unokatestvérek, ismerősök, illetve strómanok. Mind tagadnak, szerintük legális tevékenységet folytattak.

A négy vádpontból álló ügy első két része a színesfém-kereskedéshez köthető. A győrszent­iváni banda 2006-ban „összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre”. Tagjai 2006 és 2008 között Magyarországon vagy külföldön vásároltak vas- és rézhulladékot, amelyet kamionokkal szállítottak Szlovákiába és Csehországba.

Az uniós tagállamok közötti színesfém-adásvétel áfamentes volt, ezért a fémhulladékot bejegyzett strómancégeken keresztül áfával értékesítették. A külföldi vevők a bruttó vételárat a strómancégeknek utalták, amelyek vezetői készpénzben adták át a bűnszervezetet irányító V. családnak. A strómancégek az áfát nem vallották be, ezzel több milliárdot csaltak el. A győrszent­iváni família nem titkolta a jelentős bevételt, több mint 700 millió forint értékben vásároltak luxus­autókat, házakat. A vádiratból kiderül, hogy a család legtöbb tagja több száz milliót nyerészkedett a bizniszből, az elsőrendű vádlott, a család feje pedig több mint egymilliárdot tett zsebre. A strómanok csak egy-két milliót kaptak.

Az évek alatt további két váddal is bővült az ügy. Az ügyészi perbeszédből kiderült, más adócsalási kísérlet és egy 600 milliós banki csalás is hozzájuk köthető. Fiktív eladásokat csináltak, ugyanazokat az ingatlanokat adták el, amiket megvettek, hogy visszaigényeljék az áfát. Földeket, ingatlanokat vásároltak, majd túlértékeltették, ezzel fedezték az osztrák banktól felvett 600 milliós hitelt, amit sosem fizettek vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!