Közélet

2022.03.28. 19:50

Szentmisével emlékeztek a győri vár visszafoglalására - fotók

A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága Győr töröktől való visszafoglalása évfordulójának alkalmával hétfőn este 6 órától ünnepi szentmisével emlékezett a győri bencés templomban.

Ollári Gergely

Fotó: NAGYGABOR

A járvány miatt az utóbbi két évben elmaradt az ünneplés, most egy szentmisével kezdődött az esemény a győri bencés templomban, melyet dr. Pápai Lajos emeritus püspök celebrált. Az eseményen ünnepi beszédet mondott dr. Dézsi Csaba András polgármester.

 

Annak idején Győr kiváló stratégiai pontban feküdt, hadi és kereskedelmi utak csomópontjában. A török úgy nevezte: Európa kulcsa az a vár, mely Európa minden várának kulcsát a kezünkbe adja. Győr az akkori világ legnagyobb és legkorszerűbb erődje volt. De alig épült meg, a török 1594-ben több mint két hónapi ostrom után mégis bevette, illetve akkori parancsnoka feladta. Aztán 1598. március 28-ról 29-re virradóan a hősök visszavették a várat, bevetve a kor legkorszerűbb kapudöntő eszközét, a petárdát. A keresztény sereg a város utcáin, házról házra vívott súlyos küzdelemben morzsolta fel a védők ellenállását. A híres győri Vaskakas is ekkor szólalt meg. 1599-ben fényes ünnepséget tartottak két napon át, püspöki nagymisével, körmenettel, lakomákkal, vitézi tornával.

 

Az ünnepséget 1852-ben betiltották, a millennium idején azonban újra éledt, de a világháború újabb szakadást idézett elő, mely a kommunizmus évei alatt is folytatódott. A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága tizenkét éve tart megemlékezést a városban a jeles alkalom napján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!