Férfi kézi Eb

2022.01.13. 16:46

Négy közé jutna a magyar csapattal - Interjú Bánhidi Bencével, a férfi kézilabda-válogatott világklasszis beállósával

Németh Richárd

Bánhidi Bencét több neves szakértő is a hazai rendezésű kontinenstorna legértékesebb játékosának várja. Fotó: Mediaworks

Eseménydús időszakot él meg Bánhidi Bence, a magyar férfiválogatott világklasszis beállósa, aki az év utolsó napjaiban házasságot kötött, első közös gyermeküket várják feleségével, ma pedig már a magyar–szlovák rendezésű kontinenstornán kell bizonyítania Hollandia ellen. A játékost több szakértő is az Európa-bajnokság legértékesebb kézilabdázójának várja, ő azonban visszafogottan fogalmazott a véleményekről.A kontinenstornát megelőzően két találkozóval hangolt volna a magyar csapat a mai, Hollandia elleni (tv: M4 Sport, 20.30 óra) nyitómérkőzésre, azonban a fehéroroszok elleni összecsapás elmaradt. 

 

– Hogy állt a csapat a felkészüléssel, mennyire lehet befolyásoló tényező az elmaradt mérkőzés? 

– Lehet jó és lehet rossz is, hogy elmaradt a Fehéroroszország elleni találkozónk, de a járvány miatt elég szigorúak a nemzetközi szövetség ide vonatkozó szabályai. A Bahrein elleni mérkőzés olyan volt, amilyen, de összességében úgy gondolom, összeállt a csapat. Más azért egy edzés és más lesz egy tétmeccsen játszani, így az eddigiek alapján nehéz felmérni, hol is tartunk pontosan.

 

– Mi lehet a csapat erőssége a félig hazai rendezésű Európa-bajnokságon? 

– Azt várom magunktól, hogy mindenki a maximumot tegye bele a meccsekbe és maximális fordulatszámon pörögjünk. Ami erősség lehet, hogy nagyon jó a csapategység, sikerre éhesek vagyunk, ami szintén kulcs lehet, emellett a hazai pálya is nagy lökést adhat. 

 

– Hazai pályán játszani előny és teher is lehet. Hogy élik meg ezt a rajt előtt? 

– Mindenképpen úgy kell felfogni ezt az eseményt, hogy hatalmas lehetőség, amivel élnünk kell, hiszen nem sok ember játszhat hazai pályán egy kontinenstornán. Azt beszéltük a csapattal, hogy ez nem szabad, hogy összenyomjon minket és teherként kezeljük. Azzal kell foglalkoznunk, ami a pályán történik és hogy meccsről meccsre előbbre lépjünk.

 

– Milyen célokkal vág neki a magyar válogatott a viadalnak? 

– A cél, hogy a legjobb nyolc közé jussunk az együttessel, de ezen a tornán bármi megtörténhet, főleg hazai pályán, húszezer ember előtt. Az álmunk az, hogy a legjobb négy közé jussunk a csapattal, ezért dolgozunk együtt évek óta és úgy gondolom, itt az ideje megmutatnunk, mit is tudunk.

 

– Több szakértő szerint is Bánhidi Bence lehet a kontinenstorna legértékesebb játékosa. Mi fordul meg egy játékos fejében ilyenkor, mikor ezt hallja magáról egy ekkora verseny előtt? 

– Lehet feltételezni dolgokat, egyelőre azonban nem tudom, milyen formában leszek. Ez elég sok mindentől függ, hiszen nem is olyan régen másfél hónapot szenvedtem a derekammal. Mindenesetre nem élem meg nyomásnak, hogy így beszélnek rólam, inkább pluszmotiváció, építi az önbizalmam és próbálok még többet tenni érte, hogy így legyen.

 

– A hollandok ellen várhatóan közel telt ház előtt lépnek pályára, így a fantasztikus hangulat garantált. Mit vár a rajttól? 

– Nagyon veszélyes ellenféllel találkozunk, amely egyre jobban teljesít az elmúlt években. Színesen játszanak, többfajta játékelemet használnak a nyitott védekezéstől kezdve a hét a hat elleni támadásokig, így mindenre fel kell készülnünk, hogy ne lephessenek meg minket egy váratlan húzással.

 

– Az újonnan átadott, húszezer néző befogadására alkalmas MVM Dome első nagy eseménye lesz az Európa-bajnokság. Jártak már az új létesítményben? Mik az első benyomásaik? 

– Igen, ott voltunk a sportcsarnok megnyitóján. Brutális, egészen hihetetlen lett az aréna. Szemmel konkrétan el se láttam a tetejéig. Bele se tudok gondolni, milyen hangulat vár ránk a nyitómérkőzésen. Hatalmas élmény lesz ez mindenki számára.

 

– Az utóbbi időben elég sok impulzus éri: nemrég összeházasodott a párjával, s ha jól tudom, gyermeket is várnak. 

– Valóban, az év végén szűk családi körben megtartottuk a polgári esküvőt, márciusra pedig várjuk a picit. Kislányunk lesz, s már azt is eldöntöttük, hogy Bella lesz a neve. Annyi lökést és pozitív töltetet kapok ebben az időszakban, hogy már csak a pályán kell megmutatnom, mit tudok. Rendkívül örülök, hogy így alakul az életem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!