Szűkebb pátriánk

2021.12.16. 11:49

Öt kinccsel bővült a Győri Értéktár - mutatjuk az új tagokat

A „Győri csuda”, a Streibig-féle nyomda és gyűjtemény, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesület, Ecker János naplói, valamint a Győri Mikulás Birodalom is bekerült a város kincsesládájába, amelybe a nemzeti és helyi identitást erősítő értékeket gyűjti a Győri Értéktár Bizottság. Keddi ülésén fogadta el a bizottság mind az öt felterjesztett javaslatot.

Bella Violetta

A Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesület tagjának lenni kitüntetés. A hagyományőrzők minden március 15-én felvonulnak.

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

  • A „Győri csuda” – a történetben egy kivégzett gyilkos újjáéled: amellett, hogy felbolygatta egész Európát, több tudományterületre is hatással volt.
  • A Streibig-nyomda és gyűjtemény – Joseph Anton Streibig 1727-ben alapított Győrben nyomdát, kalendáriuma az első győri nyomtatott könyv.
  • Győri Mikulás Birodalom – az alapítvány évtizedek óta várja a gyermekek leveleit és ajándékozza meg őket.
  • Ecker János naplói – Győr művészeti nagykövete és krónikása napi rendszerességgel örökítette meg a város életét 1823–52 között, és támogatta a zenei és színházi életet.
  • Győri Lovas Nemzetőr Díszakasz Egyesület – a tagjá- nak lenni kitüntetés, hiszen csak a legkiválóbb, példamutató diákok jelentkezhetnek a Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium lótartó és -tenyésztő, valamint lovastúra- vezető szakos hallgatói közül az egyedülálló lovas katonai hagyományőrző kiképzésre.

A Győri Értéktár továbbra is várja a javaslatokat olyan kincsekre, amelyek a város hírnevét öregbítik és a helyiek identitását erősítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!