Kriptát építenek a nyúli temetőben, így bukkantak a csontokra - fotók

Kriptát építenek a nyúli temetőben, az ásás közben emberi csontokat találtak. A maradványok idősebbek lehetnek, mint a temető nyilvántartása. Mit kell tenni ilyenkor? Két lehetőség is van, de nyomozni kell: ki nyugodhatott ott?

Tudósító

Nyúli olvasónk kereste fel lapunkat azzal, emberi csontokat látott a temetőben járva, mindenszentek napján. „Hogy kerültek a síremlékek mellé kiásott emberi csontok? A maradványok halomba szórva hevertek" – írta. Az esetről megtudtuk, hétvégi temetésre készülve, a temető egy üres területén új sírt ástak ki, amikor váratlanul ismeretlen maradványokra bukkantak.


Érdekes kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő? Hova kell helyezni a csontokat? Egyáltalán elmozdíthatóak egy ember maradványai nyughelyéről? Minderre a Jószív Temetkezési Kft. adott választ lapunknak.


„Két lehetőség van. Egyik, hogy mélyebbre temetik a csontokat, újabb földréteggel elfedik és az új sír innen számolva lesz két méter mélyen. Ezt hívják mélyített sírásásnak. Ezenkívül a temetőkben van egy kijelölt hely, ahova a csontokat tenni lehet. Ebben az esetben viszont a temető nyilvántartó könyvébe be kell vezetni, hogy az illető többé nem a sírban fekszik, hanem itt. Az első kérdés, ha csontokat találnak a temetőben, hogy azok meglévő sírban vagy üres területen voltak-e. Egy sír soha nem szűnik meg. Ezért, ha a hozzátartozók nem is hosszabbították meg annak fenntartását, akkor is meg kell próbálni kideríteni, kinek a maradványaira akadtak a jelölt helyen" – világosított fel bennünket dr. Ladocsy Géza igazgató. 

 

Galéria kép



Tőle tudtuk meg azt is, hogy a nyilvántartó könyv szintén nem évül el soha. Ám a Kisalföld információi szerint a nyúli nyilvántartásban az említett helyen senki nem nyugodott, ezért is kezdődhetett meg ott egy kripta építése. Valószínűleg a csontok öregebbek, mint a nyilvántartó könyv. Az is lehet, hogy a temetőnek ezt a részét, ahol az újabb kapu áll, korábban szintén használták halottaik elbúcsúztatására a nyúliak, de erről mára már, írásos emlék híján, elfeledkeztek.


„Ha üres helyen bukkannak csontokra, azt is jelezni kell a temetőtulajdonosnak. Hiszen elképzelhető, hogy találnak ott egy sírt a földben, ahol annak már semmi jele. De attól még meg kell próbálni kideríteni, ki feküdt ott" – fogalmazott dr. Ladocsy Géza.


Az eset után másnap, halottak napján mi is kimentünk a nyúli temetőbe, ahol meg is találtuk a sírhelyet és az illetőket, akik ott temetni készülnek. Elmondták, maguk építik a kriptát. Egyikük meg is mutatta, hogy már lebetonozták az alját, ahova előtte visszatemették a maradványokat. A gödör egyik falában még egy másik csont is látszott, ahhoz nem nyúltak hozzá. 


Mint azt a Jószív Temetkezési Kft.-től megtudtuk, helyi rendeletben kell szabályozni, ki végezhet iparszerűen munkát a temetőben. Az igazgató azt is elmondta, ha csak a hétvégén lesz a temetés, nagyon korán kiásták a helyet, főleg, hogy az ünnep miatt a szokásosnál többen jártak a temetőben. Ez veszélyes is lehet. 

Ha üres helyen bukkannak csontokra, azt is jelezni kell a temetőtulajdonosnak.


Az, hogy ismeretlen emberi maradványokat találjanak egy sír kialakításánál, az kifejezetten ritka. „A temetői nyilvántartásokból tudni kellene, hol fekszenek halottak. Esetünkben a csontok mennyiségéből feltételezhető, hogy az adott területen nem egy elhunyt maradványait rejtette a föld" – tette hozzá végül dr. Ladocsy Géza.

Korábban írtuk 


„Csontok a nyúli temetőben mindenszentek napján. Hogy kerültek a síremlékek mellé kiásott emberi csontok, az ünnepen, amikor ezrek járnak a temetőbe halottaikhoz? A maradványok halomba szórva hevertek a parcellában" – értesített bennünket olvasónk.


A Kisalföld információi szerint a hétvégén temetés lesz a faluban, ezért a temető egy üres területén egy új sírt ástak ki, amikor váratlanul ismeretlen maradványokra bukkantak. Hogy mi, vagy mi lett volna ilyenkor a teendő, az előírás, utánajárunk.


Korábban - "Mindenszentek napján is tartott a munka a nyúli temetőben, készülnek a közelgő temetésre. A hangos munkálatok még a késő délelőtti órákban is tartottak" - írta olvasónk, aki le is fotózta a látottakat.


A gyászoló, emlékezni vágyó embereket ez a látvány fogadta:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában