Szieszta

2018.01.28. 08:00

Tenki Réka: Hálás vagyok Ildinek, hogy megrendezte a Testről és lélekről-t!

Türelemmel tekintek a jövőbe.

Borbola Lilla

Az  Európa tíz ígéretes színésztehetsége közé beválasztott Tenki Réka színházi próba közben, SMS-ben értesült arról, hogy Oscar-díjra jelölték a Testről és lélekről című filmet, amelyben pszichológusnőt alakított. Rékát kezdi felfedezni a külföldi filmipar, de a színház is a szívügye maradt.  


– Gratulálok a Testről és lélekről című film  Oscar-jelöléséhez! Enyedi Ildikó filmjében  egy pszichológusnőt alakít. Hogyan érintette a jelölés híre önt szakmailag, érzelmileg?

– Nagyon örülök neki. Hálás vagyok Enyedi Ildinek, hogy megrendezte ezt a filmet, és  a producereknek: Mécs Móninak, Mesterházy Ernőnek, Muhi Andrásnak és a  Magyar Filmalapnak. Jó, hogy támogatják a hazai filmeket,  és megmutathatjuk a világnak, hogy mi is tudunk sikeres filmeket készíteni. Olyanokat, amelyek sokat adnak az emberiségnek. Ez nagyon nagy dolog, és az, hogy részese vagyok...  ez az, amit minden színész szeretne elérni, vagy vágyik rá. Büszke vagyok az alkotókra. Ha élőben nem lehetek ott a gálán, akkor biztosan fent maradok az Oscar-gála éjszakáján.

 

A Testről és lélekről című filmben pszichológusnőt alakított.


Nyugalomról és biztonságról

– Sejtették, hogy ekkora siker lesz a film? Lehet egyáltalán érezni egy  film forgatásán, hogy mennyire lesz népszerű?  

– Ezt sosem lehet tudni előre. Voltam már olyan forgatáson, ami nagyon jó hangulatban telt, minden rendben volt, és a stáb is egy húron pendült, aztán senki nem nézte meg a filmet. Olyan is volt már, hogy utáltuk az egészet, és azt gondoltuk, hogy ez egy vághatatlan dolog lesz, és aztán mégis nagyon népszerű lett. Nem lehet így megjósolni. De ha valamibe sok munkát fektetnek, a rendezőnek van koncepciója, és tudja, mit akar,  és hogyan vezesse a színészeit és a stábot, akkor az nem csúszhat el. A Testről és lélekről esetében Enyedi Ildikó ilyen volt: nyugodt, felkészült, odafigyelt mindenkire, és annyira tudta, hogy mit akar, hogy nyugalomban telt a forgatás, és azt éreztem, hogy  biztonságban vagyok. Az már egy más kérdés, hogy mi lesz divatos, mi robban be a köztudatba. Nem tudom, hogy ez mitől függ.


Testvérével állna színpadra

– Milyen kihívásokra vágyik most?  

– Egy nagyobb siker után mindig arra vágyom, hogy minél több ilyen munkám legyen, és hogy a következő feladatot  is  ugyanezzel a szellemmel, lendülettel, szorgalommal és energiabefektetéssel tudjam megoldani. De  mindig az aktuális feladat a legnagyobb kihívás. Most például elkezdtük próbálni az Örkény Színházban Molnár Ferenc Hattyú című darabját.  Jelenleg az a célom, hogy ez a darab jól sikerüljön. De egyszer szívesen játszanék együtt a húgommal (Tenki Dalma színésznővel – a szerk.) vagy Sándorral (férjével, Csányi Sándor színművésszel, a Thália Színház művészeti vezetőjével – a szerk.).  

–  A színház vagy a film áll közelebb a szívéhez?

– Nem lehet összehasonlítani. Mindig az kell, amiből kevesebb van. Szerintem az életben ez mindenre igaz. Most van mindkettő, és ez így jó, egyensúlyban van minden. Persze egy színész vágyik külföldi szerepekre, amivel feszegeti a  határait. Így vagyok ezzel én is. A  Mária Terézia című kétrészes tévéfilm jó tanulólecke volt annak ellenére is, hogy nem volt benne fontos szerepem. Láttam, hogyan  dolgozik együtt az osztrák–cseh–magyar–szlovák koprodukcióban egy olyan stáb, ahol senki nem érti senki nyelvét.

 

Tenki Réka Stohl Andrással a Nemzeti Színház Mephisto című előadásának próbáján. 

MTI fotó: Szigetváry Zsolt


Összeadódnak az elismerések

– Tavaly év elején a Variety magazin beválogatta a „tíz figyelemre méltó európai filmes" közé, nemrég  pedig beválasztották a Shooting Stars programba  „Európa tíz ígéretes színésztehetsége" közé. Mit jelent ez önnek?  

– A Variety-listával kapcsolatban  rájöttem, hogy nem egy-egy ilyen hír megjelenését követő héten kell számítani a külföldi megkeresésekre. Most például még kint sem voltam a Shooting Staron, de már nagyon sok megkeresést kaptam külföldi filmek castingjára, és ez eddig nem volt jellemző. Az elismerések most adódnak össze. Megértettem, hogy nem azt kell várnom, hogy azonnal történjen valami, hanem jól kell élnem az életemet, és aztán  úgyis történik, aminek történnie kell.

 

Tenki Réka: Egy nagyobb siker után mindig arra vágyom, hogy minél több ilyen munkám legyen, és hogy a következő feladatot  is ugyanezzel a szellemmel, lendülettel, szorgalommal és energiabefektetéssel tudjam megoldani.


Névjegy

Név: Tenki Réka

Kor: 31

Elismerései: a  Fidelio Est Díja; színikritikusdíj: A legígéretesebb pályakezdő, A legjobb női főszereplő (Egyasszony); Junior Prima Díj; Arany Medál Díj – Az év színésznője.

Filmszerepek: Testről és lélekről, Tűzvonalban, Polygamy, Budapest noir, Mária Terézia, Csak színház és más semmi stb.



Cikkünket a Kisalföld hetente szombaton megjelenő Szieszta mellékletében olvashatják.

Címkék#szieszta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!