Szieszta

2018.01.28. 08:00

Magyar film újra az Oscar-díj kapujában

Idén előtérbe kerültek a nők, de még mindig férfiközpontú Hollywood.

Borbola Lilla

Indul az Oscar-kampány: a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölte Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását az Amerikai Filmakadémia. A magyar film erős mezőnyben mérettetik meg március 4-én.


Élő közvetítésben nézte a Testről és lélekről stábja az Amerikai Filmakadémia bejelentését kedden, amikor közölték:  a legjobb öt  idegen nyelvű film közé választották Enyedi Ildikó filmjét.

Így a Nemes Jeles László által rendezett Saul fia és Deák Kristóf  Mindenkije után idén is szurkolhatunk magyar jelöltért a 90. Oscar-gálán, amelyet a phjongcshangi téli olimpiai játékok miatt a szokásos február helyett később, március 4-én tartanak Los Angelesben.


A rendező az MTI-nek elmondta: azt látta az elmúlt évben, hogy a filmakadémia próbál nyitni olyan filmek felé is, ami ott nem megszokott.

 

Mária és Endre álmukban, a két szarvas képében.


A mezőny erős: a Testről és lélekről az Una mujer fantástica című chilei, A négyzet című svéd, a The Insult című libanoni és a Szeretet nélkül című orosz alkotással lesz versenyben a díjért.

 

Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró (k), valamint Borbély Alexandra színésznő és Morcsányi Géza dramaturg, műfordító, a film főszereplői az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című film alkotóinak sajtótájékoztatóján egy budapesti kávézóban 2018. január 23-án. A filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában jelölték ezen a napon Los Angelesben. Fotó: MTI


A versenytársakról Enyedi Ildikó elismerően beszélt, mint mondja: nagy büszkeség ilyen mezőnyben indulni.

A kategóriában egyébként a magyar rendező kivételével minden filmet férfi jegyez, de még így is előtérbe kerülhetnek a hölgyek az idei Oscar-gálán, legalábbis a jelölések alapján. 


Greta Gerwig az ötödik nő, akit a rendezők mezőnyében jelöltek Oscarra, a Mudbound operatőre, Rachel Morrison az első nő, aki esélyes a kategória díjára, és a legjobb film díjára jelölt kilenc produkcióból négynek van női főszereplője. Nora Twomey pedig a legjobb animációs filmek mezőnyében jelölt The Breadwinnert jegyzi.    


A Hollywoodot meg- vagy inkább felrázó szexuális zaklatási botrányok hatására felerősödtek a nemi egyenlőtlenségek ellen szóló hangok. A diszkriminációra figyelmeztető  kezdeményezések nem alaptalanok: az elmúlt 11 évben a legnagyobb bevételt hozó filmeken dolgozó 1223 rendező 95,7 százaléka férfi volt, és csak 4,3 százaléka nő – derült ki a Dél-kaliforniai Egyetem kutatásából.


Talán elindult valami Hollywoodban, de azért korai lenne még következtetéseket levonni, hiszen a teljes, 112 főt számláló jelöltlistán még így is csak 40 nő szerepel.


Csúcstartó Oscar-jelölt

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy ezért a filmért kaptam  jelölést, amelyet annyira szeretek, amely a sajtó szabadságát védelmezi, és a nők hangjának meghallgatására szólít fel. Büszke vagyok a filmre és minden alkotójára – írta e-mailben Meryl Streep, akit A Pentagon titkai című Spielberg-filmért jelöltek a legjobb színésznő Oscarjára.

A színésznőnek egyébként ez a 21. Oscar-jelölése, eddig három alkalommal vehette át a díjat. 

Címkék#szieszta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!