Sopron és környéke

2018.10.29. 12:59

Lövőnél halastó készül, rengeteg leletet találtak a régészek - Visszaadta a föld az amulettet

A Lövőnél épülő új horgásztó területét már tavaly megvizsgálták a Soproni Múzeum szakemberei, így számítottak rá, hogy a kivitelezés közben is gazdag leletanyagot ad vissza a föld. Ezzel együtt meglepetésekkel is szolgált a mély.

kisalfold.hu

Az épülő horgásztónál tavaly Gabrieli Gabriella, a Soproni Múzeum régésze végzett előzetes feltárást, s már ez előrevetítette, hogy a földmunkák során gazdag leletanyag kerülhet felszínre. A mesterséges tó medrének mélyítésekor ezért állt őrt és volt résen Mrenka Attila és csapata. Ahogy a termőréteget eltávolították, sorra kerültek elő a különböző korok tárgyi emlékei.

Találtunk több római kori fibulát, pénzérméket és meglepően sok őskori anyagot. Többek között három darab úgynevezett kelta kisezüstöt. Aztán vaskori ruhakapcsoló tűket, késő bronzkori urnát, rengeteg cseréptöredéket. A legmeglepőbb leletünk egy római kori amulett. A gyufásdoboz méretű bronztárgy fallosz alakú, nyilvánvalóan termékenységi talizmánként szolgált valaha. Azért is örültünk neki, mert ilyen még nem volt a Soproni Múzeum gyűjteményében

– árulta el Mrenka Attila régész.

Valószínűleg termékenységi amulettként szolgált valaha ez a bronztárgy.

Az újra napvilágra került leletek a megfelelő restaurálás és konzerválás után a Soproni Múzeum gyűjteményét gazdagítják. A tervek szerint egy időszaki kiállításon jövőre bemutatják az elmúlt években fémkeresőkkel fellelt leleteket, köztük a lövői halastónál talált tárgyakat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!