Sopron és környéke

2018.05.03. 09:00

A tavalyinál többen kezdik az első osztályt

Sopronban szinte mindenütt a maximális huszonhetes osztálylétszámmal kezdik majd az elsősök az új tanévet az általános iskolákban.

Gosztonyi Miklós

– Több elsős kezdi meg Sopronban ősszel az általános iskolát, mint tavaly – tudtuk meg Marek Jánostól, a Soproni Tankerületi Központ igazgatójától, aki részletezte: a tankerületi, az egyházi és a nemzetiségi általános iskolákba eddig ötszázhetven gyereket írattak be. Ez hússzal több a tavalyinál. Ugyanakkor szeptemberig további gyerekeket is beírathatnak még az általánosba. Ezen túlmenően százharminc gyermek ugyan elérte a tankötelezettségi korhatárt, de ők szülői – vagy épp szakértői – javaslatra még egy évet az óvodában maradnak, hogy felkészültebben, a feladatra jobban koncentrálva kezdhessék meg majd a tanulást és az iskolás- éveket. 


– Minden kisgyermek hamarosan megkapja értesítését az adott intézményből a felvételéről. Izgulniuk csak azoknak kell, akik nem a lakóhely avagy tartózkodási hely szerinti körzetes, illetve nem állami fenntartású iskolába írattákgyermeküket. Az ő esetükben az iskolák közötti egyeztetésen dől el, hogy a leendő diákot az adott intézmény fel tudja-e venni vagy sem – folytatta a tankerületi igazgató. – Jó hír a családoknak, hogy csak néhány elutasító határozat születhet helyhiány miatt. A szülőknek azonban ekkor sem kell aggódniuk, hiszen más intézménybe kérhetik gyermekük felvételét. Biztos pontként a körzetes intézmény marad, ahol mindenképpen fogadják a gyermeket. 


– Sopronban és környékén a gyermeklétszám évről évre emelkedik, ami főként a belső migrációval hozható összefüggésbe. Sopronban szinte mindenütt a maximális huszonhetes osztálylétszámmal kezdik majd az elsősökaz új tanévet – emelte ki Marek János.


A tankerületi, az egyházi és a nemzetiségi általános iskolákba eddig ötszázhetven gyereket írattak be.

 – Azt kell látnunk, hogy az állami intézményfenntartás rendszere, illetve annak átalakítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Állami iskoláink mindegyike többletfeladatokat vállalt és vállal. Ennek köszönhetően a hagyományos nevelésen és oktatáson túl speciális többlettudással képesek felvértezni a tanulókat. Minden iskolánknak megvan a maga erőssége, legyen az sport, művészet- vagy nyelvoktatás, tehetségfejlesztés vagy felzárkóztatás. Így minden szülő megtalálhatja személyre szabottan a gyermeke számára a leginkább megfelelő iskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!