Sopron és környéke

2019.04.26. 12:20

˝Tüzes˝ közgyűlést tartottak Sopronban

A képviselő-testület intézményvezetői pályázatokról, kulturális és szociális feladatokat ellátó alapítványok támogatásáról is határozott csütörtöki ülésén. A képviselők elfogadták a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyi kirendeltségének 2018. évi beszámolóját is.

Gosztonyi Miklós

 Az áprilisi közgyűlés jó része az elmúlt év összegzésével telt: az önkormányzat által fenntartott cégek – így például a Foreno Foglalkoztatási és Rehabilitációs Nonprofit Kft., a Pro Kultúra Sopron, a Soproni Városfejlesztési Kft., a Soproni Vízmű Zrt. vagy a Sopron Holding Zrt. – 2018-as beszámolóit és az idei üzleti terveit jóváhagyták a képviselők. Simon István alpolgármester a vízmű munkájával kapcsolatos hozzászólásában a csapvízfogyasztás népszerűsítését szorgalmazta, mondván, ezzel is mérsékelni lehetne a PET-palack-felhasználást. Ugyancsak éves jelentést tett az asztalra 2018-as tevékenységéről a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság soproni kirendeltségének vezetője, Molnár Sándor ezredes. 

 A személyi döntéseket titkos szavazással hozta meg a képviselő-testület. Fotó: Magasi

Bár az elmúlt évben is történtek kiemelkedő káresetek – mint például a Győri úti tetőtűz, Nagycenken szélvihar dúlása vagy az elektronikai üzlet tűzvésze –, 2018-ban az azt megelőző évhez képest 60 százalékra csökkent a tűzesetek (108) és 59 százalékra (318-ra) a műszaki mentések száma. Illetékességi területükön harminc alkalommal csaptak fel a lángok szabadtéren, ezek közül hat esetben volt nagyobb kiterjedésű a tűz, ami ezer-kétezer négyzetméter közötti területet érintett. Szén-monoxid-szivárgással kapcsolatban t bejelentés érkezett, amelyből négy az érzékelő téves jelzéséből származott.


A soproni kirendeltség – amely tizenkét önkéntes tűzoltó-egyesülettel kötött megállapodást – összesen 344 hatósági tűzvédelmi ellenőrzést tartott tavaly. Illetékességi területükön valamennyi általános iskolát átvizsgálták. A szabadtéri rendezvényeket is felkeresték a szakemberek, így a legnagyobb szabásút, a VOLT Fesztivált is, ahol négy alkalommal is ellenőriztek. Hiányosságot nem tapasztaltak. A katasztrófavédelmi beszámolót a képviselő-testület elfogadta.


A Fodor Tamás polgármester vezette közgyűlés – egyebek mellett – vezetői posztokról is határozott. A Kozmutza Flóra-iskola igazgatójává Horváth Lászlónét, a Lackner-iskola igazgatójává Forrás Bélát választották meg. 


Alapítványi segítségekről is döntöttek a képviselők: a Segítség a Mosolyodért Közhasznú Alapítvány „Határ menti várlátogatás az elfogadás jegyében" projektjére 150 ezer forintot, a Soproni Horváth József Művészeti Alapítványnak 500 ezer forintot ítéltek oda, hogy az idegenforgalmi szezonra rendeződjön a teremőrzés finanszírozása. Az Idősek Európa Háza Alapítvány is fellélegezhet: a közgyűlés kétszázezer forintot szavazott meg a számukra, hogy ősszel megrendezhessék az idősek világnapi nemzetközi kulturális találkozót.


Az áprilisi közgyűlést rendkívüli ülés is követte, amelyen – többek között – értékelték a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátását, döntöttek a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány támogatásáról, s az Országos Meteorológiai Szolgálat Kuruc körúti megfigyelőállomása működésének önkormányzati hozzájárulásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!