Sopron és környéke

2016.10.17. 10:54

Új esetkocsi állt szolgálatba Sopronban

A hivatástudat a legfontosabb, de nem árt hozzá egy jól felszerelt, biztonságos mentőautó. Sopronban egy új esetkocsi szolgálja a bajbajutottakat és a mentődolgozókat.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Hatezer-egyszáz mentés, kilencvennégyezer kilométer – ezek a soproni mentőállomás statisztikai adatai egy évre, de ki tudja, hány megőrzött élet és egészség áll a sikeres beavatkozások mögött.


A harmincnégy dolgozónak munkát adó, négy vonuló egységgel működő állomás tegnap új és korszerű Mercedes esetkocsival gazdagodott, s ezt politikusokkal, városvezetőkkel közösen ünnepelték. De miért kell egy beszerzést ilyen külsőségek között avatni, amikor egyértelmű, hogy a mentéshez mentő kell? – nem ünneprontóan, de ezt is megkérdeztük [namelink name="Győrfi Pál"] kommunikációs igazgatótól.


– Való igaz, a gépkocsibeszerzéseknek folyamatosaknak kell lenniük, a feladatvégzésünk alapja, a kérdés tehát jogos. Csakhogy voltak évek az Országos Mentőszolgálat életében, amikor egyetlen új autó sem állt munkába. 2010-ben kezdődött el a javulás folyamata, ami még ma is tart. Idén száznégy új kocsit vehetett az OMSZ, ezek egyike a soproni. Mindet nem ünnepeljük így, de nekünk is fontos, a bajtársaknak is, a régiónak is, ezért megmutatjuk mindenkinek – mondta ismert mosolyával a szolgálat szóvivője.


[namelink name="Dr. Lórántffy Mária"] regionális igazgató példaértékűnek nevezte a soproni intézményekkel való kapcsolatukat és társadalmi megbecsültségüket. Az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány, a városvezetés rendszeresen támogatja munkájukat és munkatársaikat.


Az igazgató egy érdekességet is elárult: az ország minden új mentőautóján ott van már a szlogen – Hivatás az életért –, s ezt egy soproni bajtársuk, [namelink name="Csillag Zoltán"] jegyzi.


Volt tehát mit ünnepelni tegnap a soproni mentőállomáson, ahol [namelink name="Fodor Tamás"] polgármester és [namelink name="Molnár Ágnes "]országgyűlési képviselő jelenlétében [namelink name="Máté Gábor"] főigazgató adta át az állomás vezetőjének, [namelink name="Bujtás József"]nek az esetkocsi kulcsait.

Gépkocsibeszerzések az OMSZ-nél

2010 végén 849 millió forintos állami forrásból 37 esetrohamkocsit vásárolhattak, egy autót az evangélikus egyház adományozott, két újszülöttmentő került Miskolcra és Szegedre. A következő évben 750 milliós forrásból 23 mentőgépkocsi, 2012-ben 1,45 milliárdból 60 autó került a szolgálathoz.


A 2014. évi nagy uniós beszerzés keretében több mint négymilliárdból vehettek 178 járművet. Tavaly több hullámban összesen ötvenhárom mentővel és huszonkét mentőorvosi kocsival gazdagodtak és adományként is kaptak egy mentőt. Négymilliárdos állami forrásból idén 104 kocsi beszerzése, szolgálatba állítása történt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!