Sopron és környéke

2016.10.18. 08:46

Már meg sem lepődünk, hogy Ausztriában és Szlovákiában is olcsóbban tankolunk

Az adóváltozások miatt a szomszédos országokhoz képest jelentősen drágább lett Magyarországon az üzemanyag. Szavazás.

kisalfold.hu

Körképünkben megnéztük, mit mutatnak a töltőállomások kijelzői megyénk nagyobb városaiban, illetve a környező országokban. Az egyből kitűnik, hogy Ausztriában, illetve Szlovákiában gázolajból több tíz forinttal olcsóbban tankolhatunk. A benzin esetében is hazánk a drágább, ám itt a különbség tíz forinton belül marad.


Mint arról korábban beszámoltunk (Ha olcsó az olaj, drágul a benzin, Kisalföld, 2016. 09.21): "Ha olcsó az olaj, azért, ha drága, azért kerül többe a benzin a jövőben.


Az adóváltozást a parlament júniusban fogadta el. Lényege, hogy ha egy negyedév első 75 napján az olajár átlaga 50 dollár alatt marad, akkor emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az adó mértékét minden negyedévben felülvizsgálják.


Az elmúlt hónapokban tartósan 50 dollár alatti árszint volt jellemző a nemzetközi piacokon, így nem kétséges, hogy drágulás jöhet a kutaknál - írtuk meg az elmúlt hónapban. S ez be is következett.


Az árak (forrás: holtankoljak.hu, kisalfold.hu gyűjtés, egy liter, forintban feltüntetve):

 


Gyorsmérlegünk eredménye most is azt mutatta, hogy a diszkont kutaknál juthatunk hozzá a szükséges üzemanyaghoz. A forgalmas főutak, autópályák mellett lévő töltőállomások árai érthetően magasabbak.


Adódik a kérdés, tehát jól jár-e az, aki a határ mellett él, s ha teheti Ausztriában, vagy Szlovákiában tankol? A válasz: igen.

A határ mellett, Burgenlandban dolgozó, s egyben ingázó olvasónk Ausztriában, illetve Magyarországon is tankol. Azt tapasztalja, hogy az osztrák benzin túl azon, hogy olcsóbb, több kilométert is megtesz vele, mint a hazaival.


A szomszédos országok átlagárai:


Ausztria: egy liter benzin ára 1.098 euró (335 forint), a gázolj 1.038 euró (317 forint), az LPG pedig 0.659 euróba (201 forint) kerül.


Szlovákia: egy liter benzinért 1.133 eurót (346 forint), a gázolajért 0.990 eurót (302 forint), az autógázért pedig   0.361 eurót (110 forint) kérnek el a kutakon.


A könnyebb összehasonlításért közöljük a hazai átlagárakat is: benzin: 348, gázolaj: 358, LPG: 200 forint.


Idén októberben a gázolaj egyébként 15 forinttal emelkedett, a benzin pedig hét forinttal drágult.


A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy  liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január  közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Így látják olvasóink:


 - Nem csak az üzemanyag drágult. Az 5 százalék áfás tőkehúst most annyiért veszed meg, tavaly karácsonykor, és erről mindenki hallgat!


- Na éppen, ezért nem is tankolunk itthon...


Dicsekedik a kormány! Miközben itt minden drágább. A szolgáltatók is mind megszedik magukat, mert a kormány engedi nekik. A benzin, a gázolaj, az élelmiszer, minden, ami enni való drágább. Magyarország jobban teljesít.


- Nagyon meg vannak elégedve magukkal! Kár, hogy a keményen dolgozó kisemberek még fele annyira se


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!