Sopron és környéke

2016.05.09. 11:09

Ebergőc - Híre ment kiváló artézi vizüknek

Zarándokhellyé vált Ebergőc a finom ivóvizet kedvelők számára. A százhatvanhárom lelket számláló kistelepülés a községháza felújítására készül.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

Jó Ebergőcön élni, mondják a helyiek és azzal is elbüszkélkednek, hogy még Ausztriából is van betelepülőjük. A tősgyökeres Horváth Anna szerint azért szereti mindenki a faluját, mert náluk harapni lehet a csendet és a nyugalmat: nincs átmenő forgalom, zaj, stressz.


Az ebergőciek ráadásul önzetlenek. A falu szélén álló artézi kútjukból jó szívvel adnak friss, ásványi anyagokban gazdag vizet mindenkinek, aki csak érte jön. – A Kisalföld „Ilyenek vagyunk, ebergőciek" című írásából értesültünk arról, milyen kiváló ivóvize van a falunak – töltötte tele sokadik flakonját az artézi kút vizéből a kópházi Stefaniga Ferenc és felesége, Katalin. – Csak egyszer kellett megkóstolnunk, azóta is visszajárunk érte. De látjuk, sokan vannak így.

Füleiné Rozsits Anikó alpolgármester (jobbra) az artézi kútnál, a kópházi Stefaniga családdal. Fotó: G. M.

Füleiné Rozsits Anikó alpolgármester (jobbra) az artézi kútnál, a kópházi Stefaniga családdal. Fotó: G. M.

– Az artézi kút jó példája annak is, hogy mennyire szeretik falujukat a helyiek. Vitéz János ebergőci kandallókészítő önkéntes munkája a kút míves burkolata – említi Füleiné Rozsits Anikó alpolgármester. – Ugyanakkor tény, hogy ha vannak is óvodásaink, iskolásaink – számuk eléri a huszonkettőt –, elöregszik a falu.


A százhatvanhárom lakosból negyvennégyen már 65 év felettiek. Tavaly született ebergőci kisbaba, idén nem. A Szabó Szabolcs polgármester vezette önkormányzati testülettel arra törekszünk, hogy minden korosztály számára élhetővé tegyük a falut.


A községháza melletti kultúrtermünket saját forrásból korszerűsítettük, így megfelelő közösségi tér áll rendelkezésre ünnepi alkalmakra. Tervezzük, hogy  pályázatból felújítjuk a községházát: kicseréljük a tetőzetet, a nyílászárókat, a vizesblokkot. Emellett idén útjaink kátyúmentesítésére, járdáink rendbetételére, árkaink kitisztítására 1,3 millió forintot fordíthatunk.

Címkék#Ebergőc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!