Sopron és környéke

2014.11.20. 12:19

Soproni az első magyar borraktár Londonban

Hazánkból elsőként a soproni Lövér Pince kapott Londonban saját, céges borjövedéki adóraktárra engedélyt.

Gosztonyi Miklós


Történelmet ír a Soproni borvidék egyik pincészete, amely hazánkban ez idáig az egyetlen olyan borászat, amely Londonban alapított borjövedéki adóraktárt.

– Két éve Londonban mutatkozott be Magyarország, s a programban borkóstolás is helyet kapott. A mi borainkat is meghívták az alkalomra, s örömmel tapasztaltuk, hogy utána számos megkeresést kaptunk angol üzletemberektől – vázolja az előzményeket Magyar Dezső, a soproni Lövér Pince ügyvezetője.

 

 

Magyar Dezső: E borokat már Londonba szánjuk. Nagy reményeket fűzünk az adóraktárhoz. Fotó: Magasi   Magyar Dezső: E borokat már Londonba szánjuk. Nagy reményeket fűzünk az adóraktárhoz. Fotó: Magasi

Magyar Dezső: E borokat már Londonba szánjuk. Nagy reményeket fűzünk az adóraktárhoz. Fotó: Magasi   Magyar Dezső: E borokat már Londonba szánjuk. Nagy reményeket fűzünk az adóraktárhoz. Fotó: Magasi



– Ekkor vetődött fel az ötlet, borjövedéki adóraktárt kellene létrehozni, hogy az áruterítési igényeknek folyamatosan megfeleljünk. Egyéves előkészítő munka és alapos piacfelmérés előzte meg vállalkozásunkat. London multikulturális metropolis, s ez megmutatkozik abban is, hogy a közel ötven londoni megrendelőnk között az angol és a magyar mellett más közép-európai, de pakisztáni és indiai üzletek is jelentkeztek soproni borért.


Kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon fajtákból állítottuk össze az első, négyezer palackból álló szállítmányt, amelyet december elején gyűjtőkamionnal viszünk az angol fővárosba. Reményeink szerint pár év alatt több tízezer palack soproni bor kerülhet a londoni üzletekbe, címkével hirdetve Sopront. Mindez turisztikai hozadékkal is kecsegtet. Amikor pár éve bemutatkoztunk Angliában borunkkal, utána Manchesterből érkezett autóbusznyi vendég Sopronba, illetve a környező borvidékekre. Londoni adóraktárunkba a fehérborokat ugyanakkor egy balatoni borászat biztosítja számunkra.


Megjegyzendő, hogy Angliában csak igen szerény a szőlő- és bortermelés, így az egész bortermő világ jelenik meg az ottani polcokon. Kizárólag minőségi termékkel lehet elnyerni a vevők tartós bizalmát – zárta Magyar Dezső.

 

 

 

 

93 hektáron termesztenek szőlőt

A Lövér Pince 93 hektáron termeszt szőlőt, s közel nyolcvan szőlősgazdától vásárolnak további mennyiséget. A hazai igények kielégítésén túl nemcsak a környező, de a skandináv országokba és Svájcba is exportálnak bort.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában