Sopron-ÉR-t

2009.03.01. 23:14

Az ember jelentős része zsír

Köztudott, hogy a vadnyulak nem kapnak infarktust!

Az emberi test jelentős része zsír. Az ember mégsem egyenlő a zsírral. Mivel a vérünkben lévő zsír jelentős része koleszterin, az előző mondatokat úgy is fordíthatjuk, hogy bár az érvédelem meghatározó tényezője a kellően alacsony koleszterinszint, azért az érelmeszesedés problémáját koleszterincsökkentéssel önmagában megoldani aligha lehet. Egyébként nagyon elgondolkodtató, hogy mondjuk egy nyúlnak, lónak vagy csimpánznak olyan alacsony a koleszterinszintje, mint egy afrikai vagy ausztrál „bennszülöttnek". Nem tévedés, olyan alacsony, mint egy „vadon élő" embernek. Vagyis; inkább úgy kellene fogalmaznom, hogy egy „vadon élő" embernek olyan alacsony a koleszterinszintje, mint egy csimpánznak vagy egy lónak. Aztán csinálunk valami „nagy marhaságot", és elkezdünk „nem vadon élni". Ettől meg olyan magas lesz a koleszterinszintünk, mint a mai átlag, amiről egy vadnyúl még csak nem is álmodik.
A gondolatmenet következő állomása, hogy koleszterin nélkül nincs érelmeszesedés. Itt zárójelben jegyzem meg, hogy ha olcsón és gyorsan akarunk egy szerencsétlen kísérleti nyúlban érelmeszesedést létrehozni, nem is kell mást tennünk, csak heteken át zsírral kell etetnünk. Aztán le lehet vágni és vizsgálhatjuk is ereiben az érelmeszesedést. Ha nem vágjuk le, de tovább etetjük zsírral, akkor meg infarktusban pusztul majd el, ami egyébként a vadon élő nyúl szokásaitól merőben eltérő halálnem.
Na, mármost, ha el szeretnénk kerülni, hogy érelmeszesedésünk - és emiatt például infarktusunk - legyen, kézenfekvő a megoldás. Legjobb, ha kiskorunktól „vadon élünk", de legalább kiskorunktól egészséges táplálkozással, sok mozgással modellezzük a „vadon élést". Ha erről lekéstünk és már nyakunkon a betegség, szintén elkezdhetjük a „vadon élést" vagy ennek modellezését, bár lehet, hogy ez már nem lesz elég, vagy elég gyors. Aztán ha még tovább halogattuk a vadonhoz való visszatérést és már bennünk a betegség, ne adj isten már egy infarktust is túléltünk, akkor a „vadon élés mellett" nem árt, ha igénybe vesszük azon koleszterincsökkentő gyógyszerek segítségét, amivel relatíve gyorsan olyan alacsony koleszterinszintet érhetünk el, mint amilyen „vadon élő" embertársaink vagy közeli rokonunk, a csimpánz koleszterinértéke.

 Nem

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!