Sopron-ÉR-t

2009.01.12. 08:27

Géntérkép

Rohamtempóban fejlődik a genetika, vagyis az öröklődés tudománya. Ma már rendelkezésünkre áll az emberi genetikai térkép.

Rohamtempóban fejlődik a genetika, vagyis az öröklődés tudománya. Ma már rendelkezésünkre áll az emberi genetikai térkép. Csak idő (cirka egy hét) és pénz (persze nagyon sok pénz) kérdése, és akár Ön is elkészíttetheti a saját egyéni genetikai térképét. Ne sokallja az egy hetet! Az általános „térkép" összeállítása tíz évig (1996-tól 2006-ig) tartott. Nem is csoda, hiszen tudományos szóval az emberi genomot mintegy 3 milliárd - tehát a 3-as után 9 (!) nulla - „építőkocka" alkotja. Ez a sok-sok elem mintegy harmincezer „tulajdonság-meghatározó" anyagot kódol. Ezek aztán meghatározzák, hogy fiúk leszünk vagy lányok, mekkorára nőhet az orrunk, vagy milyen színű a szemünk... A föld minden lakójának géntérképe különbözik a másikétól, emiatt csak az egypetéjű ikrek teljesen egyformák. A szüleinktől fele-fele arányban örökölt térkép miatt vagyunk leginkább szüleinkhez, meg persze rajtuk keresztül nagyszüleinkhez hasonlatosak.
Van betegség, amihez semmi köze, és van, amit 100%-ban meghatároz az öröklés. Jó hír, hogy az érelmeszesedést okozó betegségek, tehát az elhízás, a magas-vérnyomás, a cukorbetegség, a vérzsír-betegség csak részben örökletesek. Persze rossz hír, hogy részben örökletes! Szeretne saját genetikai térképet... ingyen? Rendben! Akkor írja össze a szülők, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik betegségeit! Készítsen családfát! Kinek, mikor lett magas vérnyomása, cukorbaja, infarktusa, szélütése? Készítsen családfát! Aztán egy hét múlva találkozzunk!

Készítsen családfát!

Készítsen családfát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!