Az apró település is vonzó

2022.06.14. 13:37

Bakonygyirót – minden megürülő házat megvesznek, szívesen költöznek a faluba

Bakonygyirót százhetven lelkes település a megye határán, a Sokorói-dombvidék és a Bakony között. Sokan csak átsuhannak a falun, de ők is látják a kedves, színes útjelzőket, a rendezett portákat, a felújított templomot, a közösségi házat, a gondozott veteményeskerteket, gyümölcsösöket.

Barki Andrea

Léhner Dezső polgármester dédnagyapja is már szőlőt művelt. Nemcsak a pincéket, a régi prést is féltve őrzik a pincesoron. Fotó: Csapó Balázs

Aki egy kicsit kalandvágyóbb, lekanyarodva a főútról, vadregényes szőlőspincék között találja magát. Léhner Dezső polgármesterrel a falu örö- meiről, gondjairól beszélgettünk. – Egy picit nő a lakosság lélekszáma. A falunak nincs olyan területe, ahol építési telkeket lehetne kialakítani, ezért az öreg házakat veszik meg a fiatalok, felújítják és jönnek családostól.

– Harminc gyerek él a faluban 18 éves korig. Óvodába, iskolába iskolabusszal járnak Bakonyszentlászlóra – mesélte a polgármester. – Számunkra jó lehetőség a Magyar Falu Program, nagyon sok pályázatot adtunk be. Nyertünk egy falubuszt, kilencszemélyeset. Elsősorban az idősek szociális étkeztetését oldjuk meg vele. A bakonyszentlászlói iskola konyhájáról hordjuk az ebédet. Elmegyünk a gyógyszertárba kiváltani a recepteket, de sok idős ember van, aki nem tud elmenni a pannonhalmi járóbetegközpontba, mert napközben nincs megfelelő buszjárat, ezért őket is elszállítjuk. Bevásárlójáratokat fogunk indítani Kisbérre, például amikor kisállatvásár van. Volt ilyen már, nagy igény volt rá – sorolta a polgármester, mi mindenre lehet használni a mikrobuszt.

Több mint hatmillió forintot nyertek a multifunkcionális ház fűtésének korszerűsítésére. Pénzt kaptak a temető kerítésére és egy urnafalra. A szolgálati lakás tetőszerkezetének felújítására 11, a belső felújításra pedig 23 millió forintot nyertek. Sok mindenre lehet pályázni, de a legtöbbhöz önerő kell az önkormányzat részéről, amire véges a kis falu kerete. A faluban minden szolgáltatás van már, egyedül a csatornázást nem sikerült még megoldani. Most ismét beadták a pályázatot. A tervek szerint 310 millió forintból egyedi szenny- víztisztító telep épülne, amihez a lakosság hozzájárulása is kell. Bíznak benne, hogy pozitív elbírálásban részesülnek.

Megőriznék a Történelmi pincesort

Bakonygyiróton hetvenöt pince őrzi a múlt emlékeit. – Nagyon fontos számunkra, hogy ez a szép pincesor megmaradjon. Többnyire hétvégeken használják családi rendezvényekre, baráti társaságok is sütnek-főznek itt. Június 25-én lesz a 10. Pincefesztivál, amit a Bakonygyirót Jövője Egyesület és az önkormányzat szervez. A pincesoron nyitva lesznek a pincék, tájjellegű borokat lehet kóstolni, beszélgetni, de a színpadon egymást váltják az előadók. Mindenkit barátsággal várunk! – búcsúzott a polgármester. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!