A múzsák sem hallgathatnak

2022.03.18. 13:35

Rákász Gergely jótékonysági koncert tart a háború menekültjeinek Győrben

„Háborúban sem hallgató Múzsák” címmel ad jótékonysági koncertet március 20-án délután 4 órától Rákász Gergely orgonaművész a bencés templomban. Az előadóművész mellett két fiatal is színpadra lép: Erdélyből Török Ákos és Baranya megyéből, Beremendről Schuller Katalin. A bevételt Rákász Gergely a menekültek ellátásában dolgozó segélyszervezetek javára ajánlja fel.

Ollári Gergely

Rákász Gergely - fotó: Nagy Gábor

„Kell, hogy legyen valami, ami kiszakít minket a hétköznapok forgatagából, ahol egy kis időre megnyugodhatunk, s úgy érezzük, minden rendben van” – írja meghívójában Rákász Gergely.

 

– Amikor kitört a háború, az előadóművészekkel azon gondolkodtunk, miként tudnánk segíteni. A segélyszervezetek munkájában részt vevők nap mint nap állják a sarat, erőn felül dolgoznak. Mi a kultúra révén tudunk segíteni, ezért szerveztük meg a koncertet, ami a jótékonysági programom kezdő állomása lesz – mondta el lapunknak az orgonaművész. Rákász Gergely mellett két fiatal tehetség is fellép az előadóművész alapítványának jóvoltából. Török Ákos és Schuller Katalin játéka után ül a hangszerhez Rákász Gergely. Először egy Bach-darabot, majd Edward Elgar Parádé és pompáját játssza el a közönségnek.

 

– Elgar műve egy boldog katonai induló azokból az időkből, amikor háborúba menni még romantikus kaland volt a fiatal katonáknak. Élményeiket aztán kocsmákban adták közre hajlott korukban. Ezt a képet zúzta össze az első világháború, amely már nem csak távoli csatatereken zajlott, hanem városokban a civilek között – meséli lapunknak a művész. Hozzátette: ezt követően Gustav Holst Mars tétele következik, amely a háborúnak a nyers és borzalmas arcát mutatja. Ennek zenéjéből kölcsönzött dallamokat többek között a Gladiátor című film és a Csillagok háborúja is. A koncert különös végjátékkal ér majd véget.

 

– Eljátszom Holst Vénusz tételét, ami a békéről szól. A záróakkord után pedig megkérem a közönséget, hogy ne tapsoljanak. Inkább maradjunk csendben. Maradjunk ott a bencés templomban, és imádkozzunk. Biztos vagyok benne, hogy katartikus élmény lesz egymás után meghallgatni a háborút és a békét – fogalmazott. 
 

Jegyek

A győri Látogatóközpontban és a rakaszgergely.hu weboldalon válthatók jegyek, illetve szemé­lyesen március 19-én a Széchenyi téren, ahol Rákász Gergely és művésztársai szabadtéri kávéházi tízperces koncerteket adnak 11 és 17 óra között.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!