Kiállítás születik

2022.03.05. 19:00

Emléket állítanak a csornai zsidó közösségnek

A Csornai Múzeumban továbbra is várják a helyi zsidósághoz kapcsolódó emlékeket, hogy a tavasszal nyíló kiállításon felhasználhassák azokat. Fotókra, iratokra, tárgyi emlékekre, személyes visszaemlékezésekre számítanak az intézmény munkatársai. A [email protected] e-mail-címre lehet elküldeni a felajánlásokat, illetve személyesen a múzeumban is fogadják a jelentkezőket. 
 

A helyi zsidó közösség történetét bemutató tárlat feldolgozza a zsidóság múltját, tragédiáját. Készül majd összeállítás a településért dolgozó, a helyiek megbecsülését, tiszteletét elnyerő személyekről külön is. 
 

Kedvcsinálóként a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának közösségi oldalán, a Képeken őrzött Rábaköz oldalon Aszt Ágnes muzeológus több történetet is megosztott egy-egy családról. Különösen népszerű volt az a bejegyezés, amely a Kárpáti (Krausz) családról szólt. Kárpáti László volt az utolsó Csornán, aki tudatosan zsidónak vallotta magát egy olyan időszakban, amikor már nem működött a közösség. 2019-ben hunyt el, a zsidótemetőben temették el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!