Und

2022.03.27. 13:00

Bemutatkozott a Biseri énekkar

Nemrégiben tartották a horvátországi Kastavban annak a nemzetközi projektnek az első hivatalos találkozóját, melynek címe:

kisalfold.hu

A népi éneklés iskolája – Énekeljünk, ahogy tanítottak minket. Az Erasmus+ felnőttképzési program húsz hónapig tart, amelyben öt ország – Horvátország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – horvát nemzetiségi énekkarai vesznek részt. Magyarországot az Undi Horvát Egyesület Biseri énekkara képviseli. A projektötlet a horvátországi Kanat–Kastav Egyesülettől származik, mivel szükségét érezték egy olyan tudás megszerzésének, amely hozzájárul a zenei és kulturális örökség megőrzéséhez, fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez. Az úgynevezett „klapa”, vagy más néven „a cappella” éneklés 2012 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális világörökségének listáján, ezért is különösen fontos ennek a hagyománynak az őrzése.

 

 – A projekt célja a klapa éneklés szabályainak elsajátítása, a minőségi hangképzés kialakítása, a határon át- ívelő kapcsolatok fejlesztése, a horvát diaszpórában élő közösségek erősítése, illetve a művészeti-kulturális munkásság előmozdítása – mondta el Balogh Szabina, az undi Biseri énekkar vezetője.

 

A projekt zárásaként egy, a népi éneklés tanulásához szükséges módszertani útmutatót és kézikönyvet is írnak majd. Ezt a gyakorlatban a projekt második felében, 2023-ban használják a népi éneklési műhelymun- kákon és workshopokon, valamint egy digitális formában megjelenő hanganyag által, amelyben az összes partnerszervezet részt vesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!