hagyomány

2021.09.06. 09:00

Értékek, csipkék a höveji divatbemutatón

A höveji falunap a község legnagyobb értéke, a csipke és a hagyományok köré szerveződött.

kisalfold.hu

Látványos volt a rábaközi származású, művésznevén Németh Hajnal Aurora „Mesés Aurora Folkglamour” divatbemutatója, a népi motívumokat új formában megjelenítő kollekciót a vitnyédi Énekes Lenke néptáncosainak közreműködésével mutatta be. – Hagyományteremtő céllal szerveztünk erre a napra csipketalálkozót, vendégünk volt többek között a Kalocsai Kézműves Kör, amelynek tagjai nemcsak a hímzést és népviseletüket, a hagyományaikat is bemutatták.

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete a csipkeveréssel ismertette meg az érdeklődőket. Kapható volt a rábaközi perec, vendégeink voltak a karcagi birkafőzők. Hrivnák Tünde modern ruhákra álmodta meg a höveji csipkét, amit szintén bemutattunk. Tóthné Boda Éva a zsűrizett munkáival, népi ékszerekkel érkezett. Hasznos volt a pénteki kerekasztal-beszélgetés dr. Csonka-Takács Eszter néprajzkutatóval.

Elismertük azoknak a népi iparművészeinknek a munkáját, akik sokat tesznek a höveji csipke népszerűsítéséért. Sok párbeszéd kezdődött, aminek remélhetőleg lesz folytatása, ahogy az értékeink népszerűsítésének is – mondta végül lapunknak a polgármester, Vargáné Molnár Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!