Regényújság

2019.04.17. 08:00

Leonardo da Vinci: Vissza a zseni gyökereihez

Leonardo da Vinci gyermek- és ifjúkorát, első alkotásait tárja a látogatók elé a szülővárosában, Vinciben nyílt kiállítás, amellyel a reneszánsz művész halálának 500. évfordulójára emlékezik a toszkán város.

mti


A firenzei Uffizi Képtárakkal közösen rendezett Leonardo da Vinci. Alle origini del Genio (Leonardo da Vinci: Vissza a zseni gyökereihez) című kiállítás, amelyet hétfő este nyitott meg Sergio Mattarella olasz államfő és Albert Bonisoli kulturális miniszter, a tudós, művész munkásságát meghatározó forrásokat, szülőföldjével való kapcsolatát tárja a közönség elé.

 

Da Vinci  Paesaggio (Tájkép) című első rajza, amelyet 1473-ben, huszonegy éves korában készített. Forrás: wikipedia


Látható da Vinci híres Paesaggio (Tájkép) című első rajza, amelyet 1473-ben, huszonegy éves korában készített. Megismerhetik a látogatók azt a jegyzői okiratot, amelyben apai nagyapja, Antonio da Vinci - akinek a házában 1452. április 15-én Leonardo született - időpont megjelölésével elismeri, hogy Piero fia törvénytelen gyermekeként született a fiú.

A reneszánsz képzőművész, tudós, polihisztor halálának 500. évfordulójára számos kiállítással emlékeznek meg Olaszországban és több európai országban.

Szintén hétfőn nyitották meg a torinói királyi palotában a Leonardo Da Vinci - A jövőt megrajzolni című kiállítást, valamint a velencei Akadémia képtárában a Leonardo Da Vinci - Az ember a világ modellje című tárlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!