Regényújság

2018.10.04. 07:53

27 tonnát nyom Gutenberg

Bármit és bárkit képes megformázni homokból Monostori Ferenc, aki viharbiztos szobraival mára világhírű lett. Ezúttal a könyvnyomtatás atyját alkotta meg.

Regényújság

A híres homokművész néhány hete kapott felkérést, hogy formázza meg a könyvnyomtatás atyját. A több mint 500 éve elhunyt Johannes Gutenberg most a Duna partjánál, a fővárosi Kopaszi gáton ücsörög. A nemes alkotás a Pátria Nyomda 125. évfordulójára készült el.

12 napba került, mire Ferenc megformázta a könyvnyomtatás atyját.

– Úgy terveztem, hogy egy három és fél méter magas szobrot fogok majd megalkotni. Ehhez összesen 25 köbméter homokra volt szükségem, ami valóban nem kevés, nagyjából 27 tonna lehet. Az alapanyag bányahomok volt, ami igen tartós és stabil. Ezt egy speciális eszközzel tömörítem, döngölöm, így tudja elnyerni formálható állagát – mondja  Monostori Ferenc.

Szent István szobra még a havat is bírja.

Az alkotás elkészítése Ferencnek 12 napjába került. A műremek igencsak aprólékos megmunkálást igényelt, felülről lefelé haladva nyerte el formáját, vagyis először az arc lett kész. A művész szerint a munka költségei nem fontosak, számára az alkotás élvezete a lényeg. A 15 éve alkotó Ferenc annak örül legjobban, amikor arról kap üzeneteket, mennyire szeretik a szobrait. Legközelebb Ausztráliába látogat, ahol hamarosan egy újabb meghökkentő és vélhetően hatalmas homokszoborral áll elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!