Rábaköz PRINT

2016.09.22. 13:29

Menekülttábor lehet Kapuvár mellett egy volt laktanyában?

Miklósmajor volt határőrlaktanyája évek óta üres. Régebb óta forgott már a neve mint lehetséges menekülttábori helyszíné. Bicske bezárása nyomán úgy tűnik, közel lehet a megvalósulás. A jelek erre utalnak.

kisalfold.hu

Információink szerint a kapuvár-miklósmajori volt határőrlaktanyában egy menekülttábor kialakítását tavasz óta mérlegeli a Belügyminisztérium. Az ingatlan ugyanis az államé. Miklósmajor képbe kerülését vélhetően az osztrák határ közelsége indokolja. Ám az épület felújítására tízmilliókat kellene költeni.


„Újabb megyei menekülttábor megnyitását tervezhetik Miklósmajorban, a volt laktanyánál" – erről beszélt Magyar Zoltán, a Jobbik megyei elnöke is szerdán Győrben.

Az egykori laktanya területét a közelmúltban rendbe tették, az ott tárolt autókat elszállították.

Az egykori laktanya területét a közelmúltban rendbe tették, az ott tárolt autókat elszállították.


 

„Szeretnénk tisztán látni" 


Magyar Zoltán országgyűlési képviselő úgy tudja, az elmúlt egy hétben a Belügyminisztérium képviselői többször is helyszíni bejárást tartottak, hogy felmérjék az objektum állapotát. „Határozottan tiltakozunk egy újabb nyitott Győr-Moson-Sopron megyei menekülttábor ellen. Szeretnénk megakadályozni annak létesítését, hisz arról a kapuváriakat sem kérdezték meg" – mondta. Tegnap ezzel kapcsolatban kérdést is küldött Pintér Sándor belügyminiszternek. „Szeretnénk tisztán látni a kérdésben" – jelezte.


A polgármester nem tud újabb tervekről


Miklósmajor közigazgatásilag Kapuvárhoz tartozik. Hámori György polgármester azt mondta, nem tud a legutóbbi miklósmajori laktanyabejárásról és -felmérésről. „Korábban szóba került a Belügyminisztérium részéről, hogy a miklósmajori laktanya tartalék helyként, átmeneti menekültszállásként szolgál majd. Az utolsó információim szerint viszont ez nyár végén lekerült a napirendről. Elvetették a kezdeményezést. Újabb tervekről, a menekültszálló tényleges kialakításáról nincs értesülésem."


A miklósmajori egykori laktanyaépület légvonalban alig néhány kilométerre van az osztrák határtól. Fák és bokrok övezik, az útról nem is látszik a zárt objektum. Mellette, az egykori tiszti lakások kapuján is lakat van. Az látható, hogy a területen nemrégen vágták le a füvet. Körülbelül két hete, tudtuk meg a szomszédoktól, akik néhány méterre vannak a laktanyától. A valamikori fertődi állami gazdaság szolgálati lakásaiban összesen huszonketten élnek, köztük öten gyerekek.

Csak a kutyákban bízhatunk, mert nincs erő, amelyik megfogja a menekülteket - mondja Szabó Géza Miklósmajorban.

˝Csak a kutyákban bízhatunk, mert nincs erő, amelyik megfogja a menekülteket˝ – mondja Szabó Géza Miklósmajorban.

„Valami készül"


 „Évekig nem volt itt mozgás, de mostanában sűrűn nyílt a laktanya kapuja. Valami készül és mi semmi jóra nem számítunk" – mondja a Kisalföld érdeklődésére Szabó Géza. A többi majorbeli nem vállalja nevét, arcát, de határozott véleményük van. Mindenben egyetértenek Szabó úrral.


– Eltűntek például az autók az udvarról. A bankok vagy a hatóságok által lefoglalt kocsikat tárolták itt sokáig. Most meg elvitték a járgányokat, ebből gondoltuk, hogy valami készül – foglalta össze Szabó Géza, milyen elemekből állt össze számukra a kép. – Néhány hete nyakkendős urak is bejárták a laktanyát, állítólag a minisztériumtól. Aztán rövidesen kaszálták a füvet. Egyértelműek a jelek. 


A miklósmajoriak felidézték: amikor még a határőrök szolgálatban voltak, az ajtókat sem kellett zárniuk, biztonságos volt a környék. Most attól félnek, ha valóban menekülttábort létesítenek a majorban, nem lesz erő, amelyik megfogja a migránsokat. Őket azonban még hivatalosan nem kereste meg senki.


– Már tavasszal hallottuk, hogy tábor lesz itt, aztán azt lefújták. Még az osztrákokban bízunk. Azt mondják ugyanis, – osztotta meg értesüléseit Szabó Géza –, hogy ha a tábort ide telepítik, ők elkezdik építeni a kerítést és szigorítják a határátkelést. (A Kisalföld is hasonló értesüléseket szerzett – a szerk.) Talán ez visszatartja a döntéshozókat. Az azért a minimum lenne, hogy bennünket tájékoztatnak a várható fejleményekről. Hogy készülni tudjunk.


A kérdésre, hogy milyen készületekre gondol, Szabó Géza kifejtette: mivel fegyvert nem tarthatnak, a kutyákban bíznak. Az ő udvarán most is szaladgál vagy hét.

– Védekezni csak a kutyákkal tudunk. Halljuk a híreket, hogy mit művelnek a menekültek a táborokban meg a táboron kívül is. Mi ebből nem kérünk, a nyugalmunkat ne vegyék el – szögezte le.


Választ várunk


A témában a Kisalföld megkereste a Belügyminisztériumot is. Amint választ kapunk kérdéseinkre, tudatjuk olvasóinkkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!