Hirdetés

2024.06.26. 08:00

Még mindig 7-8%-ot lehet keresni egyes állampapírokkal – Ezek a legjobb kamatok

2024 júniusában két fontos változás történt a magyar állampapírok piacán: megújult a MÁP Plusz, aminek az átlagkamata innentől 4,95 helyett 6,73 százalék, valamint megszűnt az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). A money.hu elemzői összegyűjtötték nekünk, hogy mik jelenleg az állampapírokkal elérhető legjobb kamatok, és hogy milyen futamidő mellett lehet ezekhez hozzájutni.

PR cikk

Forrás: Getty Images

A Magyar Állampapír Pluszt, vagyis a MÁP Pluszt 2019-ben vezették be, amit akkor szuperállampapírnak hívtak a 3,5–6% közötti, átlagban 4,95 százalékos kamata miatt. Ez az inflációs időszak előtt valóban kiemelkedőnek számított. Azóta a többi állampapír elhúzott mellette a kamatokat illetően, ezért az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) most újragondolta a papír feltételeit.

A MÁP Plusz kamatszintje évente növekszik: az első évben évi 6,25%, a második évben évi 6,5%, a harmadik évben évi 6,75%, a negyedik évben évi 7%, az ötödik évben évi 7,25% kamatot fizet. Ez arra ösztönzi a megtakarítókat, hogy a futamidő végéig megtartsák az állampapírt. Az ötéves futamidőre vetítve ez 6,73 százalék átlagos hozamot jelent. A kamatfizetés évente történik, ám ezt ilyenkor nem fizetik ki, hanem újabb MÁP Plusz állampapírokat vesznek belőle a Kincstár munkatársai, azaz automatikusan visszaforgatják a kamatot, ami által kamatos kamatra lehet szert tenni. A MÁP Pluszt minden kamatfizetést követő 5 munkanapban díjmentesen vissza lehet váltani. Ezen az időszakon kívül a visszaváltási árfolyam a mérvadó, ami jelenleg 99,5 százalék, azaz a névértékre (tőkére) vetítve 0,5 százalék visszaváltási díjat kell fizetni. Az időarányos kamatot ilyenkor is veszteség nélkül kifizetik.

A MÁP Plusz bevezetésével együtt az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) forgalmazása megszűnt, amit az ÁKK az egyszerűsítéssel indokolt: az 1MÁP fenntartása feleslegessé vált, hiszen a 6 százalékos kamatával szemben a MÁP Plusszal egy év alatt is többet, 6,25 százalékot lehet keresni.

A MÁP Plusz 6,73 százalékos átlaghozamához képest többet fizet jelenleg az elmúlt évek legnépszerűbb állampapírja, a PMÁP, vagyis a Prémium Magyar Állampapír, aminek az éves kamata 7,9 százalék. 2025 áprilisában azonban a PMÁP ismét inflációkövetővé válik, ekkor az előző év átlagos inflációja alapján fog kamatot fizetni, ami a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint 3–4,5 százalék között alakulhat. Figyelembe véve a PMÁP infláció felett fizetett, 0,5 százalékos kamatprémiumát, a MÁP Plusz így is megelőzheti a prémium állampapírt.

Szintén magasabb a kamata a MÁP Plusznál a Bónusz Magyar Állampapírnak (BMÁP): a hároméves BMÁP 8,37, az ötéves 8,13 százalékot fizet. A BMÁP-nak azonban egy lényeges tulajdonsága, hogy gyakran, háromhavonta változik a kamatszintje, méghozzá a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamától függően. A kincstárjegyek csökkenő hozama alapján előfordulhat, hogy a pillanatnyi állapot ellenére a MÁP Plusz előbb-utóbb kedvezőbbé válik a BMÁP-nál.

Ezen kívül a nemrég bevezetett Fix Magyar Állampapír, vagyis a FixMÁP jöhet még szóba a MÁP Plusz vetélytársaként. Ennek a kamata fixen 7 százalék, amit évi négy részletben fizetnek ki, és a futamideje 3 év.

Speciális kategóriába esik a Babakötvény, amit Start-számlára, 18 évnél fiatalabb gyermeknek lehet csak megvásárolni. A legnagyobb kamata azonban egyértelműen ennek van: éves szinten 20,6 százalékot fizet jelenleg.

Az állampapírok előnye a kamat mellett, hogy 2019. június utáni kibocsátás esetén nem kell a kamatnyereség után sem szja-t, sem szochót fizetni, amivel például egy lekötött betéthez képest 28 százalék adó spórolható meg. A Kincstárnál nyitott értékpapírszámla ráadásul költségmentes: sem számlavezetési, sem egyéb díjat nem kell utána fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában