Támogatott tartalom

2023.12.20. 07:55

Fókuszban a nemzetközi partnerségek: a felsőoktatás Oscar-díj-átadóján vett részt a győri Széchenyi István Egyetem Liverpoolban

A győri Széchenyi István Egyetem fejlődése, világranglistákon való szereplése eredményeként részt vehetett Liverpoolban a Campus Live UK&IE elnevezésű rendezvényen. A program része volt a felsőoktatás Oscar-díj-átadójának nevezett THE Awards gála is.

A Széchenyi István Egyetem küldöttsége a THE Awards gálán.

Forrás: SZE

A világ egyik legnevesebb felsőoktatási minősítő szervezete, a Times Higher Education (THE) minden évben megrendezi a Campus Live UK&IE elnevezésű nagyszabású rendezvényét az Egyesült Királyság és Írország egyetemei számára. Ennek célja, hogy a felsőoktatási vezetők, az ipari partnerek és a szakértők megvitassák, az intézmények milyen innovatív megoldásokkal tudnak alkalmazkodni a növekvő hallgatói elvárások, az emelkedő működési költségek és a változó finanszírozás jelentette kihívásokhoz munkatársaik, hallgatóik és a társadalom szolgálata érdekében. A liverpooli eseményre Magyarországról csak a Széchenyi István Egyetem kapott meghívást.

A THE Awards gála rendkívül látványos külsőségek között zajlott Liverpoolban.
Forrás: SZE

„Óriási megtiszteltetés, hogy részt vehettünk a rendezvényen, mert ez kifejezetten az Egyesült Királyság és Írország egyetemeinek szólt, amelyek egyúttal a világ legjobbjai közé tartoznak. A legnagyobb brit universitasok mintegy ötszáz éves múlttal, tudással, tapasztalattal rendelkeznek, nemzetköziesítési gyakorlatuk pedig világszínvonalú. Ezt megkönnyíti számukra, hogy a világ mobilitásban részt vevő – azaz anyaországán kívül tanuló – mintegy hatmillió hallgatójának a fele angol anyanyelvű országot, elsősorban az Egyesült Királyságot és az USA-t választja. A rendezvény alkalmat adott arra is, hogy kölcsönösen előnyös partnerséget alakítsunk ki a jelen lévő egyetemekkel tudományos publikációk készítéséről, kutatások végzéséről nemzetközi hálózatokban” – mondta a Széchenyi-egyetem delegációjának vezetője, dr. Lukács Eszter, aki az intézmény nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyetteseként, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium hazánk felsőoktatási nemzetköziesítési stratégiájáért felelős tanácsadójaként vett részt az eseményen. Hozzátette: a meghívás egyúttal a Széchenyi István Egyetem fejlődésének az elismerése is. Az intézményt már hat felsőoktatási világranglistán jegyzik, amelyek közül négyen az idén debütált. Szerepel egyebek mellett a THE világranglistáján, valamint a THE Impact Rankings elnevezésű, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz való hozzájárulás alapján készülő rangsorában is.

Dr. Lukács Eszter azon maroknyi nemzetközi vendég közé tartozott, akik panelbeszélgetések részeseként is kifejthették álláspontjukat. Az egyik ilyen a kontinens egyetemeinek nemzetköziesítési kihívásairól, és azok brit egyetemekéivel való összehasonlításáról, a másik pedig a mesterséges intelligencia tudományos publikációkban való használatáról szólt. „Az egyik altéma a határon átnyúló – kettős képzésekre, online és más országokba kihelyezett képzési formákra irányuló – felsőoktatás volt. Ezek közül számunkra a kettős képzések a legfontosabbak, amelyekből már ötöt nyújtunk a hallgatóknak egyesült államokbeli, kínai, indiai, olasz és portugál egyetemekkel együttműködésben” – húzta alá dr. Lukács Eszter. Az elnökhelyettes hozzáfűzte: nagy büszkeség, hogy részt vehettek a rendezvény részeként

megtartott, a felsőoktatás Oscar-díj-átadójának nevezett THE Awards gálán is, ahol a legjobb egyesült királyságbeli és ír egyetemeket számos kategóriában, látványos külsőségek között díjazták. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában