Hirdetés

2023.11.18. 07:49

Euro Generál: Csúszott az átadás, de ennek kivételesen mindenki örül

Heteken belül átadják az ország legmodernebb mentőállomását

Pomaranski Luca

Csikár Péter, a mentőállomást kivitelező Euro Generál Zrt. projektvezetője büszke az európai szintű létesítményre.

Fotó: Csapó Balázs

Az országban sehol nem dolgoznak olyan körülmények között a mentősök, mint Győrben fognak hamarosan – ígéri az új mentőállomást kivitelező Euro Generál Zrt. projektvezetője. A most elkészült létesítményben a legmodernebb technika, szauna, edzőterem, saját szerelőállás segíti a munkát és a regenerálódást.

Az új mentőállomás felépítése régóta időszerű volt, hiszen a mentőszolgálat belvárosi, Tarcsay utcai elavult épülete már rég nem felelt meg az elvárásoknak, és földrajzilag is szerencsétlen helyen volt. A beruházás a Modern Városok Program keretében, több mint 4 milliárd forint állami forrásból valósul meg, az Euro Generál Zrt. kivitelezésében. Ma már kijelenthető, hogy ez lesz az ország legmodernebb mentőállomása – nevezhetjük igazi mintaprojektnek –, így a győri mentősök dolgoznak majd a legjobb körülmények között hazánkban.

A kétszintes, több mint 2500 négyzetméteres mentőállomás szinte teljes energiaigényét zöldenergiából fedezik.
Fotó: Csapó Balázs

Az új, Szauter utcai mentőközpont kivitelezése tavaly februárban kezdődött, a tíz éve elbontott volt orosz laktanya zöldmezős területén, ahol először a volt alakulótér nyomait kellett eltüntetni, de nem kis kihívást jelentett a hőtávvezetékek földbe süllyesztése is. Az eredmény egy európai szintű mentőállomás lett, amely az életmentők minden igényét kiszolgálja, legyen szó munkavégzésről vagy pihenésről.  

A kétszintes, összesen 2.550 négyzetméteres épület központi lelke az ICS, azaz az Irányító Csoport „főhadiszállása”, egy 46 négyzetméteres helyiség, ahol nyolc munkaállomásra futnak majd be a segélykérések, feladatok a mentésirányító szakemberekhez. Itt megtörtént a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők közös belső kommunikációs rendszerének a kiépítése, amely egy védett, zárt rádiós rendszer.

A mentősöket kényelmes, tévével felszerelt pihenőszobák, modern konyha, szauna, konditerem várja, így minden adott ahhoz, hogy két mentés között regenerálódhassanak és feltöltődhessenek. A felső szint 500 négyzetméteres, zöldtetős tetőterasza a szemnek is kellemes látvány, de természetesen pihenésre is használható majd, és az alsó teraszon is kényelmes pihenőbútorok – padok, asztalok, napernyők – szolgálják a lazítást.

Még jobb lett, mint tervezték

A mentőállomást az eredeti tervek szerint idén júliusban adták volna át, az időpont azonban tolódott, és végül november 30-ra módosult. Ennek azonban kivételesen mindenki örült, hiszen a halasztás oka az volt, hogy a beruházás időközben új állami pluszforrásokat kapott, így az eredetileg tervezettnél még korszerűbb állomás épülhetett. Így került többek között napelemrendszer és hőszivattyú az eredetileg – még 2018-ban – teljesen más energetikai koncepció mentén, távfűtésesre tervezett épületbe, jelentősen gazdaságosabbá téve az üzemeltetést. Ennek köszönhetően várhatóan a mentőállomás szinte teljes energiaigényét sikerül zöldenergiából fedezni, legfeljebb egy-egy hidegebb téli időszakban lesz szükség távfűtéses rásegítésre.
Pluszelemként került be a tervbe a modern automata öntözőrendszer és a 130 köbméter befogadóképességű csapadékvíz-tároló, amely a tetőfelületekről érkező vízből oldja meg az öntözést. A projekt keretén belül a mentőszolgálat egyébként hároméves parkfenntartást is kap az épület körüli mintegy 3.500 négyzetméternyi parkosított zöldfelülethez, a gyepápolástól a zöldtetők karbantartásáig.

Automatika szolgálja ki a speciális igényeket

Csikár Pétertől, a mentőállomást kivitelező Euro Generál Zrt. projektvezetőjétől megtudtuk: fontos feltétel volt a gépészeti tervezésnél az is, hogy minden helyiség egyedileg és automatizáltan legyen vezérelhető, hiszen nemcsak azt kellett figyelembe venni, hogy ez egy „24 órás épület” lesz, hanem a speciális használati paramétereket is. Ezeket, például azt, hogy hektikusan változik az egyes helyiségek használata, csak egy automatizált rendszer tudja rugalmasan lekövetni, ember nem. Ennek megfelelően minden helyiségben jelenlét-érzékelő működik, amely a pillanatnyi kihasználtságtól függően szabályozza a fűtést-hűtést, és szenzorok érzékelik a napsütés mértékét is, hozzáigazítva az árnyékolók működését.

A mentőállomás különlegessége a saját szerelőállás, amely megkönnyíti a tíz mentőautó ellenőrzését, karbantartását.
Fotó: Csapó Balázs

A biztonságtechnikát illetően is merültek fel speciális szempontok, fontos volt például, hogy a beléptetőrendszer illeszkedjen az Országos Mentőszolgálat egységes rendszeréhez. Így például egy más állomásról érkezett – és természetesen megfelelő jogosultságokkal rendelkező – szakember is gond nélkül közlekedhet az állomás területén.

A mentőállomás különlegessége a saját szerelőállás, amely az aktívan napi „szolgálatban lévő” tíz mentőautó karbantartását segíti. A kétcsápos emelővel és komplett fékpaddal felszerelt helyiségben helyben, így időveszteség nélkül végezhetők el azok a rendszeres ellen­őrzési és kisebb karbantartási munkák, amelyekhez eddig külső helyszínre kellett vinni a járműveket.

Szintén nagy dolog a saját mosóhelyiség, hiszen eddig télen-nyáron a szabad ég alatt mosták és fertőtlenítették a mentőautókat, extrém esetekben akár tükörjéggel körülvéve. Mostantól a korszerű ipari mosóberendezéssel ellátott mosóban ez sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé válik. Gondolva a közeljövő kihívásaira, a parkolóban és a garázsban elektromos gyorstöltőket is kiépítettek a leendő e-autók, például ügyeleti gépkocsik számára.

Ide már csak beköltözni kell

Az építkezés során folyamatos volt a párbeszéd a kivitelező cég és a mentők között, a tervezés pedig olyan jól sikerült, hogy Csikár Péter saját bevallása szerint ritkán találkozik ennyire átgondolt és alaposan kidolgozott tervekkel.  

– Nagy kihívás volt, hiszen az épület speciális feladatot lát el, így funkcionálisan rengeteg szempontnak és különleges igénybevételnek kell megfelelnie. A tervező E-Csoport Kft. alaposan kidolgozott terveket tett le az asztalra, mindössze minimális módosításokra volt szükség menet közben, tökéletes volt köztünk az összhang a kivitelezés során. Számos példa van arra, hogy egy közintézmény felépül, de a tényleges befejezésre, a megfelelő berendezésre már nem marad pénz. Ez az épület azért is különleges, mert utolsó részletéig átgondolt és megvalósult. Ide, ahogy mondani szokás, valóban csak beköltözni kell! – mondta a szakember.

Az új mentőközpont kivitelezése tavaly februárban kezdődött.

Már az utolsó simítások zajlanak a mentőállomáson: minden bútor és berendezés a helyén van, szinte csak az utolsó fűnyírás hiányzik, illetve a munkálatok közben megsérült burkolatelemek cseréje, javítása van hátra. Az épület a használatbavételi engedélyt megkapta, a beköltözés csak működési engedélyre vár, jöhet a birtokba­adási folyamat, amely nemcsak az épület kulcsai­nak az átadását, hanem többek között az intelligens berendezések működ­tetésének a betanítását is magában foglalja. Ha ez megtörténik, egy minden szempontból  európai színvonalú, funkciójában és megjelenésében is korszerű munkahelyet vehetnek birtokba az életmentők. (x)

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában