Pályázati kisokos

2014.09.15. 13:29

Hamarosan indulnak a lakossági energetikai pályázatok!

Várhatóan még ebben a hónapban megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd, összesen 2,7 milliárd forint értékben. Ezzel párhuzamosan készül a panelprogram utóda is.

A várhatóan még szeptemberben megnyíló új energetikai pályázatok kedvezményezettje a lakosság lesz:

  • fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint,
  • külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint,
  • háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre.
  • A legmagasabb pályázható összeg:

  • fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer,
  • ablakok cseréje esetén 500 ezer,
  • háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.
  • Mindezt Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a Társasházi Háztartás által szervezett konferencián mondta.

    A teljes pályázati keret energetikai felújítások esetén mintegy 3500, gépcserekor 21 ezer szerencsés pályázót valószínűsít. A helyettes államtitkár szerint a pályázatok megjelenése után egy 30 napos felkészülési idő áll majd rendelkezésre az első beadásig.

    Az USZT új programozási ciklus újdonsága, hogy a lakosság is pályázhat majd energiahatékonysági támogatásokra.

    Az államtitkár-helyettes reményei szerint 10 milliárd forintos kerettel még az idén elindul a panelprogram utóda. Az új program lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező komplex felújítását tűzi ki, és nemcsak az ipari technológiával épült ingatlanok - azaz panelházak - számára.

    Az Épületenergetikai Stratégia felmérésére alapozva a minisztérium ugyanis úgy döntött, hogy kiszélesíti a kedvezményezetti kört, azaz minél több család számára teszi elérhetővé, hogy jól szigetelt, korszerű fűtéssel rendelkező, jól záródó ablakokkal ellátott lakásokban éljen. Fontos fejlesztési terület lesz majd a háztartások megújuló energiatermelésbe való bekapcsolása is.

    Gönczi Zsolt

    pályázati szakértő,

    +36 20 377.9200

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!