Hallgassa élőben!
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Müller Cecília: nem enged a szorításból a koronavírus (videó)

Egyelőre nincs itt az ideje az óvintézkedések feloldásának – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Alaposan tanulmányozzák a kínai vakcinát

Megérkezett Kínából az 550 ezer adag Sinopharm-vakcina. Megérkezett a vakcinával a dokumentáció is, az utóbbit szakemberek tanulmányozzák.

Betegtájékoztatót és alkalmazási útmutatót is rendelkezésre bocsátanak majd.

Már ötféle vakcina áll rendelkezésre itthon – mondta Müller Cecília. A cél, hogy minél előbb felszabadítsák, és rendelkezésre bocsássák a kínai vakcinát.

Közösségi módon terjed itthon a brit mutáns vírus

Az eddig alkalmazott védőoltások hatékonyak a brit mutánssal szemben, de más mutánsokkal szemben csökken a hatékonyságuk. Ezek az adatok azonban megközelítő jellegűek – mondta Müller Cecília. A brit mutánst itthon 6 és 94 év közötti személyeknél mutatták ki. közülük csak nyolc személy járt külföldön – tette hozzá.

Közösségi terjedés van az angol mutáns formából itthon – mondta.

Már 193 embernél mutatták ki a brit mutánst itthon

A koronavírus természeténél fogva hajlamos a mutációra, így a brit mutáns már megjelnt Magyarországon. Itthon is már 193 embernél mutatták ki az angol variánst – mondta Müller Cecília. Ezek a mutánsok nem okoznak súlyosabb megbetegedést, de sokkal gyorsabban terjed, mint az ismert koronavírus – tette hozzá.

Tovább nőhet a fertőzöttek száma

Müller Cecília elmondta, hogy sajnos még nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól. A szennyvízmintákban számos nagyvárosban emelkedett a koronavírus örökítőanyaga – tette hozzá. Mindez előrevetíti, hogy még növekedhet a pozitív fertőzött személyek száma.

A védett személyek nagy száma adhat arra lehetőséget, hogy a járványból kivezető utat megtaláljuk – mondta Müller Cecília. Mind a kórházban lévő, mind a lélegeztetettek száma, ha lassan is, de emelkedik.

Fenn kell tartani a járványügyi éberséget

– mondta a szakember.

Müller Cecília: Egyelőre nincs itt az ideje az óvintézkedések feloldásának

– A járvány nem enged a szorításából – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy hosszú idő után először nőtt az aktív fertőzöttek száma. Magyarországon következetes védekezést hajtanak végre, és nem követik azt az utat, hogy enyhítenek, majd pedig gyorsan szigorítanak – tette hozzá. Egyelőre nincs itt az ideje az óvintézkedések feloldásának – mondta Müller.

Müller Cecília kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy nyilvános adat, hogy hol vannak az oltópontok, így az összes fekvőbeteg-intézmény és az összes háziorvosi rendelő is az. 102 kórház és több mint 5500 háziorvosi rendelő számít oltópontnak – tette hozzá.

Az idei influenzajárvány elmaradt, nagyon kevés eset van. Múlt héten is csak 5100 influenzaszerű esetet jelentettek a hatóságok – mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

Nem jár semmilyen negatív következménnyel, ha valaki úgy kap védőoltást, hogy tünetmentes hordozója a koronavírusnak – mondta egy másik kérdésre az országos tisztifőorvos. Így megvan az esélye, hogy kevésbé súlyosan zajlódjon le a betegség.

Az autoimmun betegségek esetében lehet védőoltást adni, de egyénileg kell elbírálni az olthatóságot – mondta egy másik kérdésre Müller Cecília. Érdemes az oltást követően az ellenanyag szintet megnézni az adott személynél – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az otthoni oltakozást nem lehet kérni, de ha a háziorvos jelzi, hogy valaki nem tud eljutni az oltópontra, vagy a háziorvosi rendelőbe, akkor értelemszerűen lehet otthon is oltani az adott személyt. Ez orvosi döntés kérdése.

Folytatódik a regisztrált legidősebb személyek oltása, és folytatódik a háziorvosoknál a 60 év alatti krónikus betegeknél az oltás AstraZeneca vakcinával. Az egészségügyi dolgozók második körös oltása is zajlik – mondta Müller Cecília.

Rendőrségi adatok

142 személlyel szemben intézkedtek mert nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot kedden – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, kedden senki ne szegte meg a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályokat. 325-en szegték meg a kijárási tilalmat kedden.

Kiss Róbert közölte, 67-en szegték meg a tranzitálási szabályokat. 8372 ellenőrzés volt a házi karanténoknál, és több mint 3200 házi karantént rendeltek el.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. február 17.)

Posted by Magyarország Kormánya on Wednesday, February 17, 2021

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Dosszié

Hozzászólások

Szakály Sándor: 1956 üzenete a 21. században is meghatározó
Az 1956-os forradalom és szabadságharc üzenete a 21. században is meghatározó és fontos.
Vilnius: hat-hétezer bevándorló várakozhat a fehérorosz határnál
A tárcavezető szerint azért nehéz megbecsülni a pontos számot, mert Fehéroroszország továbbra is migránsokat szállíttat be magához.
Novák Katalin: a magyar forradalom halálos sebet ejtett a kommunizmus nyugati illúzióján
A miniszter szólt a több mint ezer éves közös múltból táplálkozó magyar-bajor kapcsolatokról is.
Novák: a bajor CSU továbbra is természetes partnerének tekinti a Fideszt
Mint mondta, a magyar és a bajor családpolitika sok elemében hasonló.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk BATÁRI ISTVÁN halálának 10. évfordulójára. Felesége, gyermekei és unokái.
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk szeretett szüleinkre HORVÁTH JÁNOS (1904-1986) és neje SZŰCS CECÍLIA (1904-1971) néhai kapuvári lakosokra. Az ész megérti, de a szív soha, hogy egyszer majd mi is elmegyünk ahol Ők vannak, oda. Az élet múlik de akiket szeretünk, azokra életünk végéig könnyes szemmel emlékezünk. Szerető gyermekeik és családjaik.
Fájó szívvel emlékezünk drága férjem HORVÁTH ZOLTÁN HALÁLÁNAK 4. ÉVFORDULÓJAN Úgy volt Ő jó, ahogy volt, ahogy élt, hitt és remélt. Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt Ő jó, ahogy volt, bárcsak volna, bárcsak lenne még! HIÁNYZOL NEKÜNK NAGYON. Szerető feleséged, lányaid, vejeid és unokáid NYUGODJ BÉKÉBEN!
Tudjuk, hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk, enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk. Az ész megérti, de a szív soha, hogy egyszer majd mi is elmegyünk, ahol Ő van, oda. Az élet múlik de akit szeretünk, arra életük végéig könnyes szemmel emlékezünk Fájdalommal emlékezünk ID. JANDÓ JÓZSEF halálának 1. évfodulóján. Gyászoló családja
Tested megpihent, a lelked messze jár, e földi útnak vége már. Ne félj a hosszú úttól, odafent már várnak, öleld át azokat, akik a kapuban várnak. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagybátyánk és Rokonunk CSAPLÁR SÁNDOR (volt KÜHNE dolgozója) életének 77. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 26-án kedden 15 órakor lesz a hédervári temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Elhagytad a házat amit úgy szerettél, minket és mindent amiért küzdöttél. Szorgalmas két kezed nem dolgozik többé, megpihent a szíved mindörökké. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesapánk, Nagypapánk, Dédipapánk, Testvérem, Apósunk és Rokonunk GALLYAS SÁNDOR EMIL volt GYÁÉV Vállalkozási osztályvezető életének 97. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 27- én, szerdán 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„A holtom után ne keressetek, / Leszek sehol - és mindenütt leszek.” (Reményik Sándor) Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KAKAS LÁSZLÓ hevesi születésű, soproni lakos rövid betegség után, életének 90. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 26-án, kedden 11.30 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik fájdalmunkban velünk éreznek, és utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás és a koszorúk mellőzését. Emléke legyen áldott. Gyászoló családja
Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt. Megpihent a két kéz, amely mindig csak adott, soha semmit nem kért és el nem fogadott. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink, testvérünk, anyósunk és rokonunk, LUNK KÁROLYNÉ szül: Krisztik Magdolna életének 77. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 26-án kedden 15 órakor lesz az öttevényi új temetőben. 14,15 órakor engesztelő szentmisét a helyi katolikus templomban tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzésést kérjük. Gyászoló család
Küzdelmes volt az út, mely véget ért, a tested megfáradt, pihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédikénk, Anyósom, Testvérünk és Rokonunk TAKÁCS ISTVÁNNÉ sz. Sági Mária életének 82. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 25-én hétfőn 15 órakor a győrszemerei falusi temetőben lesz. Előtte 14 óra 15 perckor az engesztelő szentmisét a helyi katolikus templomban tartjuk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban velünk éreznek, és sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Fiam, Testvérem, Sógorom és Rokonunk, MORVAI ZSOLT életének 59. évében örökre megpihent. Temetése október 22-én, pénteken 15 órakor lesz Győrújbaráton, a Mátyás körúti temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 14.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, gyászunkban velünk éreznek, és sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Az élet hosszú vagy rövid, mit számít, öröklét ha vár; lent búcsuzunk, de fent megint találkozunk, hol nincs halál. Emily Brontë Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy gyermekünk, NÉMETH ANIKÓ életének 48. évében - négy évtizeden át türelemmel viselt betegség után - csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 22-én, pénteken 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár, mert nem hal meg kit eltemetnek, örökké él, kit igazán szeretnek. ORMÁNDY SÁNDORNÉ szül. Király Rozália életének 85. évében elhunyt. Temetése 2021. október 22-én pénteken 14 órakor lesz a beledi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Búcsúznak testvérei, keresztgyerekei és a gyászoló család
Ő már ott van, hol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom. Fájó szívvel tudatjuk, hogy szerettünk SZALAY ENDRE életének 67. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetésére 2021. október 22-én, pénteken 13.30 órakor kerül sor a győrszentiváni régi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem a nap lesz többé napvilágod, és nem a hold fénye világít neked, hanem az Úr lesz örök világosságod, és Istened lesz ékességed. (ÉZS. 60,19) Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy TÓTH LÁSZLÓNÉ szül. Abari Magdolna életének 85. évében megtért teremtő Urához. Elhunyt szerettünktől október 22-én, pénteken 15 órakor az újrónafői temetőben veszünk búcsút a református egyház szertartása szerint. Emlékét Isten iránti hálával megőrizzük. A Gyászoló Család
Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny és a fájdalom. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamám, anyósom és rokonunk ÁDÁM ISTVÁNNÉ Terus 87 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 22-én, pénteken 13 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család